Tüp bebek Kadınlardan alınan üreme hücreleri ile erkekten alınan spermlerin laboratuvar ortamında, farklı yöntemler kullanılarak, bir araya getirilerek döllenmenin gerçekleştirildiği ve gelişen embriyolardan, sağlıklı olanlarının, anne adayının rahim içine aktarılması ile gerçekleşen bir üreme tedavisidir.

Tüp bebek tedavisi, birliktelikleri 1 yılı geçmesine rağmen, bebek sahibi olamamış çiftlerin başvurduğu, kısırlık sebebiyle gerçekleştirilen temel ve ileri teknikler sonucunda diğer tedaviler uygulanmadan önce başlanan ya da diğer belirli tedaviler uygulandıktan sonra planlanmış olan bir tedavi yöntemidir.Â

Tüp Bebek Tedavisine Kararı Verilirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi’nden Dr. Firdevs Uğuz’un verdiği bilgilere göre; tüp bebek yapmaya karar vermiş çiftlerin, öncelikle kısırlık ile ilgili muayene, kontrol ve tetkikleri yaptırmış olmaları gerekmektedir. Bu tetkiklerin doktorları tarafından incelendikten sonra, tüp bebek tedavisinde herhangi bir sakınca görmeyip tedaviye ait işlemleri başlatmasıyla tüp bebek yöntemine karar verilir. Bu tetkikler sonucunda, sorunun hangi taraftan kaynaklandığı net bir şekilde görülebildiğinden, tedavinin planlaması da en doğru şekilde yapılabilmektedir.

Kimler Tüp Bebek Yaptırmalıdır?

Çiftler, bir yıllık sürede, korunma yöntemi kullanmamalarına ve çocuk istediklerine rağmen, gebeliğin gerçekleşmemesi durumunda tüp bebek yöntemine başvurabilirler. Başarıları sayesinde dünyanın dört bir tarafından, her yıl yüzlerce çiftin, Dr. Firdevs - Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi’ne geldiğini belirten Uğuz, dünyada infertilite sorunu yaşayan çiftlerin büyük bir çoğunluğunun, tüp bebek tedavisinden yararlanmakta ve başarı sağlamakta olduğunu aktardı.

Tüp bebek yönteminden yararlanabilecekler

-yumurta rezervi tükenmemiş kadınlar,
-40 yaşını geçmemiş kadınlar,
-sperm üretimi olan erkekler,
-rahimde embriyo yerleşmesine engel bulunmayan tüm kadınlar,
-tüp bebek tedavisine başvurabilirler.

Kimler Tüp Bebek Tedavisi Uygulayamaz?

Türkiye'deki yasalar gereği, tüp bebek dâhil olmak üzere, tüm yardımcı üreme teknikleri ve alakalı tedaviler, yasal evli çiftler üzerinde uygulanabilmektedir. Ancak bu durum Kıbrıs için geçerli değildir. Kıbrıs tüp bebek merkezleri bünyesinde, evli olmayan çiftler dahi, tüp bebek tedavisi yaptırabilmektedirler.

Tüp Bebek Tedavisi Yeterli Kalmazsa

Yumurta rezervi tamamen tükenmiş kadınlar ve sperm üretimi olmayan erkekler için, Dr. Firdevs - Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi’nde, standart tüp bebek tedavisinin dışında, yumurta donasyonu, sperm donasyonu ve embriyo donasyonuyla, tedavileriyle yumurta üretimi olmayan kadınlar ve herhangi bir sebepten sperm üretimi olmayan erkekler bebeklerine yüksek başarı oranıyla kavuşabilirler.

Tüp Bebek ve Doğal Yollar İle Olan Bebek Arasında Fark Olur Mu?

Tüp bebek yöntemiyle oluşan gebeliklerde gebeliğin belirli dönemlerine kadar, bazı destekleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Bu yaklaşım karışık bir tedavi gibi görünüyor olsa da başarılı doğum ile sonuçlanması için bu ilaçların kullanılması son derece önemlidir.

Düşük veya erken doğum tehdidi gibi bazı durumlarda ise, tüp bebek ile normal gebe kalan kadınlar arasında hiçbir fark olmaz. Hatta tüp bebek tedavisinde en iyi embriyolar seçilerek anneye verildiğinden, düşük olma ihtimali, doğal gebeliklere göre çok daha düşük olmaktadır.