Beyin Omurilik Sinir Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Okan Korkmaz, bel ağrısının çağdaş insanın en büyük sorunlarından biri olduğunu, yetişkinlerin yaklaşık yüzde 80'inin bel ağrısı şikayetiyle sağlık kurumlarına başvurduğunu söyledi.

Türk toplumunun yüzde 80'ini ilgilendiren bel ağrılarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Beyin Omurilik Sinir Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Okan Korkmaz, bel ağrılarının erken dönemde tedavi edilmemesi halinde örneğin prostat kanserine bağlı kemik tutulumu olan bir hastanın bu belirtiyi dikkate almadığında hastalığın ileri bir aşamada fark edilmesi söz konusu olabileceğini ya da vücutta bacak güç kaybı, felç, his azalması, yürüyememe, dengesizlik, idrar büyük abdest kaçırma, cinsel fonksiyon kaybı gibi durumların oluşabileceğini söyledi.

Kişinin bel ağrısı sorunu yaşamaması için öne eğilirken dizlerin bükülmesi, kaldırma işlemlerinin yavaş yapılması, kaldırılacak nesneleri vücuda yakın tutarak simetrik taşımaya çalışmak gibi bazı basit önlemler alınabileceğini anlatan Korkmaz, vücut ağırlığının yüzde 30'undan fazlasını kaldırmanın biyomekanik olarak kesinlikle sakıncalı olduğunu ifade etti.

Bel ağrısı şikayetlerinin kişinin günlük yaşam aktivitesini etkilediğini, sosyal yaşamını bozduğunu ve iş yaşantısını engellediğini dile getiren Korkmaz, şöyle konuştu: "Bel ağrısı sorunu, iş kaybı ve sağlık giderleri olarak ekonomiyi de büyük ölçüde zarara uğratan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bel ağrılarının ortaya çıkmasının ya da tekrarlanmasının önlenmesi bilgilenme ve eğitim gerektirir. Kişilerin bel yapılarını tanımaları, belin hangi hareketle ne kadar zorlanacağını bilmeleri, bel ağrısına neden olan risk faktörlerini, günlük aktiviteler sırasında nasıl davranacaklarını ve egzersizlerin etkilerini öğrenmeleri gereklidir."

Bel ağrısının tekrarlanmasını önlemek için hastanın eğitiminin temel amaç olduğunu anlatan Korkmaz, stres altında yaşayan kişilerin bel ağrısıyla karşı karşıya gelmelerinin diğer insanlardan çok daha sık olduğunu belirterek "Gerginlik bel ağrısına, bel ağrısı gerginliğe yol açarak kısır döngüsünün kırılması çok zor olabilir. İşle ilgili psikolojik faktörler ise; işini sevmeme, takdir edilmeme, aşırı gerginlik, stres gibi nedenler olabilir" dedi.

Bel ağrısı tedavisinde egzersiz yapmanın önemine dikkat çeken Korkmaz, şunları söyledi: "Egzersizler ağrıyı azaltarak, gergin kasların uzamasına neden olarak, zayıf kas gruplarını güçlendirip omurgaya destek sağlayarak, duruşu düzeltir ve omurganın üzerindeki mekanik yüklenmeyi azaltır. Yine aerobik egzersizler olarak adlandırılan kondisyonu artıran egzersizlerin de bel ağrısı açısından olumlu etkileri bulunmaktadır."