Gülçin Karaegemen- Havaların soğumasıyla yakılmaya başlanan kömür havayı kirletirken, nefes almayı da zorlaştırıyor ve havayla birlikte vücuda giren mikroplar da zayıf düşen bedenleri hasta ediyor. Sigara dumanının ve hava kirliliğinin burundaki mikrop tutucuları etkisiz hale getirdiğini anlatan Şifa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Güldeniz Güler, kirli havayı teneffüs eden insanların burunlarında mikrobu tutan kılların baskılanması sebebiye bir geçiş kapısı açıldığını ve bu kapıdan vücuda giren mikropların insanları hasta edebileceğini aktardı. "Burnun düzenli şekilde yıkanması halinde hem bu bölgeyi güçlendirmiş oluruz hem de mikropları bertaraf ederiz" diyen Güler, hava kirliliği ve sigara içilen ortamlarda solunan havanın burundaki koruyucu etmenleri bloke ettiğini ve insanları enfeksiyona açık hale getirdiğini belirterek, çözüm için buruna tuzlu su çekmenin yararlı olacağını söyledi.


Formül basit

Güler yapılacak formülü ise şöyle anlattı: "Bunun için 1 litrelik suyu kaynatıp, soğuduktan sonra içine 1 yemek kaşığı tuz ve varsa 1 çay kaşığı karbonat ekleyip, karıştırın. Bunu sabah ve akşam burnunuza, genzinize çekip, ağızdan atın. Bu sayede gayet ucuza sağlığınızı koruyabilirsiniz. Diğer burun açıcıları bebeklere önerilmezken bu yöntemi anneler bebeklerine rahatlıkla uygulayabilir."


Grip için antibiyotiğin yararı yok


Güler, piyasada satılan burun açıcılarının da aynı şekilde hazırlandığını, fakat bunların içindeki bazı ek maddeler nedeniyle 5 günden fazla kullanılmaması gerektiği aktardı. Grip ve nezle gibi hastalıklarda vatandaşların doktora gitmeden antibiyotik kullanmaması gerektiğine dikkat çeken Güler, konuşmasında şunları aktardı: "Grip ve nezle için antibiyotiklerin hiçbir yararı olmadığı gibi vücut, alınan bu antibiyotiklere karşı direnci arttırır. O yüzden kesinlikle burun akıntısı, hapşırma, aksırık, tıksırık gibi şeylerde antibiyotik almasınlar. Onun yerine bünyeyi kuvvetlendirici yiyecekleri tüketip, dinlensinler."


Ayaklar sıcak tutulmalı

Verilen ilaçların da çoğu hastanın, 'iyileştim' denilerek önerilen süre tamamlanmadan kesildiğini belirten Dr. Güldeniz Güler, doktor aksi bir şey söylememişse verilen ilaçların kutusu bitene kadar kullanılması gerektiğine vurgu yaptı. "Aksi halde baygın hale gelen mikrop tekrar ayılıp, rahatsız etmeyi sürdürür" diye konuşan Güler, "Atalarımız 'Ayağını sıcak tut, başını serin' demişler. Gerçekten de hava soğukluğu ilk ayaklardan vücuda girmeye başlar. O nedenle havalar soğudukça giysileri de ona uygun şekilde değiştirmeliyiz. Uyluk ve ayak bölgemizi ise daha sıcak tutmamız lazım. Ayrıca kışın sobanın veya kaloriferlerin üzerine su kabı koyalım ki hava nemli kalsın. Aksi taktirde burun mukozası kuruyacağından hastalıklara da davetiye çıkarılmış olur" dedi.