Tuzlu ve baharatlı yiyecekler aft sebebi

Aft; sıklıkla dil, dudak-yanak mukozası, yumuşak damak ve diş etleri üzerinde görülen sarı kırmızı hare ile çevrili ağrılı ülser lezyonlarıdır. Stres, sirke, turşu, aşırı baharatlı ve tuzlu yiyeceklerin aft oluşumunu artırtırdığını belirten uzmanlar, bu durumda sıcak ve baharatlı yiyecekler kullanılmamasını önerdi

Tuzlu ve baharatlı yiyecekler aft sebebi
21 Kasım 2015 Cumartesi 10:45

Denta Vita Diş Hekimlerinden Dt. Berk Göl, konu hakkında bilgiler verdi. Göl, "Sıklıkla dil, dudak ve yanak mukozası, yumuşak damak ve diş etleri üzerinde görülen sarı kırmızı hare ile çevrili ağrılı ülser lezyonlarıdır. Tek olabildiği gibi birden fazla da olabilir. Bayanlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Çok ağrılı seyreder ve bulaşıcı değildir." dedi.

Aftların genellikle hiç bir şey yapılmasa bile 7-10 gün içinde kendiliğinden geçertiğini belirten Berk Göl şunları sıraladı: "Stres, travma, kronik olarak dudak ve yanak ısırma, sirke, turşu, aşırı baharatlı ve tuzlu yiyecekler, behçet hastalığı, aşırı sigara tüketimi, beslenme bozuklukları ve B12 vitamini eksikliği gibi faktörler afta sebep olabilir. Önlem olarak; sıcak ve baharatlı yiyecekler kullanılmaması, yemeklerden önce ağrı kesici spreylerin kullanılması, anestezik kremlerin kullanılması, B kompleks vitamin desteği."

Kaynak: Cihan
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.