Newcastle Üniversitesi, annenin geninden ortaya çıkan rahatsızlıkları ortadan kaldırmak için tüp bebek yöntemini geliştirerek böbrek yetmezliği ve kalp rahatsızlığı gibi hastalıklara savaş açtı. Vatan'da da yer alan habere göre, araştırmayı yürüten Profesör Doug Turnbull "Genetik hastalığa sebep olan ve anne tarafından gelen sorunlu mitokondrileri değiştirmeyi planlıyoruz" dedi. Mitokondriyal hastalıkların azalacağını belirten yetkililer doğacak çocuğun genetik diziliminin yüzde 99.8 oranında öz anne-babadan olacağı geri kalanının ise sağlıklı mitokondriye sahip anneden geleceği açıklandı.

Üç ebeveyn  nasıl olur?

1- Embriyolar tüp bebek yöntemiyle, annenin yumurtası ve babanın spermiyle yaratılır.

2- Ebeveyn lerin DNA'larının olduğu iki pronükleus (döllenmiş yumurtada bulunan erkek ve dişi çekirdek) embriyolardan alınır.

3- Bunlar pronükleusu çıkartılmış sağlıklı bir embriyoya enjekte edilir. Değiştirilmiş embriyo anne-babadan DNA (%99.8) ve diğer embriyodan mitokondri (%0.2) barındırır.

Tıbbi, etik ve hukuki tartışmaya yol açtı
Fakat uygulama henüz hayata geçirilmeden İngiltere'de tıbbi, etik ve hukuksal tartışmalara neden oldu. Ülkede şimdi böyle bir doğumun gerçekleşmesi durumunda taşıyıcı annenin çocuk üzerindeki haklarının neler olacağı, yöntemin deneneceği ilk çocuğun denek konumunda kalacağı ve taşıyıcı anneden alınan genin, çocuğun kız olması durumunda diğer kuşaklara da geçirilecek olması tartışılıyor.