Dünyada ülkelerle ilgili istatistiki bilgilerde en güvenilen kaynaklardan biri olarak gösterilen CIA Factbook, ülkelere göre yaşam süresi beklentilerini yayımladı. Dünyadaki 222 ülkenin yer aldığı araştırmada, en uzun yaşam süresi beklentisinin Fransa'nın güneyindeki milyoner ülkesi Monaco'da olduğu ortaya çıkarken, ülkede yaşam süresi beklentisi 89.68 yıl. Bu rakamla en yakın rakibine 5 yıl fark atan Monaco'yu üç Asya ülkesi Macau (84.43), Japonya (83,91) ve Singapur (83,75) takip ediyor. Beşinci sırada ise daha çok futbolseverlerin yediği farklarla bildiği San Marino bulunuyor... Peki Türkiye listenin neresinde... 72,77 yılla listenin 125'inci sırasında bulunan Türkiye, sıralamada Gazze'nin bile altında... Güney Amerika'daki yaşam süresi beklentisi Kuzey Amerika'nın 10 yıl altında. Sahara altı Afrika'da 60 yıldan fazla yaşayan kimse yok! Listenin en sonundaki ülke 48,69'ya Çad. Onu Gine, Güney Afrika, Swaziland ve Afganistan takip ediyor.

Kadınlar daha uzun yaşıyor
Listenin başındaki Monaco'da oranı kadınlar yukarıda tutuyor. Ülkede kadınlar ülkede 93,77 yıl, erkekler ise 85,74 yıl yaşıyor.
Diğer ülkelerde de benzer oranlar göze çapıyor. Kadınlar genel olarak erkeklerden daha fazla yaşıyor. Mesela Çad'da erkekler 47,61 yıl yaşarken, kadınlarda bu rakam 49,82 yıl.