Özel Elit Polikliniği hekimlerinden Dermatoloji Uzmanı Dr. Şerafettin Saraçoğlu yenidoğan bebeklerin bakımları hakkında bilgi verdi. Saraçoğlu, 'Yeni doğan bebeklerde cilt bakımı çok önemlidir. Bebeklerin yumuşak olan hassas cildi özel bir bakıma ihtiyaç duyar. Yeni doğan bebekte annenin birincil önceliği beslemek ve sıcak tutmaktır. Fakat cilt bakımı da aynı düzeyde önemlidir yeni doğan için. Yeni doğan bebek derisi çok narindir. Bağışıklık sistemi ise henüz tam gelişmemiştir. Kıyafetler, temizleme ürünleri ve günlük bakım ürünleri içinde bulunan kimyasallar, parfümler ve boyalar bebek derisinde tahrişe, kuruluğa veya döküntülere neden olabilir. Bu konuda alabileceğiniz birçok önlem var 'dedi.

BEBEKLERDE DOĞAL CİLT BAKIMI

Bebeklerde cilt bakımı ile ilgili Saraçoğlu, "Bebek doğduğunda derisi kırışık ve üzerinde vernix olarak isimlendirilen koruyucu bir katmanla kaplıdır. Bu katman yaşamın ilk haftasında kendiliğinden soyularak yok olur. Bu katmanı soymaya veya keseleyerek uzaklaştırmaya gerek yoktur. Yeni doğan cilt bakımında ana kural her şeyin azı iyidir olmalıdır." dedi.

BEBEĞİNİZİ ÇOK SIK YIKAMAYIN

Saraçoğlu, bebeğin banyosu ile ilgili şu bilgileri verdi: "Bebeği çok sık yıkamak zorunda değilsiniz. İnsan için en iyi nemlendirici kendi ürettiği yağıdır. Hiçbir nemlendirici doğal yağımızla özdeş değildir. Bir yaşına kadar olan çocuklarda sık banyo yaptırma derideki koruyucu yağ katmanını uzaklaştırdığı için çok istenmez. Koruyucu yağ katmanı alınan deri dış etkenlere karşı savunmasız kalır. Bu durumda kimyasal alerjenlerin deriyle temas şansı artar bu durum ekzemaya davetiye çıkartır. Bebekler dışkı ile kirlenme ve yemek sonrası kusma gibi doğal durumlar haricinde çok kirlenmezler. Özellikle ilk bir ayda haftada üç kez banyo ve günlük ağız ve bez bölgesi bakımı yeterlidir."

Bebeğin bağışıklık sistemi ile ilgili Dr. Şerafettin Saraçoğlu, "Bebek bağışıklık sistemi yeterli olmadığı için ilk aylarda bebek bakım ürünlerini çok kullanmamayı öneririm. Tümü kimyasal içerikli bu ürünler özellikle alerjik alt yapısı olan ebeveynlerde bebekte de bir alerjik yanıtı tetikleyebiliyor. Kıyafetleri kullanmadan önce mutlaka bebekler için üretilen boya ve parfüm içermeyen ürünlerle ailenin diğer bireylerinin kıyafetlerinden ayrı yıkayın. Kıyafetlerin yumuşak doğal pamuktan üretilmiş ürünlerden olmasına özen gösterin. Bebeklerde ekzema ilk üç ayda yanaklarda kızarıklık, kabuklanma ve bazen sulantılı yaralarla kendini belli eder. Dördüncü aydan sonra kollar, bacaklar ve gövdede döküntüler görülebilir. Bu durumda alınacak önlemler için mutlaka çocuk doktorunuz veya dermatoloji uzmanınızdan yardım alın. Bebeklerde görülen en sık deri sorunu bez bölgesi döküntüleridir. En sık bez bölgesi döküntü sebebi kirli ve ıslak bezle uzun süreli temastır. Bazen banyo sonrası yeterice kurulamadan bezlenen bebeklerde de benzer sorunlar yaşanabilir. Mantar veya bakteriler de bez bölgesi dermatitine neden olabilir. Özellikle antibiyotik kullanan bebeklerde mantar sorunu sıklıkla görülür. Bu nedenle çocuk doktorunuzdan antibiyotik başlaması halinde mantar gelişimini engelleyecek önlemler önermesini mutlaka isteyiniz." ifadelerini kullandı.

BEBEĞE HER BANYO SONRASI MASAJ UYGULAYIN

Masajın bebeğe sarılmak kadar önemli olduğunu söyleyen Saraçoğlu, "Bebekte tenle temas hormonların salgılanması, bağışıklığın arttırılması ve hastalıklarla savaşta çok önemlidir. Masaj yapılan bebekler daha sakindir, iyi uyur ve daha az ağlarlar. Bu durum her ebeveynin doğal istediğidir. Masajın yumuşak hareketlerle sıcak elde ısıtılmış bebe yağı ile yapılması yeterlidir. Masaj yaparken bebekle göz teması kurulmalı ve sürekli yumuşak tonla konuşmalı veya yumuşak bir şarkı söylemelisiniz." diye konuştu.