5 bin yıldan daha uzun süredir tüketildiği bilinen yeşil çayın, doğadan gelen en en büyük iyilik olduğunu vurgulayan Diyetisyen Sanem Apa Doğan, Hollanda, Japonya ve Çin'de yapılan araştırmalara göre yeşil çayın kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olduğunu söyledi.

Apa, Hollanda'da yapılan ve 37 bin kişinin katıldığı çalışmada, günde 3 fincan yeşil çay tüketiminin kalp sağlığını koruduğu ve kalp hastalıklarını bağlı ölümlerde ortalama yüzde 45 oranında azalttığının altını çizdi.

Yeşil çayın en önemli bileşiği olan Epigallokateşingallat (ECGC)'nin birçok hastalığa iyi gelen ve tedavi edici özelliği olan bileşik olduğunu vurgulayan Apa, "Kalp sağlığı tüm sağlığın korunmasında en önemli etkiye sahiptir. Kalp sağlığınızı korumak belki de yeşil çay içmek kadar kolaydır. Çalışmalar hafif ve aromatik yeşil çay ile kalp hastalığının temel sebepleri olan total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserid seviyelerinde iyileştirici ve düzenleyici rol aldığını göstermektedir. 4 hafta süreyle düzenli kullanımında ilaç tedavisi olmaksızın LDL kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürebilirsiniz" dedi.

'Kateşin ve flavonoidler gibi polifenoller ile antioksidan kapasiteyi arttırıyor. Böylece vücutta serbest radikallerin oluşmasını azaltarak, hücre ve molekülleri zararlı etkilere karşı koruyor. Çünkü serbest radikaller vücutta birçok hastalığa yol açıyor' diyen Diyetisyen Sanem Apa, kandaki antioksidan kapasitesini artıran yeşil çayın, LDL kolesterol denilen kötü kolesterolün düşürülmesine destek olduğunu anlattı.

Apa, "Yeşil çay içtikten 30 dakika sonra kan damarlarınızdaki kan akışının daha kolay olur. Çünkü içtiğiniz yeşil çay sizi rahatlatarak kanın daha kolay akmasına neden olur. Açık olan yeşil çayların nasıl toplandığını, ne koşulda muhafaza edildiğini bilmediğimizden ve yeşil çaydan en iyi şekilde yararlanmak için doğru ve güvenilir kaynaklardan elde edilmiş olanlar tercih edilmeli ve demleme süresi 2- 3 dakikayı aşmamalıdır" dedi.