Sağlık hizmeti bir ülkenin geleceği açısından çok önemlidir. Bebeklere yapılan aşılar, bebek, çocuklar ve gençler için verilen koruyucu sağlık hizmetleri, hastaların tedaviye erken ulaşımı, kaliteli sağlık hizmeti bir neslin devamlılığı ve sağlığı açısından çok önemli kriterlerdir.
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı ve özel sektör tarafından yürütülen sağlık hizmetine gelin hep birlikte sendikal açıdan bakalım.
Sağlık iş kolundaki sendikanın asıl görevi, sağlık çalışanlarının haklarını korumak, gözetmek, sağlık çalışanlarının refah düzeyini yüksektmek, sürekli eğitim almasını sağlamaktır. Sağlık çalışanları ile yöneticiler arasında (özel veya kamu hastaneleri, birinci basamak) köprü görevi görmektir.
Peki Türkiye'de sağlık iş kolunuda bu hizmetlerin tümü veriliyor mu ?
HAYIR
Sendikalar ne yazık ki bu hizmetlerin tamamını vermekte zorlanıyor. Hatta bazen bu hizmetlerin dışına da çıkılıyor.
Sağlık iş kolundaki sendikalar hastane yöneticilerini belirlemek, atamalara müdahele etmek gibi iş tanımı dışındaki konularla da ilgileniyor. Böyle olunca sağlık yöneticileri, sağlık hizmeti vermekte zorlanıyor, bazı önemli kararları alamıyorlar.
Siyasi figürler de sendikalara bu açıdan destek verebiliyor. Böyle olunca da sağlık yöneticilerinin eli kolu bağlanıyor.
Bu alanda ACİL bir düzenleme yapılması gerekiyor. Sendikalar, delegeler sınırlarını iyi bilmeli buna göre çalışmalarını yönlendirmelidir.