Seksenli yıllarda Türkiye, Turgut Özal'ın yönetiminde turizmcilikten para kazanılabileceğini öğrendi. Bu dönemde yapılan yatırımlar Türkiye'nin turizmde gelirlerinin her geçen yıl artmasını sağladı. Ama turizmciliğin ülkemizde sadece 30-40 yıllık bir ömrü var. Dünyanın turizmde lider ülkeleri İtalya, İspanya ve Yunanistan'da ise turizmin gelir kapısı olmasının süresi 200 yıla yakın. Bu bilgi, birikim ve tecrübe bu halkların adeta genlerine işleyerek onların milli bütçelerinde büyük gelirler sağlıyor.

***

Türkiye'nin baş turizm merkezlerinden biri olan Çeşme'den gözle görülebilir mesafede olan, katamaran yolculuğu ile sadece 20 dakikada ulaşabildiğiniz Yunanistan'a bağlı Sakız Adası, turizm ruhunu en iyi taşıyan örneklerden birisi. Adada bulunan 66 köyün hemen hepsinin kendine ait özelliklerinin olması, turistik değer taşıması, yürüme mesafesindeki köylerin çok farklı tarzlarının olması sanırım bu ruhun yansıması. Gidebildiğiniz her köyün, size satabileceği ayrı bir tarihi, ayrı bir geleneği mevcut. Dün de merkeze arabayla 10 dakika mesafedeki 1600 nüfuslu Thymiana köyünün Mostra Festivali sadece İzmir'den yüzlerce insanın adaya misafir edilebilmesini ve ana kara Yunanistan'dan oldukça uzakta olan bu ada halkının iyi bir gelir kazanmasını sağladı.

***

Mostra, İtalyanca'dan köken alan ve Yunanca ve Türkçe'ye de geçmiş bir nevi ibret olarak ifade edilebilecek bir kavramdır. Mostra'nın karnaval tarihi asırlar öncesine, Ortaçağ'a, korsanların Ege'de kol gezdiği zamanlara dayanmaktadır. Thymianalıların eğlendikleri bir pazar günü, korsanlar adaya saldırmıştır. Korsanların geldiğini öğrenen halk, sık sık maruz kaldıkları korsan saldırılarından bıkmış, eğlencenin verdiği coşku ile korsanlarla savaşacak cesareti toplayarak, onlarla mücadele etmişlerdir. Köylüler bu kez korsanları yenmiş, savaşı kazanmış olmanın verdiği heyecanla korsanları orada asmışlardır. Mostra festivali de bir anlamda ibret olan bu asılmaya ithaftır. Ve her sene olanların unutulmaması için, birlik ve beraberliği temsil eden bu anlamlı gün kutlanmaya başlanmıştır. Mostra günü; ada halkı ve özellikle Thymianalılar, Ortaçağ' a ait kıyafetler ile her türden kostümün ve maskenin kullanıldığı eğlenceli bir panayır olarak, çeşitli ikramların yer aldığı yerel bir bayram havasında kutlanmaktadır. Özellikle korsanlarla ada halkının mücadelesinin canlandırıldığı "Talimi" olarak adlandırılan Halk oyunları, karnavalın en eğlenceli bölümleri olarak Türkiye'den ve dünyadan çok sayıda meraklıyı adaya çekmektedir.

***

Burnumuzun dibinde bir ada. Turizm işinde bir usta. Türkiye'den gelen misafirleri bir nevi müşterileri daha çok memnun etmek için birçok işletme sahibinin Türkçe öğrenmeye gayret ettiği adeta bir turizm okulu. Bu yıl özel sebeplerden festivale katılamadık ama ilerleyen yıllarda orada olma ihtimalimiz çok. Çünkü çağırmayı çok iyi biliyorlar, çağırdıklarında hizmeti en samimi şekilde sunuyorlar ve döndüğünüzde sizlerin de onların bir turizm temsilcisi gibi çalışmanızı teşvik ediyorlar. Anlık para kazanmak yerine uzun vadeli dostlar kazanmayı hedefleyen ada halkını turizmle ilgilenen kurumlarımızın da yakından takip etmesini öneririm.