Ankara’nın salgın döneminde ABD’ye tıbbi malzeme yardımı göndermesi, Türkiye- Amerika arasındaki sorunlu konu başlıklarında ilerlemenin önünü açma ihtimalini gündeme getirmişti.

Pandemi sırasında Türk-Amerikan ilişkilerinin tartışıldığı bir panele katılan ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu Eşbaşkanı Joe Wilson, Türkiye’nin ABD’ye gönderdiği yardımın  ‘iyi bir işaret’ olduğunu vurguladı, salgının ilişkilerin geliştirilmesi için bir fırsat sunduğunu söyledi.

‘Salgın sonrası dönemde Türk-Amerikan ilişkilerini ne bekliyor?’ sorusu üzerine, Joe Wilson, virüs salgınında Çin ve ABD arasındaki gerilimden yola çıkarak bundan sonraki süreçte Türkiye ve Amerika’nın birlikte daha yakın çalışma imkanına sahip olabileceği mesajını verdi, ‘Türkiye’nin komşularının güvenli olmasını biz de istiyoruz. Türkiye’nin güvenliği bizim için de önemli’ dedi.

Çin’le yaşanan gerginlik, Rusya’da salgın döneminde petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte yaşanan sorunlar ve İran’daki gelişmeler üzerinden genel bir bölge değerlendirmesi yapan Wilson, ‘Virüs salgınında ilk zarar gören Çin’de Wuhan halkı oldu. Doktorlar hakkında soruşturma açıldı. Bütün bu yaşananlar toplumun dünyaya açılması için bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

Petrol fiyatlarının salgın döneminde negatif değerden fiyatlanması petrol fiyatlarına bağımlı olan Rusya’da Putin açısından soruna yol açtı.

İran’da da benzer bir durum var.

Bu açından baktığınızda Türkiye bütün bu gelişmelerin ortasında. Türkiye Orta Doğu’ya açılan bir kapı.

Bu açıdan Türkiye ile birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz’ ifadelerini kullandı.

KKTC ile iktisadi ve mali iş birliği anlaşması imzalandı

KKTC ve Türkiye arasında İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması imzalandı. 2 milyar 288 milyon 976 bin TL’lik hibe ve kredi içeren anlaşma, Covid-19 salgınının KKTC ekonomisinde açtığı yaraları sarmayı amaçlıyor.

Anlaşmaya Başbakan Ersin Tatar ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, video konferans yöntemiyle imza koydu.

Bunun ekonomi ve mali boyutu bulunduğunu ve maliye boyutunda yaklaşık 2.3 milyar TL civarında bir kaynak aktarımının söz konusu olduğunu belirten Tatar, ilk hükümete geldiklerinde 20 Temmuz 2019’da imzalanan 750 milyon TL’lik program sonrasında bu dönemde 3 milyar TL’lik bir kaynak aktarımının söz konusu olduğunu bunun da KKTC’nin altyapısının ve rekabet edebilirliğinin güçlenmesi anlamına geldiğini belirtti.

Ulaşımda talepler arttı

65 yaş üstüne getirilen seyahat serbestliği, onlara bir ya da iki kişinin eşlik edebiliyor olması ve Türk Hava Yolları’nın yurt içi uçuşlarına 4 Haziran’da başlayacağını açıklaması sonrasında bilet satışlarında çok ciddi artışlar yaşadı.

Bu gelişmeleri değerlendiren Analist Tuğba Hacıbayramoğlu, şöyle konuştu;

‘Uçak bileti bilet satışlarında %80, otobüs bilet satışlarında ise %172 oranında artış var, en çok büyükşehirlere talep var’

Verilere göre uçak bileti aramaları önceki haftaya göre %98, son dönemde satış yoğunluğu iyice artan otobüs bileti aramaları ise %66 oranında arttı.

Yemeksepeti’nden görme engellilere özel

Yemeksepeti, görme engelli kullanıcıların online yemek ve market siparişi ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilmelerine imkân sağlamak adına tüm uygulamalarında ‘Erişilebilirlik’ entegrasyonunu gerçekleştirdi.

Bu entegrasyon ile Yemeksepeti, görme engelli kullanıcıların online alışveriş sistemine dahil olmalarını ve hayatlarını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Görme engelli kullanıcılara özel hayata geçirilen bu özellik sayesinde kullanıcılar sesli komutlar ile yemek ve market siparişlerini hızlı ve eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

İran’ın Üçüncü Petrol Tankeri de Venezuela’ya Yaklaşıyor

İran’ın gönderdiği petrol yüklü tankerlerden üçüncüsü de Venezuela’nın münhasır ekonomik bölgesine yaklaşıyor.

Daha önce Venezuela kara sularına ulaşan iki petrol tankerinin yüklerini boşaltmaya hazırlandığı bildirildi

DİP EKSPRES

Alibaba'nın satışlarını % 19 yükseltti

Alibaba bugün çeyrek gelirlerini ve karlarını açıkladı.

Buna göre,  korona virüs salgını nedeniyle daha fazla insanın temel ihtiyaçlar için çevrimiçi alışveriş yapması nedeniyle  şirketin ana ticaret sektörü bu çeyrekte yaklaşık % 19 artarak 93.87 milyar yuan'a (13.16 milyar $) yükseldi.

10 ilde tarım eğitimi heyecanı başladı  

BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun Türkiye’deki en önemli projelerinden biri olan ve Avrupa Birliği Bölgesel Güven Fonu  (MADAD) tarafından desteklenen projenin ilk ayağı olan Eğiticilerin Eğitimi Programı, dün dijital ortamda gerçekleştirilen toplantı ile başladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, pandemiye karşın FAO olarak çalışmalarını tam kapasite ile sürdürme konusundaki kararlılıklarını vurguladı.

Projenin uygulanacağı İzmir, Adana, Bursa, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Manisa, Kahramanmaraş ve Van’da toplam 6 bin kişinin bu çalışmalardan faydalanacağına dikkat çeken Selışık, bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19’a karşı küresel mücadelenin en kritik başlıklarından biri de tarım ve gıda üretimi ile lojistiğinin sağlanması olduğuna dikkat çekti.