Son günlerde en çok konuşulanlar, çocuklarımız.
Daha doğrusu okulların açılması.
Hatta TBMM’de bile gündeme getirildi; ‘okullar açılacak, çünkü; özel okulların paraya ihtiyacı var! Sonra kapatılacak ve uzaktan eğitime geçilecek.. Amaç belli!’
Yetkililer ise kendilerini şöyle koruyor:
‘Ne olacağını hiç kimse bilemez!’
Ben de bu nedenle bugün uzaklara, Amerika Birleşik Devletleri'ne gidiyorum;
‘ABD’de milyonlarca çocuğun okula başlamasından birkaç hafta önce yayınlanan bir rapora göre çocuklar arasında Corona virüsü vakaları Temmuz ayının son iki haftasında yüzde 40 arttı.
Yetkililer okulların yeni eğitim döneminde yüz yüze eğitime başlayıp-başlamaması tartışmasını değerlendirirken, sağlık uzmanları da çocuklar ve gençler arasında Corona virüsü vakalarını yakından takip ediyor.

Yüz yüze eğitim…

 Trump Yönetimi, yeni eğitim döneminde okulların öğrencilerin fiziksel olarak sınıfta bulunacağı şekilde eğitime yeniden başlaması için eyaletleri teşvik ediyor. Ancak vaka sayılarının yükselişte olduğu eyaletlerde sağlık yetkilileri okulların yüz yüze eğitime başlaması konusuna daha temkinli yaklaşıyor.

338 binden fazla çocuk

Amerikan Pediatri Uzmanları Akademisi (American Academy of Pediatrics) ve Çocuk Hastanesi Birliği (Children's Hospital Association) 16-30 Temmuz tarihleri arasında 97 binden fazla yeni vaka olmak üzere toplamda salgını başlamasından bu yana 338 binden fazla çocuğun Corona virüsüne yakalandığını bildirdi. 
49 eyalet, New York, başkent D.C, Porto Riko ve Guam’ın da dahil olduğu araştırmanın sonucuna göre yeni vakaların büyük kısmı ABD’nin güney ve batısındaki eyaletlerde görüldü.

Tıbbi çalışmalar

Raporda artışın nedeni üzerinden tahmin yapılmadı. 
ABD’de son dönemde Corona virüsü test sayısı arttırıldı. 
Öte yandan tıbbi çalışmalar çocukların virüse yakalanabileceği ve virüsü bulaştırabileceği kaygılarını arttırdı.
Amerika Pediatri Uzmanları Birliği Corona virüsünden kaynaklanan ağır solunum yolu hastalığının çocuklarda görülme olasılığının düşük olduğunu ortaya koydu. ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) de çocukların ağır semptomlar yaşama oranının düşük olduğunu bildirdi.

Virüs vakaları 20 milyona ulaştı

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, dünya genelinde Corona virüsü vaka sayıları 20 milyonu geçti. 
Bu vakaların yarısından fazlası ABD, Hindistan ve Brezilya’da. Corona virüsüne karşı ilk aşıyı tescillediğini açıklayan Rusya’da ise toplam vaka sayısı 890 binden fazla.
Açıklanan verilere göre, geçtiğimiz yıl Çin’de ilk vakanın görülmesinin ardından yaklaşık 6 ay içinde vaka sayısı 10 milyona ulaşmıştı. Ancak vaka sayısı son dönemde altı hafta içinde iki katına çıktı.

Tüm vakaların üçte ikisi üç ülkede

9 Ağustos tarihine kadar tüm verileri inceleyen Associated Press haber ajansına göre, dünya genelinde vaka sayısının 15 milyona ulaştığı 22 Temmuz’dan bu yana bildirilen tüm vakaların yaklaşık üçte ikisi ABD, Hindistan ve Brezilya’da.
Test kapasitesinin yetersiz olmasına ve virüse yakalananların yüzde 40’ının herhangi bir belirti göstermediğine dikkat çeken sağlık yetkililerine göre, virüse yakalananların sayısı çok daha fazla.
Bu nedenle virüse karşı aşı geliştirilmesi konusundaki rekabet, tüm dünyada hem sağlık sektöründe hem de jeopolitik gündemde üst sıralarda yer alıyor. Birleşmiş Milletler ise virüse karşı geliştirilen aşının güvenli olması ve aşıya sadece zengin kesimin değil herkesin erişiminin sağlanması gerektiğine dikkat çekiyor.

Yeni Zelanda’da 120 gün sonra ilk vakalar

Virüsü hızlı bir şekilde kontrol altına aldığı için bir başarı hikayesi olarak değerlendirilen Yeni Zelanda’da 120 gün sonra ilk kez ülke içinde yeni vakaların belirlendiği açıklandı.
Başbakan Jacinda Ardern, Aucland’da aynı aileden dört kişide virüsün görüldüğünü ancak virüsün kaynağının tespit edilemediğini belirtti.
Çin yarı özerk Hong Kong’da ise salgın düşüşte. Ülke içinde görülen yeni vaka sayısı 13. Bu vakaların hepsi Müslüman Uygurlar’ın yaşadığı Şincan Uygur Özerk bölgesinde.

HAFTANIN HABERİ

Gerçek mi, kıskançlık mı?

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin tescillenen aşının gerekli kontrollardan geçtiğini kaydetmişti. 
Ancak uzmanlar bir aşı adayının üçüncü aşamadan önce kullanılmaya başlanmasının olumsuz sonuçları olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. 
Aşı geliştirilmesi çalışmalarında üçüncü aşama normal koşullarda aylar sürüyor.