Bizim dünyada söz sahibi olmamız için, birinci şart iyi ve kaliteli eğitim. Bunun sonucu sanayicimiz de üreticimiz de rakipleri ila yarışabilir ve gümrüklerden ürünlerimiz geri dönmez. Özellikli devlet üniversitelerimizin hali ortada. AKP'li rektörler işbaşında. Aslında onlar da boş durmuyor. Örneğin; Ege Üniversitesi Rektörü önemli ziyaretçilerini atandığından bu yana kampüsteki camii inşaatına götürüyor. Ben Ramazan'a yetiştirileceğini düşünüyordum, yanıldım.

Şimdi de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü Buca'daki kampüs alanına bir cami yaptırıyor. Böylece yarının yöneticileri, bu dünyayı da diğer dünyayı da, Türkiye'yi de daha güzel ve çabuk öğrenecekler. Katlamak lazım...

Bunları neden yazdım?

Son aldığım haberi göre; Dünyanın en iyileri arasında 12 Çin üniversitesi yer alıyor. Bizden bir tane bile yok!

82 ülkedeki 1000 üniversitenin incelenmesiyle oluşturulan QS World University Ranking'e göre (Dünya Üniversitesi Sıralaması) Çinli Tsinghua Üniversitesi, Yale'i geride bırakarak 16'ncı sıraya yükseldi. Çin'den 12 üniversitenin yer aldığı listede bu yıl ABD'li üniversitelerin performansında gerileme görüldü. Listenin ilk üç sırasında herhangi bir değişiklik olmadı. Massachusetts Institute of Technology sekiz yıldır liderliğini korurken ikinci sırada Stanford, üçüncü sırada da Harvard bulunuyor. Yedinci sırayı alan Cambridge Üniversitesi en kötü sıralamasını görmüş oldu. Ancak Britanya'nın ünlü üniversitesi Oxford dördüncü sıraya çıktı. QS, listeyi oluşturmak için tüm dünyadan 82 ülkedeki 1000 üniversiteyi inceliyor.
İnceleme kapsamında 94 bin akademisyenin performansının yanı sıra 12 milyona yakın araştırma da analiz ediliyor. Ardından üniversiteler akademik durumlarına, mezunlarının iş bulma yetisine, öğrenci/eğitmen oranına, araştırmalarının etkisine ve uluslararası düzlemdeki konumuna bakarak değerlendiriliyor.

Küresel lider ile

Çiğli Ata Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren Yüksel Lastik ve Jant, jant teknolojisinin küresel lideri olan Pirelli ile olan işbirliği kapsamında, yenilenen konseptini hizmete sunuyor. 1080 metrekarelik alanda, son teknolojik ürünlerin satış, tamir  ve bakımının yanı sıra, oyun kulüplerinden, kafeterya hizmetlerine kadar her ince detayın yer aldığı yaşam alanı, misafirlerle buluşuyor.

Sıcak stresi!

Abalıoğlu Tarımsal Üretim tarafından İzmir'de düzenlenen 'İneklerde Sıcaklık Stresine Karşı Önlemler' konulu seminere yaklaşık 200 yetiştirici katıldı. Hayvanatbahçesi uzmanı Caner Kayahan ve Kağan Balyemez'in sunumuyla gerçekleşen seminerde yaz mevsiminde büyükbaş hayvanlarda sıcak havanın etkisiyle oluşan sıcaklık stresine karşı alınabilecek önlemler konusunda yetiştiricilere bilgiler verildi.

Pancar OSB'ye elektrikte indirimi

Pancar Organize Sanayi Bölgesi, sanayiciye yaşanan bu zorlu günlerde destek veriyor. Pancar OSB Yönetimi, önümüzdeki aydan geçerli olmak üzere elektrikte indirime gitme kararı alırken, aidatlara da bu yıl zam yapmayarak bölge sanayicisinin bütçesine katkı sağladı. Torbalı Ticaret Odası Başkanı ve Pancar OSB Müteşebbis Heyet Başkanı Abdulvahap Olgun ise Pancar OSB içindeki firmaların birbirini tanıyarak ticaret yapmasının bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Tüketiciyi harekete geçirecek

Mobilya sektörü, son zamanlarda yapılan KDV teşviki ile bir hareketle dönemine girse de tüketiciler, taksitlere getirilen sınırlama sebebiyle temkinli hareket ediyordu. Kredi kartı taksit sınırlandırmasında düzenlemeye giden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tüketicilerin beklentilerini karşılayacak bir karara imza attı. Mobilyadaki taksit sınırını 12'den 18 aya çıkaran BDDK'nın kararının sektöre yansımalarını Loda Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Karaçak 'olumlu' olarak değerlendirdi.

DİP EKSPRES

Neden turist gelmiyor?

Gazeteci Tahsin Tuna, Bergama Kermesi Turizm Paneli'nde 'UNESCO şehrine  neden turist gelmiyor?' sorusunun ele alındığını belirtti.

Konuşmacılar, Türkiye'de ilk UNESCO Şehri olan Bergama için değişik  tanıtım çalışmaları önererek ilçeye turist çekilebilmesi için Kültür Turizminin yanı sıra deniz Turizminin de  ilave edilmesi gerektiğini ifade ederek alternatif olarak Bergama Turizminin gelişmesi için  Dikili'nin buna dahil edilmesi gerektiğini,  ilçede yetersiz olan konaklama alanlarının modern olarak çoğaltılmasında yarar olduğunu ifade ederek değişik tanıtım önerilerinde bulundular.

Bergama halkı ise 'Turizm de yanlış adımlar atılıyor!' iddiasında bulundu.