Şehitlerimiz ölmüyorlar ama neylersiniz insanlarımız şehit oluyorlar. Şehitliğin mistik anlamı artık toplumda bir alışkanlık konumuna dönüştü. Evet; şehitler ölmez. Ama bakın insanlarımız sürekli şehit oluyorlar. İstanbul'da, Ankara'da, Diyarbakır'da, Soma'da, Ereğli'de, Aladağ'da, Şirvan'da, Hakkari'de, Şırnak'ta ve nice yerlerde durmaksızın şehit haberlerini izliyoruz. O güzel insanlara yaradandan rahmet, geride kalanlarına sabırlar diliyoruz.

***

Ülkemizin güney sınırları misak-ı Milli'de belirlenmiş, 1921 yılında Fransa ile yapılan Ankara Anlaşması ile bir ölçüde çözüme kavuşturulmuş, Lozan Barış Anlaşması sonunda kesin şeklini almıştır.
Ancak kabul edilmesi gerekir ki bu sınırımız doğal sınır değildir. Hatay'dan başlayarak Irak sınırına kadar olan bölümde demiryolu, sınır kabul olarak edilmiştir. Sınır kabul edilmiştir ama Suriye ile olan sınır olayları ve bunlardan kaynaklanan sorunlar Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana bitmek bilmemektedir.
Bunun son örneği resmi rakamlara göre ülkemizdeki 2.700.000 kişilik Suriyeli nüfusudur. Aslında bana göre gerçek rakam bunun çok üstündedir. İşte şehirlerimizin durumu ortada. Ben, geçen günlerin birinde Tilkilik Dönertaş civarında bir yer arıyordum, inanın adres soracak Türkçe bilen kişi bulamadım. Varın gerisini siz hesap edin. 
Ülkemiz açısından talihsizlik mi diyeyim yoksa bitmeyen bir kader oyunu mu diyeyim bilemiyorum. Güney komşumuz Suriye'de hiçbir zaman ciddi ve istikrarlı bir yönetim oluşturulamamıştır. Böyle olunca sorunlara katlanma ve sorunları çözme yükümlülüğü her zaman bizim ülkemizde kalmıştır. Rahmetli Kemal Sunal ile Zeki Alasya'nın ortaklaşa oynadıkları "Propaganda" filmini hatırlayınız. O filmde yapay olarak oluşturulan güney sınırımızda bir bölümü Suriye'de bir bölümü de ülkemizde kalan bir köydeki akraba iki ailenin yaşadıkları ne kadar da güzel ve ironik bir şekilde anlatılmıştı.

***

Bunları yazdım ama asıl amacım Suriye'nin durumu hakkında bir ön bilgi verebilmekti. Sözü şuraya getireceğim. İç savaş çıktığından bu yana gazetelerimizde ve televizyonlarımızda Suriye'deki durum hakkında renkli ya da renksiz haritalar yayınlanır. Önceleri yalnızca ÖSO ve Hükümet birliklerinin konumu belirtilmekteydi. Sonraları bunlara yok DAEŞ mi, yok IŞİD mi, yok PKK mı neler neler katılmadı ki? O haritaları şöyle bir sıraya sokun, gelişmeleri renkli ya da renksiz anlayabilene aşk olsun. 
Ve evet ve siz; böyle bir ortamda Suriye'ye girip Şam'da Cuma namazı kılacaksınız. Breh, breh ve breh hadi girdin bakalım o bataktan nasıl çıkacaksın? Olanlar oldu zokayı yuttuk bir kere, Allah sonumuzu hayra getirsin.
Bu Suriye olan sorunlar bizim başımıza ne dertler açtı söylememe gerek var mı? İşte, İstanbul'daki son olay. Bakınız göreceksiniz olay büyük ölçüde Suriye bağlantılı çıkacaktır. Öyle, PKK yaptı, yok IŞİD yaptı demekle iş bitmiyor. İstanbul'daki 1.000.000 kişiyi aşkın Suriyeli nüfusunu kontrol edebilme amacıyla uğraş veren Emniyet güçlerinin boşa giden çabası terörün gerçek yüzünü ortaya çıkarabilmeye yöneltilmiş olsaydı sanırım güzel sonuçlar alınabilirdi.
Düşünün bir kez; bir gün önce aşayiş taraması yapılıyor, 40.000'i aşkın polis İstanbul'da aranmadık yer bırakmıyor. Ertesi gün 400 kg. lık patlayıcıyla facia yaşanıyor. İşin kolayı var; yayın yasağı koyarsınız, işin gerçeği hiçbir zaman anlaşılmaz olur. 
Kim oldukları ne yaptıkları tam olarak belirlenemeyen muhacir gruplardan şüphe etmez misiniz? Dilleri var bize benzemez, yaşantıları var bizlere uymaz; ülkemiz hangi gücüyle bu yoğun akıma karşı durabilecektir? Bence bu yaşananlar işgalden başka bir şey değildir. Biz ülke olarak Suriye'ye girmedik, Suriye bize girmiş oldu. Haksız mıyım? Bizim toplasanız bir tümen askerimiz orada, onların da sonları ne olacak meçhul. Oysa; Suriye'nin 4 milyona yakın insanı bizim ülkemizde, inanın artık onları kovalasanız, üste para verseniz dönmezler ülkelerine.
Esenlikle kalınız... 

TÜRKÇE İÇİN NOT
Ben bu resmi ilanları hazırlayanlara bayılıyorum. İşte bir tanesi geçen hafta gazetelerde yayınlandı, ilan numarası 502654. İlanın başlığını vereyim de nasıl inşaat yapılacakmış anlayınız: YAĞMUR SUYU İNŞAATI YAPTIRILACAKTIR.