Senfoni, "bir arada uyumlu sesler çıkarmak" anlamına gelen Yunanca "symphonia" sözcüğünden türemiş bir sözcük. Sadece orkestra için bestelenmiş uzun müzik parçası anlamında müzik dünyasında kullanılan bir sözcük olarak kalmamış senfoni. Siyasi tarih alanında bile kullanım edinmiş. Kilise-devlet uyumunu tanımlamak için Rusya çalışmalarında yer bulmuş. Ona yakın bir sözcük olan "konser" ise 1815 Viyana Sözleşmesi çerçevesinde ortak bir hedef ile işbirliği halinde bulunan Avrupa devletlerini nitelemek için kullanılmış.
Geçtiğimiz günlerde basında yer bulan bir fotoğraf, hiç alışmadığımız cinsten... Eskişehir'de çekilen bu fotoğraf, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası'nın 9-10 Mart 2019 tarihinde vereceği konser biletlerini edinebilmek isteyen Eskişehirlilerin gişe önünde oluşturduğu uzun bir bilet kuyruğunu gösteriyor.
Tanzim kuyruklarıyla çağ atlatan iktidara, tarımı geliştirmek için proje üretmek yerine manav açmakla uğraşan üniversitelere ilginç bir cevap bu kuyruk. Toplumca bir arada uyumlu sesler çıkarıldığının bir göstergesi...
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in Senfoni Orkestrası'ndaki rolü onun gençlik yıllarına dayanır. Öğrenci Cemiyeti'nin Genel Sekreteri olarak Gençlik Tiyatro Topluluğu'nu kurar. Dört dönemlik belediye başkanlığı serüveninde Büyükerşen'in gayretleriyle 24 kişilik kadro ile kurulan Senfoni, bugün Gülriz Germen'in sanat yönetmenliğinde ve Ender Sakpınar'ın sanat danışmanlığında 60 kişilik kadroya ulaşır. Her hafta Eskişehir'de konserler verir. Yurtdışı turnelere katılır. Aldığı prestijli ödüllerle Eskişehirliye gurur yaşatır.
Eskişehir, Büyükerşen'in yönetiminde bir senfoni kenti. İzmir'de de senfoniden anlayan bir büyükşehir başkan adayıyla seçime katılıyor CHP. Tunç Soyer, profesyonel siyasetçilerde görmeye pek de alışkın olmadığımız bir "sanat hassasiyetine" sahip. İzmir'i bir sanat ve bilim merkezine dönüştürmeyi hedefliyor. İzmirliyi özneleştirerek, İzmirli ile birlikte projeler hazırlıyor. Soyer'in Akdeniz vizyonu, Fernand Braudel'in eserlerini hatırlatıyor. Sanki Dario Moreno'nun sesi, Ahmet Adnan Saygun'un bestelerine ekleniyor. Attila İlhan, Karşıyaka Vapuru'nda yeni şiirler yazıyor. Demokrat İzmir'in yayın yönetmenliğine getirilmesi an meselesi... Korkusuzca yazacak. Ayhan Işık, yeni filminin telaşında. Tanju Okan son 45'liğini çıkarmış... Muzaffer İzgü kitaplarını imzalıyor. Başına çocuklar üşüşmüşler. Oradan çocuk meclisine gidecekler. Avni Anıl, musiki dergileri yayımlıyor...
Belli ki İzmir'de Eskişehir'dekine benzer her daim baki kalacak yeni bir senfoni besteleniyor.
Orkestrasını; İzmirliyi bekliyor...