Türkiye Milli Takımı, Dünya Kupası Elemeleri'nde 2 maç daha oynadı ve bugün de Hollanda karşısında deplasmanda sahaya çıkacak. Önceki yazılarımda Şenol Güneş'in kurduğu kadronun bir arada oynayamayacağını, başarılı olamayacağını yazmıştım. Kadroya yine aynı oyuncular alındı, ilk 11'de yine aynı oyuncular sahaya sürüldü. Avrupa Şampiyonası'nda uğradığımız hüsrandan ders alınmamış olduğu ortaya çıktı. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklenemez ama teknik direktörümüz inat etmiş, bekliyor.

Kendi sahamızda 2-0 öne geçmemize rağmen bizden yaklaşık 5 kat küçük ilk 11 değerine sahip Karadağ'dan 2 gol yiyip, beraberlikle yetindik. Bu sonuç asla sürpriz değildi. Türkiye'nin tüm dünyanın bildiği çok büyük açıkları var. Bu açıklar üzerine çalışan hemen hemen her takım, puan ya da puanlar almayı başarır.
***
Kaleciler Altay, Mert ve Uğurcan iyiler ama çok iyi değil. Üst düzey takımlarda oynayamazlar. Altay bunu kanıtlarcasına son saniyelerde acemice bir hata yapıp, topa vurulmadan adım attı, ters yöne gidince, kolaylıkla kurtarması gereken şutu kurtaramadı.
***
Defans oyuncularının dördü de aynılar. Çok koşarlar, didinirler. Burası güzel. Ama adam markajı yapmayı, birebir oynamayı bilmezler. Bu sebepten dolayı çok kolay adam kaçırırlar. Sağ ve sol bek hücuma çok katkı verirler ama defansa hiçbir faydaları dokunmaz. 4 oyuncudan en az 3 tanesi defans yapmayı, duracağı yeri, birebir oynamayı bilmeli. En az 2 tanesinin sezgileri kuvvetli olmalı. Ne yazık ki kadroda böyle oyuncular göremiyoruz. Ama Çağlar ve Alpaslan'ı ayırıyorum. Onlarda biraz defans yapma yeteneği var. Fakat Alpaslan'ın yeni takımında yeteri kadar forma giyememesi Karadağ karşısında gereksiz bir faul yapmasına ve sonrasında gole neden oldu.
Defansta oynayan oyuncuların defans yapmasını bilmediği yetmezmiş gibi orta sahadan da defansa yardım edebilecek oyuncu hiç yok. Sadece hücum etmeyi biliyorlar.
Cengiz beğendiğim bir oyuncu. Pas verişi ve koşusunda çeviklik var. Ben futbolcuyum dedirtiyor. Rakibin ona özel alması zor.  
Hakan Çalhanoğlu takımımızın beyni. Top alır, top dağıtır. Çevresini çok iyi süzer, kimin nereye koştuğunu hemen algılar, tam olması gereken yere pas atar. Ama onun da çok büyük bir eksikliği var. İkili mücadeleleri ve koşmayı sevmez. Pas almak için boşluğa kaçar, pası alır, asist yapar ya da gol atar. Bu kadar. Marke edilmesi çok kolay bir oyuncu. Rakip onun üzerine bir kişiyi verirse, silinir gider. İtalya'da iyi işler yapıyor çünkü oynadığı takımlar defansif ve fiziksel eksikliğini kapatabiliyorlar. Markaja karşı da yapılan plan basit. Ona yakın bir kişi oynatıp, markajı yapan rakibi üzerine çekip, Hakan'ı boşa çıkarmak ya da ikiye bir yapıp, markajdan kaçırmak.  Bunu milli takımımızda yapamadığımız için, akıllı rakip takımlar rahatlıkla etkisiz hale getirebiliyor. Bu nedenlerden dolayı kulübünde yıldızlaşırken, milli takımda yeterince kendini gösteremiyor.
Forvet Burak'ın tek özelliği defans arkasına güzel koşular yaparak sarkması, goller atması. Açığı defansif hiçbir özelliğinin olmaması ve ofsaytta kolay düşmesi. Tekniğinin olmaması gibi daha çok var da o kadar detaya girmiyorum. Kapalı defanslara karşı etkinliği çok azalıyor, kolay marke edilebiliyor.
***
Sağ bek ve sol bekimiz klasik bir orta saha gibi oynuyor. Sahaya diziliş sistemimiz 2-7-1 gibi oluyor. Hiçbiri defanstan anlamıyor herkes ‘Allah Allah’ dercesine hücuma çıkıyor, mehter takımı gibi defansa dönüyor. Böyle olunca çok gol atıyor ama çok da gol yiyor. Fark da atıyor, fark da yiyor.
Milli takımımızın ne yapacağını herkes biliyor çünkü hep aynı şekilde oynuyor. Skoru rakibin yaptıkları belirliyor. Genellikle çok koşan ve ileride adam adama baskı yapabilen takımlar, sahadan rahatlıkla galip ayrılıyorlar. Ya da defansa çekilip, Hakan'ı kilitleyip, ileride hızlı adamlarını bırakan takımlar aynı şekilde rahat galibiyetlere imza atıyorlar. Bugün tahminimce Hollanda da benzer bir taktikle oynayacak ve hata yapmazsa galip gelecek. Yenmemiz için ilk maçtaki gibi çok çok kötü oynaması gerekir. Başka da şansımız yok.
***
Kalıcı başarılar için ya Şenol Güneş bir değişiklik yapacak ya da Şenol Güneş değişikliği yapılacak.