Geçen hafta gündemime almıştım. Ali Güreli büyüğümüzün izlenimlerini, tecrübesi ile birlikte aktarmıştım. Şimdi ise konuyu TEMA Vakfı'nın gözüyle ilginizi çekmek istiyorum. Kirazlı Altın Madeni alanındaki ağaç kesimi için TEMA Vakfı harekete geçti. TEMA, ÇED raporuna aykırı olarak kesilen ağaç sayısının tespit edilmesini ve ÇED'e aykırı ilerleyen işletmenin durdurulmasını talep ediyor. Bize de gönderilen uydu fotoğraflarına göre, Kirazlı'da, söylenenin 4 katı (195.000) ağaç kesildi. Buna göre bu işletmenin derhal durdurulması gerekiyor. TEMA Vakfı, kampanyasını  Çanakkale Valiliği'ni muhatap alarak, buna yönelik başlattı: Ve yazıyı kaleme aldığım ana kadar 53 bin 045 imza topladı.

Şimdi değilse ne zaman?

Hepimizin en azından bir kere de olsa görmek istediği veya yerleşmek için hayalini kurduğu oksijen deposu Kaz Dağları varlığını koruyabilmek için hepimizin desteğini bekliyor. Çanakkale Kirazlı'da neler oluyor?
Anlatmaya çalışalım: Kirazlı Altın Madeni Projesi, Mart 2019'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan inşaat faaliyetlerine başlamak için işletme iznini aldı. Projenin ilk aşamaları proje alanındaki ormanların ve diğer bitki örtüsünün ortadan kaldırılması ve 45 bin 650 ağacın kesilmesi olarak planlanmıştı. Haziran ayının ortasında yapılan tıraşlama ile maalesef ormanlarda büyük bir yara açıldı. Uydu görüntüleri üzerinde yapılan incelemeler, maden sahası ve  yol bağlantıları için  yaklaşık 195 bin adet ağacın kesildiğini ortaya koyuyor. Buna göre ÇED raporunda belirtilenden 4 kat daha fazla ağaç kesimi yapıldı. Ve tüm çevreye duyarlı insanlar gibi TEMA Vakfı da, Çanakkale Valiliği'nden ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan, ÇED'e aykırı olarak kesilen ağaç sayısını tespit etmelerini ve ÇED'e aykırı ilerleyen işletmeyi durdurmalarını talep ediyor.

Kaz Dağlarında siyanürlü altın madenciliği

'Kirazlı Siyanürlü Altın İşletmesi' faaliyete geçmek için geri sayıma başladı. Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta olan maden alanı aynı zamanda 180 bin insanın tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor. Kaz Dağları'nın kuzey yamacında, meşe, çam ormanları ile birlikte dünyada sadece Türkiye'de yaşayan 7 bitki türünün yaşam alanı üzerine kurulması planlanan maden projesi hayata geçtiğinde 20 bin ton siyanür kullanacak ve siyanürle birlikte arsenik gibi birçok ağır metal ortaya çıkacak. Bütün bir kentin tek su kaynağı, Kaz Dağları'nın dereleri, yer altı suları, tarım alanları kirlilik; ormanları ve nadir bitkileri ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Çanakkale'nin doğasına ve tüm canlılarına sahip çıkmak için sen de ben de, Kaz Dağlarına sahip çıkmalıyız. Çünkü Kaz Dağları bir iki şirketin değil, hepimizindir.

Sağlığımızı tehdit ediyor!

Avrupa İnsan Üreme ve Embriyoloji Derneği'nin Viyana'da düzenlediği 2019yıllık toplantısında, çevresel hava kirleticilerine maruz kalındığında, kadınların yumurtalık rezervinin azaldığına dikkat çekildi. Viyana'da düzenlenen toplantıda Araştırmacılar, kadının hastane hormon ölçümlerini, Google Maps'i kullanarak coğrafikonum verileriyle birlikte, bölgesel yetkililerden azot dioksit ve partikülmadde seviyeleri hakkındaki gerçek zamanlı çevresel verilerle ilişkilendirmekiçin 'büyük veri' yaklaşımı kullandıklarını belirttiler. Çalışmalarında yüksekmiktarda hava kirletici ile ilişkili bir alanda yaşamanın, yumurtalık rezerviniiki ya da üç katına kadar ciddi oranda azalttığına dikkat çektiler.

Kaçınılabilir kirlilik  

Hava kirliğinin birçok sağlık sorununa yol açtığını söyleyen Op. Dr. Hürkan Akyol şöyle konuştu:
Hava kirliliği,küresel olarak ölümlere ve hastalıklara yol açan kaçınılabilir temel nedenlerden birisidir. Üreme sağlığını da olumsuz etkilemenin yanı sıra, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi doğuma ilişkin süreçleri de olumsuz etkilemektedir. Hava kirleticileri arasında, hava içerisinde asılı olarak bulunan katı ve sıvı parçacıkların karışımından oluşan, yaygın bir hava kirleticileri olan Partiküler maddeler, renksiz, alev-almaz ve keskin bir kokusu olan gaz Kükürt dioksit, havanın içerisinde ne zaman bir şeyyansa oluşan azot oksitleri, Ozon, renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz olanhavadan biraz daha hafif karbon monoksit, oda sıcaklığında kolaylıkla buharlaşabilen organik kimyasallardan Uçucu Organik Bileşkeler sayılabilir. Ev temizliğinde kullanılan mobilya cilası, çok amaçlı temizleyiciler, halı şampuanları, oda spreyleri, banyo ve tuvalet temizliğinde kullanılan deterjanlar üreme sağlığına zarar verebilir. Bu ürünleri kullanırken eldiven kullanılması ve temizlenen mekânların iyi havalandırılması gerekir.'

HAFTANIN HABERİ

İthal katı atıkları geri gönderiyor

Bir dönem dünyanın en büyük katı atık ithalatçısı olan Çin, kamu sağlığını dikkate alarak bu uygulamayı sonlandırma kararı almıştı. Çin gümrükleri illegal yollardan ülkeye sokulmaya çalışan atıklar konusunda dikkatli davranıp ele geçirilen tüm atıkları geldiği ülkeye geri gönderiyor...
Denetim sırasında el konulan 152,6 tonluk atık, Çin'e ithali yasaklanmış bulunan atıklardan kurşun asit akümülatörden dönüştürülmüş kurşun tortu deposu ve eritilmiş metal cüruftan oluşuyordu. Çin, 1980'lerde bir hammadde kaynağı olarak katı atık ithal etmeye başlamıştı ve çöp imha kapasitesinin kısıtlılığına karşın, yıllar boyu dünyanın en büyük ithalatçısı olmuştu. Bu arada bazı şirketlerin yabancı atıkları illegal yollardan ülkeye sokmaları çevre ve kamu sağlığı için tehdit oluşturmaya başladı. Hükümet, kirlenmeye karşı mücadele çabalarının bir parçası olarak, bu türden ithalatı aşamalı olarak düşürmeye ve 2019 sonu itibariyle sona erdirmeye karar verdi.