Orman yangınları ve kadın cinayetleri haberleri aldığımız çok üzücü bir haftayı geride bıraktık. Yangından etkilenen herkesin acısını içimde hissetmekle birlikte; yangınlarla mücadele eden, maddi manevi emeği geçen herkese kendi adıma sonsuz teşekkür ediyorum. Bir başka gündemimiz olan kadın cinayetlerine gelince... Kadına yönelik şiddet, maalesef ülkemizin başlıca ve gündemden hiç düşmeyen sorunlarından biri haline geldi. Bireysel veya toplumun farklı kesimlerince yürütülen mücadelelere rağmen, yakın gelecekte bu sorunun çözüleceğine dair maalesef umutkâr olamıyoruz. Kadını küçük gören, aşağılayan, toplumsal yaşama katılımını ve kendi adına söz hakkı sahibi olma hakkını , kısaca ''birey'' olmasını içine sindiremeyen zihniyetler değişmeden çözümün gerçekleşmeyeceğini biliyoruz. Bu sebeple sevgili anneler, kız çocukları, gençler : Her türlü şiddetin önüne geçecek olan; merhametli , iyi yetiştirilmiş nesillerin kaynağı sizlersiniz.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada her üç kadından biri hayatının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalıyor. Şiddet sadece fiziksel olarak değil; psikolojik, cinsel , duygusal ve ekonomik şiddet olarak da karşımıza çıkıyor. Her türlü şiddetin etkisi ruhsal yapıyı derinden sarsıyor. Peki, şiddet gören kadın ne yapmalı?

Şiddet gördüğünüzde vakit kaybetmeden size en yakında bulunan polis merkezine veya jandarma karakoluna başvurarak şikayetçi olmalısınız. Burda şikayete ek olarak 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin önlenmesine dair kanun yönetmeliğine dayanarak, şiddet uygulayan eşe veya kişiye karşı koruma ve uzaklaştırma kararı talep etmelisiniz. Bu noktada bazen mağdurlar maddi imkansızlık sebebi ile boşanma davası açamadığını veya avukattan hukuki destek alamadığını belirtebiliyor. Bu durumda da , bulunduğunuz şehirdeki barolara başvuru yaparak adli yardım bürolarından ücretsiz bir şekilde hukuki işlemlerinizi yürütmek üzere avukat talep edebilirsiniz. Örneğin İzmir ili için, İzmir Barosu adli yardım merkezine giderek durumu izah edebilir, gerekli belgeleri temin ederek avukat talebinde bulunabilirsiniz. Şiddet gördüğü zaman polise başvurarak şikayetinizi yapıp, koruma kararı talep ettikten sonra ise fiziksel şiddetin tespitine yönelik olarak karakol görevlilerince bir sağlık kuruluşuna sevkiniz yapılacak ve darp raporunuz alınacaktır. Hastaneden sonra karakolda düzenlenecek olan tutanakta, olayları ayrıntılı bir biçimde anlatmalısınız. Bu, şiddetin derecesinin tespiti ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi için son derece önemlidir. Söz konusu tutanakla birlikte adli süreç başlamış olacaktır. Durum savcılığa intikal ettirilecek, şiddet uygulayan kişinin ifadesi alınacak, deliller değerlendirilecek ve kamu davası açılacaktır. Yeniden şiddete uğrama tehlikeniz varsa , eşinizle oturduğunuz ortak konuta geri dönmek istemiyorsanız ve gidecek başka bir yeriniz yoksa kadın sığınma evine yerleştirilmeyi talep edebilirsiniz. Şiddet uygulayanın evden  uzaklaştırılması, mağdura barınma yeri sağlanması, geçici maddi yardım yapılması, geçici koruma altına alınması, psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık  hizmeti verilmesi, mağdurun çocukları varsa çocuklar için kreş imkânının sağlanması, geçici nafaka verilmesi mağdur lehine verilecek olan başlıca diğer tedbirlerdendir. Telefonunuzdan 183ü tuşlayarak aradığınızda ise 7/24 ücretsiz bir şekilde süreç hakkında bilgi alabilirsiniz. Tüm bunların dışında kadına yönelik şiddetle mücadelede sivil toplum kuruluşları, ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) ve belediyeler barınma, maddi destek ve diğer ihtiyaçları konusunda destek sağlamaktadır. Tüm bu  imkanlar şiddetle mücadele edilen süreçte bir nebze de olsa mağdura yardımı olabilecek imkanlardır.

Asla unutmamanız gereken şey içinde bulunduğunuz durum size utanç verici gibi görünse de, bu durumda utanması gereken siz değilsiniz. Şiddet görüyorsanız, tehdit ediliyorsanız sesiz kalmak yerine  aile bireylerinizi konuyla ilgili bilgilendirmeniz, sizi ve onları olası tehdit ve saldırılardan korumak adına en doğru adım olacaktır. Ailenizin öğrenmesini istemiyorsanız, güvendiğiniz arkadaşlarınızdan bu süreçte size destek olmalarını isteyebilirsiniz. Bir ilişkide sorunlar ne olursa olsun, şiddetin varlığı hiçbir zaman haklı veya kabul edilebilir değildir. ŞİDDETİN MAZERETİ YOKTUR.