Her yıl Şubat ayında yapılan ilaç zamları yürürlüğe girdi ancak ilaç temininde yaşanan sıkıntılar bitmedi. Zamların her yıl Şubat ayında yapılması nedeniyle birkaç ay öncesinden başlayan ilaç üretimindeki düşüş ve ecza depolarının stok yapmaya yönelmesiyle piyasada çok sayıda ilacı bulmak mümkün olmuyor.  Her yıl yaşanan ilaç krizi bu yıl da tekrarlandı ve ellerindeki ilacı zamlı satmak isteyen üretici, depocu ve eczaneler nedeniyle piyasada 400'e yakın ilacı bulmak imkânsız hale geldi. Bu yıl için açıklanan yüzde 26'lık zammın 19 Şubat'tan itibaren uygulanmaya başlanmasıyla birlikte bulunamayan ilaçlar zamlı fiyatlarla yeniden piyasaya sürüldü.

400'e yakın ilaç bulunamadı

Sağlık sektöründe yaşanan genel sıkıntıların her yıl Kasım – Şubat ayları arasında had safhaya çıktığını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi: 'Yerli ve ithal ilaçlara yılda bir kez Şubat ayında zam yapıldığı biliniyor. Bu yıl ilaç fiyatlarına yüzde 26 oranında zam yapılacağı açıklandı ve kısa bir süre önce yürürlüğe girdi. Zam yapılacak tarihin önceden belli olması nedeniyle çok sayıda üreticinin zam oranları açıklanmadan bir süre önce ilaç üretimini düşürdüğü, bazı ecza depolarının ve eczacıların zamdan birkaç ay önce yüklü miktarda ilaç stoku yaptığı ve bu nedenle özellikle Kasım ve Şubat ayları arasında piyasada çok sayıda ilacın bulunamadığı bize gelen bilgiler arasında. 19 Şubat'ta zamların yürürlüğe gireceği tarihe kadar piyasada 400'e yakın ilacı bulmak neredeyse imkansızdı. Zamların yansıtıldığı gün bulunamayan ilaçlar yeniden bulunur oldu! Bu durumdan ilaç üreticilerinin, ecza depolarının ve eczacıların da memnun olmadığını biliyoruz. Girdi maliyetlerinin aşırı artması nedeniyle para kazanamaz noktaya gelen üreticiler, dağıtıcılar ve eczacılar mecburiyetten bu yönteme başvurmaktadırlar. Bu ayıp onların değil sağlıksız bir sağlık politikası güden hükümet edenlerindir. Her zamanki gibi olan yine vatandaşımıza olmaktadır. Doktorun yazdığı ilacı bulmak için eczane eczane, depo depo gezmek zorunda kalan vatandaş aradığı ilacı bulamamakta. Halk sağlığı her şeyin üzerinde. Hükümet her yıl yaşanan krizin farkındadır ancak hiçbir adım atmamakta. Yılda bir kere yüzde 20 zam yapılacağına yılda 4 kez yüzde 5 artış uygulandığı takdirde üreticiler, depolar ve eczaneler ilaç kısıtlamasına gidemeyecek. Eczacı Birliklerinin beklentisi ve talebi de bu yöndedir. Bu konuda derhal adım atılmalı.'

'Torba yasa seçim yatırımı'

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Genel Kurulda kabul edilen torba yasa görüşmelerinde CHP grubu adına konuştu, 'Teklifi veren, teklifte adın geçen milletvekili arkadaşlarımız ne kadar ilgililer ki Genel Kurulda bile değiller. Bu torba yasa seçim yatırımı. Milletimizi kandıramazsınız' dedi.
Sındır, 'Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adını verdiğiniz bu yeni dönemde, Plan ve Bütçe Komisyonuna gelen kanun tekliflerinin hemen hemen tümü torba yasa olarak geldi.
13 ayrı kanunda değişiklik yapan, 8 ihtisas komisyonunu ayrı ayrı ilgilendiren maddeler içeren bir kanun teklifi, bundan önce de olduğu gibi torba yasayla huzurumuza geliyor.
Peki STK'lardan, meslek odalarından ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alındı mı?
Tabi ki hayır.
Mümkün değil; hangi sürede, ne kadar zaman içerisinde bu görüşleri alacaksınız. Apar topar gelen bir kanun teklifi.Peki tartışıldı mı, etki analizi yapıldı mı? Hayır.
İşin özeti şu değerli arkadaşlar; alışılagelmiş, ezbere bir iş yapılıyor. Bazı bakanlıklardan, daha doğrusu Cumhurbaşkanlığı üzerinden önerilen, düşünülen bazı kanun değişiklikleri bir veya birden fazla milletvekili arkadaşımıza görev verilerek yasama organının önüne konuluyor, huzuruna getiriliyor. Bakınız; teklifi veren, teklifte adın geçen milletvekili arkadaşlarımız ne kadar ilgililer ki Genel Kurulda bile değiller' dedi.

Geri dönüşümün önü açık

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kente çağdaş bir geri dönüşüm tesisi kazandırmak için yıllardır sürdürdüğü mücadele 'hukuk zaferi' ile sonuçlandı.
Yamanlar bölgesinde kurulması planlanan 'Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi' için bilirkişi raporlarının olumlu gelmesinin ardından, İzmir 5. İdare Mahkemesi de, projeye ait yer seçiminin uygunluğunda 'hukuka aykırılık bulunmadığına' karar verdi. Şimdi sıra, dondurulan ÇED sürecinin tamamlanarak projenin hayata geçirilmesine geldi. Bildiğiniz gibi AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yıllardır konuyu gündeme getirerek haksız yere belediye yönetimini suçluyordu.

DİP EKSPRES

Loda Mobilya artık İzmir'de!

Çağdaş dekorasyonun en önemli temsilcilerinden Loda Mobilya, ailesini büyütmeye devam ediyor.
Benimsediği tasarım anlayışı ve vizyoner bakış açısı ile farklı bir noktada konumlanan Loda Mobilya'nın bu seferki durağı ise Türkiye'nin en önemli kozmopolit şehirlerinden İzmir...
Yeni yıla hızlı bir giriş yapan Loda Mobilya, mağaza zincirine yenilerini eklemeyi sürdürüyor.  İzmir'in en prestijli lokasyonu Alsancak'ta açtığı yeni showroomu ile toplam mağaza sayısını 13'e çıkaran Loda Mobilya'nın yurt içindeki mağaza ağını büyümeyi hedefliyor.