Amaç ne?

Bağcıyı dövmek mi, yoksa üzüm yemek mi?

Foça'dan gelen üzücü haberi paylaşmıştık...

Ne demiştik?

Foça Belediyesi öğrenci yurdunu boşaltma kararı alınca, Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Buca'ya taşınıyor.

Herkes konuşuyor da, belediyeden neden ses çıkmıyor?

Meğer kazın ayağı öyle değilmiş...

Foça Belediye Meclisi ve Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlıevi Vakfı, Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi'nin Tınaztepe Kampüsüne taşınacağını ilan etmesi konusunda basın açıklaması yaptı.

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ve Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlıevi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Çelebi, açıklamalarda bulundu.

Açıklama şöyle:

'İlçemizde eğitime ve öğrenciye eşsiz destek sağlayan başta merhum Reha Midilli ve eşi merhume Necla Midilli başta olmak üzere Reha-Necla Midilli Vakfı tarafından yapılan birçok eğitim kurumunda olduğu gibi üniversitenin de ilçemize kazandırılması hepimizi mutlu etmiştir.

30 yıl önce imece usulü ile inşa edilen Bağarası Belediye binası 2013 yılında 9 Eylül Üniversitesi Reha Midilli Turizm Fakültesi için öğrenci yurduna dönüştürülmüştür.

Belediyemiz, yurt binasının yapısındaki sorunlar ile ilgili tedirginliğini gidermek amacı ile binanın teknik analizlerin yapılıp raporlanmasını talep etmiştir.

Edinilen rapora göre yurt binasının 3194 sayılı imar kanunun 39. Maddesi kapsamında halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek yapılar kapsamında 'Yıkılacak Derecede Riskli' olduğu tespit edilmiştir. Mevcut binanın olası bir onarımla da uygun hale gelemeyeceği açıkça belirtilmiştir.

Ciddi tehlike

Öncelikle vicdan ve duyarlılık daha sonra 5393 sayılı belediye kanunu kapsamında belediyenin görevleri gereği bu durumun felakete yol açmadan önce sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir.

Öğrenim gören yaklaşık 400 öğrenciden sadece 30 kişinin konaklama yaptığı yurt binasının zorunlu tahliyesini gerekçe göstererek, turizm fakültesinin ilçemizden ayrılma kararı hepimizi derinden üzmüştür.

Çözüm Arayışı sürüyor

Üzülerek belirtmek isterim ki; İlçemizdeki turizm fakültesinin taşınması maalesef bugünün değil geçtiğimiz yılların da konusudur.

Akademik personel ve öğrencilerimin büyük çoğunluğu tarafından ana kampüs olarak bilinen bölgeye taşınması ilk günden beri istenmektedir. Buna bağlı olarak İzmir Valiliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü ile yaptığımız görüşmelerde Üniversite öğrencilerine yurt yapılması için belediyemize ait arazilerden uygun olanını şartsız bağışlayabileceğimizi, Yeni Foça'da bulunan eski belediye binamızın 9 Eylül Üniversitesine eğitim amaçlı kullanılması için bağışlayabileceğimizi iletmiştik.

Bir diğer çözüm önerimiz ise; Foça merkezde 200 öğrencimizin konaklayabileceği Gençlik ve Spor Bakanlığımıza ait tesisin öğrencilerimiz için yurda dönüştürülmesini önermek olmuştur.

Belediyemize ait olan arazilerimizin bir tanesini anaokulu yapımı için, bir diğerini Bilimler Köyü yapımı için bağışlamış, bir başka arazimiz üzerinde de Masal Evi yapımı için çalışmalara başlanmıştır.

Bununla beraber Reha Necla Midilli Vakfı fakültenin sadece binasını değil eğitim için tüm ihtiyaçlarını da karşılamıştır.'

Sonucu da açıklayalım:

Foça Belediyesi tarafından konaklama sorununu çözmek için bağışlayacaklarını belirttikleri arazi ve diğer önerilerine cevap verilmedi.

Bu da konuyu ve Dokuz Eylül Üniversitesi yönetiminin ve Rektörünün niyetini açıkça ortaya koyuyor...

Vakıf yönetimi, Foça halkı ile birlikte ortak hareket ederek mevcut fakülte binasını yine eğitim amaçlı kullanılması için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Ödemişli kadınların emeğiyle

İzmir'in en çok Trabzon Hurması yetiştiren ilçesi olan Ödemiş'te hasat dönemi tüm hızıyla sürüyor.

'Cennet elması' olarak da bilinen yaş ve kuru olarak tüketilen vitamin deposu Trabzon Hurması ile Ödemiş'in Pirinççi Mahallesi'nde örnek bir girişimcilik öyküsü de yazılıyor.

Ayşe Ocaklıoğlu'nun 2011 yılında 5 kilogram ile başladığı üretim 60 tona ulaşırken kadınlara da iş olanağı sağlanıyor.

Evinde başladığı üretimi geliştirerek mahalle içerisinde sera oluşturan, soğuk hava deposu kuran ve Trabzon Hurmalarının kurutmaya hazırlama işlemi için kadınlara iş olanağı sunan Ocaklıoğlu, 9 yıl önce 5 kilo ile başladığı üretimi 60 tona çıkarmanın heyecanını yaşıyor.

Bir zamanlar 50 kuruşa alıcı bulmayan Trabzon Hurmasını kurutmaya başladıktan sonra ürünün daha da değer kazanmaya başladığını belirten Ocaklıoğlu, her geçen yıl artan üretimle birlikte soğuk hava deposu kurduğunu ifade ederek, "Trabzon Hurması bölgemiz için önemli bir alternatif ürün haline geldi.

Ben bu işe başlamadan önce meyveler 50 kuruşa bile alınmıyordu. Adeta çöpe gidiyordu.

Ben 300-500 kilo alırken, başka arkadaşlarımız da kurutmaya başlayınca çoğaldı.

Ege'de fazla bilinmiyordu, şu anda yayıldı.

Ben üretime 2011 yılında evimde başladım.

Evde yemeklik olarak başlamıştım.

Eş dost tadınca çok beğendiler.

Ben de öyle olunca devam etme kararı aldım.

9 senedir hem yetiştiriyoruz, hem alım yapıyoruz.

Sonra kurutma aşaması için kadınlarımızla birlikte çalışıyoruz.

Memnun kalındığı için Türkiye'nin dört bir yanına ve ihracata ürün veriyoruz' dedi.

DİP EKSPRES

250 milyar dolarlık sektör

Önce Avrasya'nın, sonrasında da dünyanın en kapsamlı hırdavat endüstrisi etkinliklerinden biri olmayı hedefleyen Hardware Eurasia Fuarı, Reed TÜYAP'ın uluslararası fuarcılık deneyimi ve Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (HISİAD) sektörel gücü ile 1-4 Nisan 2021 tarihleri arasında sektör profesyonellerini, konusunda uzman katılımcıları ile Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde buluşturacak.

Sektörün halihazırda 200'e yakın ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini belirten HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu 8,2 milyar dolar büyüklüğünde ihracatı olan Hırdavat Sanayi sektörünün en verimli şekilde gelişip, global ölçekte rekabetçi tüm pazarlarda söz sahibi olabileceği zemini oluşturmak için, Hardware Eurasia Fuarı'nın, hırdavat pazarına üretim yapan ve hırdavat ürünlerini pazarlayan tüm paydaşların güçlerini birleştireceği yeni bir platformu olacağını ifade etti.