İstanbul seçimi bitti. Bu yazı sandıkların açılışından ya da kapanışından 24 saat yani bir gün önceden yazıldığı için sonucu bilmiyorum. En çok merak ettiğim; dolar ve borsa bugün ve yarın sonuçları nasıl değerlendirecek?
Günün gelişmeleri ne gibi zigzaglar gösterecek. Adayların vaatleri seçmenden nasıl bir tepki gördü?
Terörist başının mektubunun devlet televizyonunda okunması ve yayılması, hatta kardeşinin ise yine TRT tarafından Kürt Seçmenlerine verdiği mesajın ağzından, söyleşi şeklinde yayınlanmasının etkisi oldu mu?
Yazarımız Gülseren E, Yeniçay'ın tespitleri tuttu mu?
Çünkü; Cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana tüm seçimlerde AKP'nin bir şekilde Kürt seçmenler tarafından desteklendiğini, ama bunun AKP tarafından özellikle 'çözüm ortağı' MHP tabanı tarafından ters etki göstermemesi için gündemi değiştirdiği gerçeği ortaya çıktı mı?
'Millet ittifakının' adayı CHP'li Ekrem İmamoğlu, elinden YSK tarafından alınan Başkanlık koltuğuna  tekrar oturdu mu?
Yani emeğinin, alın terinin, gençliğinin, enerjisinin karşılığını aldı mı?
Bilmiyorum...
Bugün sizlerle birlikte öğreneceğim. Şunu da söyleyeyim: CHP'li seçmenin bir kısmı 'Nasılsa seçilse bile İmamoğlu'na mazbatasını vermezler, bari Cumhurbaşkanı ile İçişleri Bakanının yaptığı açıklamalar nedeniyle' yine sandığa gitmediler. AKP ise küskünlerinin çoğunu sandığa götürdü...
Son dakika gelişmeleri bu doğrultuda idi.
10 milyon 560 bin 963 seçmenden bakalım kaç kişi sandığa gitmiş?

Oranı yüzde 10 düştü

2018 yılana ait Schengen vizesi istatistikleri açıklandı. Türkiye'den Schengen Vizesi'ne başvuranların oranı yüzde 10 düştü. Verilere göre; Türkiye'den Schengen vizesine başvuranların oranı 2017'ye göre yüzde 10,5 düşerken, başvurular sonucunda alınan red oranları ise yüzde 18 artarak 74 bin 360'a ulaştı. 22 Avrupa Birliği üyesi ve 4 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üyesi ülkeye seyahat edebilme imkanı sunan Schengen vizesine tüm dünyadan 16 milyon 7 bin 785 başvuru gerçekleşti. 2018'de Schengen vizesi almak için Türkiye'den başvuranların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 10,5 azalarak 879 bin 238 kişi oldu.
2017'ye göre Türkiye'den Schengen vizesine yapılan başvuruların reddedilme oranı ise yüzde 17,8 yükselerek 74 bin 360'a ulaştı. Aynı dönemde tüm dünyadan Schengen vizesine yapılan başvurulardaki red oranlarında da yüzde 16,5'lik artış görüldü.
2018 yılında Belçika, yapılan başvuruların yüzde 20'sini reddederek Schengen vizesini en zor veren ülke olurken, Almanya ile yüzde 17'lik orana sahip olan Estonya ise ikinci ve Hollanda yüzde16 ile üçüncü sırada yer aldı.
İsveç ise yüzde 1'lik red oranıyla en kolay Schengen vizesi veren ülke oldu. Türkiye, bir sıra gerileyerek Schengen vizesine en çok rağbet gösteren 4. ülke oldu.

Elektrik piyasasında yeni yönetmelik

Geçtiğimiz mayıs ayında Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği yayınlandı.
Bu yönetmelikle beraber uzun süredir beklenen aylık mahsuplaşma düzenlemesi de yürürlüğe girdi. Lisanssız olarak elektrik üreten gerçek ve tüzel kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yapmaları esas olacak. Elektrik enerjisinin, üretim tesisi ile aynı yerde kurulu tüketim tesisinde tüketilmeyen miktarı, aynı elektrik dağıtım bölgesinde olması şartıyla aynı kişiye ait başka bir tesiste tüketilebilecek. Meskenlerde ve trafo merkezlerinde kapasite açılması durumunda endüstriyel çatılarda onaylanan projeler için, üretilen ihtiyaç fazlası enerji 10 yıl süreyle üreticinin kendi abone grubuna ait perakende tek zamanlı aktif enerji bedeli üzerinden satın alınacak. Mesken çatılarında max. 10kW'a kadar, endüstriyel çatılarda ise max. 5MW'a kadar bir GES kurulumu yapılabilecektir. Ancak kurulacak sistemin gücü yerleşkenin sözleşme gücünün üstünde olamaz.

30. yıl dönümünü kutluyor!

Çiftçilerin öğrenme ve çözüm bulma sürecine her zaman öncelik veren Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, (FAO) 1980'lerde Uygulamalı Çiftçi Okulları'nı geliştirdi. Ayrıca, diğer Birleşmiş Milletler kurumları, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları, resmi kurumlar, çiftçi örgütleri ve özel sektörden artan sayıda ortakla birlikte Uygulamalı Çiftçi Okulları'nı küresel olarak desteklemeye devam ediyor. Programlanmış bir öğrenme süreci sayesinde, Uygulamalı Çiftçi Okulları, çiftçilerin kendi alanlarında uzmanlaşmalarına, güçlü eleştirel ve analitik beceriler geliştirmelerine ve daha güçlü tarımsal üretim sistemleri yönünde kararlar alabilmelerine katkıda bulunuyor.

DİP EKSPRES

Bornova'da hurda araç sorunu çözülüyor

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, hem trafikte sorun yaratan, hem de görüntü kirliliğine neden olan hurda araçların Eylül ayına kadar kaldırılacağını söyledi. Divan Başkanı olarak katıldığı Bornova '2. Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Genel Kurulu'nada konuşan Başkan İduğ, 'Yapacağımız çalışmanın adını 'Anjiyo Projesi' koyduk. Hurda araçlar ve sağlı sollu park eden araçlar, özellikle sanayi sitelerinde yolları tamamen tıkamış durumda. Bu sorunu mutlaka çözeceğiz' dedi.