Değerli okurlarım, havanın soğuk ve yağışlı olduğu bir günde bir yere gitmek için sokağa park ettiğim aracıma yöneldim.
Önce kapıyı açıp aracımın içine oturdum. Tam arabayı çalıştırmak üzereydim ki,. hafif bir miyavlama sesi duydum.     
Sesin arabanın altından geldiğinden kuşkulanıp önce arabanın altına baktım. Kedi arabanın altında değildi, ancak miyavlama sesi duyulmaya devam ediyordu... Daha sonra aracımın motor kaputunu açıp içine baktım.
Bir de ne göreyim! Motorun üzerinde bir kedi ve iki yavrusu büzüşerek birbirine yaslanmış, yarı uykulu bir vaziyette hiç kımıldamadan öylece bana bakıyorlar. Biraz uğraşla onları karınlarını doyurabilecek emin ve sıcak bir yere bıraktıktan sonra aracıma binip hareket ettim.
Ya sesin kaynağını öğrenme konusunda ısrarcı olmasaydım? Ya aracımın motor kısmını kontrol etmeden marşa basıp gitseydim?..

* * *

Değerli okurlarım, soğuk ve yağışlı havalarda sokağa çıktığımızda gerek araçların altlarında veya kaporta içlerinde gerekse meskenlerin kuytu yerlerinde büzüşmüş sokak dostlarımızın olabileceğini unutmayalım.

Unutmayalım!... Sokaklar insanların ikamet dışı mekanıyken sadece, hayvanlarının vazgeçilmez evleridir.           

* * *

Soğuk ve yağışlı havalarda bizler sıcacık evlerimizde otururken sokaktan kesik kesik gelen havlama, miyavlama ya da derinlerden duyulan kuş sesleri hepimize bir mesaj veriyor aslında. Unutulan vicdanlara seslenip "hatırlayın bizi" dercesine dert yanıyor!
Sokak hayvanlarının haklarını hatırlatıyor bizlere.  Savunulmayan, önemsenmeyen ancak hep var olduğu söylenen haklarını...

* * *

Hep öyle olur ya

Sonra birden sokak hayvanlarının sesleri kesiliveriyor soğuğun etkisiyle. Umuda bel bağlayan boşa çırpınışlar yerini yenilgiyi kabullenmenin getirdiği tarifi imkansız bir bezginliğe bırakıyor. Bir minik kedi örneğin... Karnı aç, bir kenara büzüşüp ısınmaya çalışıyor patilerinin üzerinde. Kendi kendine. Kim bilir ne hissediyor gözlerini ara ara yumduğunda? Ne istiyor? Belki de bir an için insan olmak geçiyordur içinden kim bilir? İnsanca yaşayabilme hakkı ona tanınmış bir insan. Sıcak bir yuva içinde tok olmak istiyordur mesela.     Aslında o kadar küçüktür ki hayali... Bir o kadar da kolay gerçekleştirilebilir...

* * *

Değerli okurlarım, sizler sokak dostlarımızın bir an için bile olsa, sıcacık bir yuvada tok olmak hayalini gerçekleştirmeye, onları vicdanlarımızla ısıtıp karınlarını doyurmaya ne dersiniz?
Öyleyse!..