Takipçilerimden, Gazeteci Büyüklerim Erol Akıncılar ile Ünal Tümin, 'Varlık Fonu Akkuyu'ya ortak mı oluyor?' diye soruyorlar. Dünyada ülkeler, enerji güvenliği açısından alternatif tedarikçiler, farklı enerji kalemlerine yönelirken Türkiye'nin enerji tedarikinin yanında Rusya ile Akkuyu'ya Varlık Fonu üzerinden ortak olma girişimi dikkat çekici. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beraberindeki sekiz bakanla 8 Nisan'da Rusya'ya gitti.
Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının sekizincisi pazartesi Kremlin'de gerçekleşti. Erdoğan ile Putin'in baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. İki lider Rusya'dan alınacak olan S-400'ler, Türk Akım, Akkuyu Nükleer Santrali Projesi, vize serbestisi konularını masaya yatırdı. İdlib'deki gelişmeler ve atılacak adımlar yine iki liderin öncelikli gündem maddesiydi. Liderin gündemi geniş olmakla beraber, çok dikkat çekmeyen bir konuda önemli bir anlaşmaya imza atıldı.
Türkiye Varlık Fonu ile Rusya Doğrudan Yatırım Fonu arasında kurulan 'Türkiye-Rusya Ortak Yatırım Fonu' anlaşması 1 milyar dolarlık bütçeyle aktif hale getirildi.
Belki daha sonra, uzmanların ağzından, Türkiye-Rusya Yatırım Fonu ve muhtemel projelerini ele alırım. Ama önce, yani bugün şu bilgiyi paylaşayım:
Türkiye ile Rusya arasında ortak bir yatırım fonu kurulması düşüncesi 10 Mart 2017'de Erdoğan'ın Moskova ziyaretinde gündeme geldi. İki ülke 500'er milyon dolar katkı koyarak ortak bir yatırım fonu kurulması için memorandum imzaladı. Söz konusu dönemde bu atılım, 2016'da kurulan Türkiye Varlık Fonu'nun ilk uluslararası projesi olarak dikkat çekmişti.
2017'deki ön anlaşmada ortak fonun hangi sektörlere yatırım yapacağı netlik kazanmamıştı, ancak turizm ve sağlık sektörü telaffuz edilen sektörler arasındaydı...

Bildiklerini okuyorlar...

Bir iki gazetede çıktı, yandaşlardan ses çıkmadı ama bir de ben konuyu ele almak istedim. Çünkü;  'Biz bu şehrin kıymetini bilmedik, ihanet ettik, hâlâ da ediyoruz. Ben de bundan sorumluyum' diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan herkesi, her yetkiliyi uyarmıştı. Buna rağmen  yatay mimari uyarısını AKP'li yöneticiler dinlemedi. İBB iştiraki KİPTAŞ, Etiler Polis Okulu arazisine 3 gökdelen yaptırıyor...
Umarım rant düşünülmez ve Beşiktaş'taki bu hatadan dönülür.

Dip ekspres

Avrupa Birliği hibesi kazandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) tarafından yürütülecek Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi kapsamında 19 proje hibe almaya hak kazandı.  Bu projelerden biri de Pire Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Sanayi Odası (BEP) tarafından sunulan ve İzmir Ticaret Borsası ile İspanya Santiago de Compostela Ticaret, Sanayi, Hizmetler Odası ortaklığıyla gerçekleştirilen 'Kadın Girişimcilerin İş ve Sivil Toplum Hayatında Networklerinin Güçlendirilmesi ve Tecrübe Paylaşımı' başlıklı projesi oldu.