Hüseyin Çatal - Milli Eğitim Bakanlığı'nın salgın başından itibaren hızlı bir şekilde önlem aldığını belirten Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyüp Demir, EBA TV ve uzaktan eğitim sistemi ile genel olarak iyi bir sınav verildiğini söyledi. Başkan Demir, "Ancak mevcut öğrenci sayısı ile bina sayıları göz önüne alındığında, sınıflarda mesafe konusunda ek tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulacaktır bu konuda çalışmalar yapılmalı" uyarısında bulundu

Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyüp Demir'e Covid 19 salgınının gölgesinde geçen eğitim yılını, salgının öğrenci ve öğretmenler üzerindeki etkilerini ve önümüzdeki süreçte ne gibi çalışmalar yapılması gerektiği konusunda görüşlerini sorduk.

TYT ve AYT sınavlarını geride bıraktık. Sınavların önce ertelenip sonra erkene alınması, sınav salonlarının sosyal mesafeye uygun olmaması, konuların yüz yüze işlenememesi nedeniyle bazı konuların sınavda yer almaması ve bunun sonucunda önceki senelere göre daha az bilgiye sahip öğrencilerin üniversiteye yerleşmesi konularında neler düşünüyorsunuz?

YKS sınav tarihleri salgın sebebiyle önce 29 Temmuz tarihine ertelendi. Daha sonra veriler dikkate alınarak eski tarihine geri çekildi. Bu konuda öğrenciler ve veliler sosyal medya üzerinden sınav tarihleri ile ilgili isteklerini duyurmaya çalıştılar. Salgının; ilk kez karşılaşılan bir durum olması ve ne zaman hangi veriyle karşılaşacağımızın bilinmemesi belirsizliğe neden olmuştur. Verilerde iyileşme dikkate alınarak sınavın belirlenen tarihlerde yapılmasına karar verilmiştir. Mart ayı içerisinde başlayan tedbirler çerçevesinde sınava girecek öğrencilerimizin 3 ay süreyle evde kalmaları, derslerin işlenemeyerek ikinci dönem derslerinin sınavda muaf tutulması elbette sınav açısından değerlendirilmesi gereken hususlardır İlk gün yapılan TYT sınav soruları için genel kanaat soruların uzun paragraflardan oluşuyor olmasıdır. Birçok öğrenci süre sıkıntısını dile getirmektedir. Uzun paragraflı sorular son bir yıldır sistemde uygulanması düşünülen bir sistemin getirdiği bir sonuçtur. Burada uygulamanın  4 yıl süre sonunda sınav sistemine aktarılmasının daha doğru olacağı kanaati ağır basmaktadır.

Tedbirlere uyuluyor

Yeni eğitim döneminde öğrencilerin ve öğretmenlerin okula uyumunun sağlanması için ne gibi tedbirler alınmalıdır?

2020/2021 eğitim öğretim yılı için özellikle yaz aylarında ülke olarak tedbirlere uyma seviyemiz önem arz etmektedir. Maske- mesafe ve temizlik konularında yetkililer sık sık uyarılarda bulunmaktadırlar. Ancak tedbirler konusunda ağırlıklı olarak uyum görülse de aksamalara da rastlanmaktadır. Tedbirleri uygulayarak salgının azalmasıyla birlikte özellikle Ağustos ayı içerisindeki sayısal veriler Eylül’de başlayacak eğitim öğretim dönemi ile bize bilgiler verebilecektir.

Ek önlemler gerek

İzmir’deki eğitim kurumlarının yeni döneme hazır olduğunu düşünüyor musunuz gerekli tedbirler alınmış mıdır veya hangi tedbirler alınmalıdır?

Mevcut bina ve öğrenci sayılarıyla alabileceğimiz tedbirler alınıyor. Özellikle okullarımızın temizliği ve dezenfektasyonu titizlikle gözden geçirilmektedir. Ancak mevcut öğrenci sayısı ile bina sayıları göz önüne alındığında, sınıflarda mesafe konusunda ek tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulacaktır ki, bu durumda farklı uygulamalar üzerinde çalışmak gerekmektedir. Maske ve temizlik konuları çözülebilecek konulardır. Ancak okullarımızda mesafe konusunda bina sayıları ve öğrenci mevcudu dikkate alındığında ek önlemlere ihtiyaç duyulabileceği açıktır. Salgının seyrine göre okullarımızdaki eğitimin yanı sıra EBA TV uygulama desteği ile farklı yöntemler geliştirilmesi düşünülebilir.

EBA TV geliştirilmeli

Her ne kadar EBA TV'de dersler verilse öğretmenler tarafından canlı dersler yapılsa da bu dönem öğrenciler açısından bir kayıp olarak düşünülmektedir. Sizce bu dönemin telafisi mümkün müdür?

EBA TV alt yapısı itibariyle salgın döneminde derslerin devamı konusunda bir boşluğu doldurmuştur. Ancak alt yapı itibariyle böyle bir duruma ne kadar hazırlıklı olduğumuzu konuşabiliriz. EBA TV süreç içerisinde geliştirilerek ve alt yapısı güçlendirilerek her geçen gün daha fazla katkı sunulmaya gayret edilmiştir. İnternet çağında bu tür uygulamalara olan ihtiyaç ve gereklilik birlikte ele alındığında EBA TV önümüzdeki yıllar için daha da geliştirilerek ders destek uygulamaları açısından çok daha teferruatlı bir biçimde ele alınmalıdır.

Teftiş sistemi düzenlenmeli

Öğretmenler salgın döneminin ilk günlerinden itibaren uzaktan yapılabilecek her şeyi yaptıkları halde toplumumuzda amiyane bir tabirle ‘öğretmenler yatarak para kazanıyor’ algısı bulunmaktadır. Seminer döneminde İlber Ortaylı da bu konuya değinmiş ‘öğretmenlerin kaybettirilen itibarının geri verilmesi için çalışmalar yapılmadır’ demiştir. Bu konuda sizler sendikalar olarak neler yapılmasını önerirsiniz?

Bu durum maalesef yılların sorunudur. Yaz aylarında özellikle okulların kapalı olması sebebiyle söylenegelen bu tür söylemler doğru söylemler değildir. Ancak zaman içerisinde eğitim sisteminde yapılan değişikliklerin toplum üzerindeki etkilerini de hesaba katmak durumundayız. Mülakat yöntemi sistemin temel sorunlarından birisidir. Yine denetim mekanizmasının devre dışı kalması beraberinde birçok sorunu getirmiştir. Yapılan soruşturmalarda bazı sonuçların uygulanmaması, örneğin; soruşturma sonucu görevden alınan bir okul müdürünün işleminin uygulanırken, bir başka okul müdürünün işleminin uygulanmaması sistemin sorgulanması sonucunu doğurmaktadır. Teftiş sistemi gözden geçirilmelidir. Eğitim, son yıllarda üzerinde en fazla değişiklik yapılan bir yapı haline gelmiştir.  Öğretmenlik Meslek Kanunu beklentileri karşılayacak tedbirleri ihtiva ettiği takdirde bu konu gündemden düşebilecektir.

Öğretmen atamaları yapıldığı halde göreve başlama süreleri neredeyse bir yılı bulmaktadır bu süreç öğretmenlerimiz için hem psikolojik hem de maddi açıdan yıpratıcı olmaktadır bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Ataması yapılan öğretmenlerimizin göreve başlamaları atama tarihinden sonra en kısa zamanda sağlanmalıdır. Bu sayede göreve başlayacak arkadaşlarımız göreve başlayacakları İl/İlçe öğretmen ihtiyacı ve dönem içerisinde göreve başlama sebebiyle öğretmen değişikliklerinin olumsuz etkilerini de ortadan kaldıracaktır.

Eş durum sorunu 'il emri' el çözülür

Geçtiğimiz yıl eş durumu atamalarında bazı sıkıntılar yaşanmış öğretmenler eşlerinden oldukça uzak yerlere atanmıştı bu sene böyle olumsuzlukların ortaya çıkmaması için çalışmalarınız var mı?

Bu konu illerin norm kadro sayıları ile ilgili bir durumdur. Aile Birliği her şeyin üzerinde tutulmalıdır. Aile Birliği ve sağlık sorunları sebebiyle değişiklik talepleri İl Emri ile rahatlıkla çözülebilecek bir konudur.

Memleket meselesi

Bu süreçte mesleki ve teknik liselerin üretim aşamasında oldukça faydalı olduğunu gördük. Bu süreç bittikten sonra eğitimde yeni bir aşamaya geçileceğini Üretim odaklı yeni eğitim kurumlarının hizmete gireceğini düşünüyor musunuz?

Üretim odaklı eğitim konusunda özellikle meslek liselerimiz salgın sürecinde ön planda olmuşlardır. Maske, dezenfektan, okullarımızın dezenfektasyonu, siperlik konularında ülkemizdeki meslek liseleri üretimleriyle salgın sürecinde çok önemli bir rol üstlenmişlerdir. 'Memleket meselesi' olarak görülen meslek liselerimiz üzerinde geleceğe yönelik iyileştirme çalışmalarının yapılmasının ehemmiyeti bu süreçle birlikte bir kat daha artmıştır.