Gıdanı Koru kapsamında 'Söz Veriyorum' sosyal medya kampanyası başladı.

Kampanya gıda israfını önleyerek gıdamızı korumak için hepimizi harekete geçmeye davet ediyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen GIDANI KORU kapsamında 'Söz Veriyorum' sosyal medya kampanyasının basın lansmanı Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi.

Kamuoyunu gıda israfını önlemek ve azaltmak üzere harekete geçiren bu sosyal medya kampanya ile hem ülkede hem de uluslararası arenada gıda israfı ve bireylerin buna karşı neler yapabileceği tartışmasını canlı tutup, uzun vadede davranış değişikliği yaratılması hedefleniyor.

'Bir şans olarak görmek lazım'

Lansmanın açılışını gerçekleştiren FAO Destekçisi Dilara Koçak'ın ardından sahneyi alan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Mayıs'tan bu yana kampanya kapsamında yapılanlara değindi.

Gıdanı Koru web sitesi ve kampanyanın sosyal medya hesaplarının tümünde planlı alışveriş ve bilinçli tüketim özelinde birçok çarpıcı güncel verileri, iyi uygulamaları paylaştıklarını ve konunun uzmanlarıyla periyodik olarak yapılan canlı yayınlarla kamuoyunu sürekli bilgilendirdiklerini ifade eden Pakdemirli sözlerine şöyle devam etti:

'Yine FAO iş birliği ile çocuklar için animasyon videolar ve eğitim materyalleri geliştirdik. Yakında maskotumuz CANO EBA TV'ile öğrencilerle buluşacak. Temmuz ayında Türkiye Belediyeler Birliği ile toplantı yaptık. Belediyelerin desteği başarılı olmamız için çok önemli. FAO ile iş birliğini bir şans olarak görmek lazım, onlarla kampanyamızın uluslararası farkındalık ve bilinçlendirme kampanyasına dönüşeceğini düşünüyorum.'

İlk kez Bakan Pakdemirli'nin imzasıyla başlatılan  'Söz Veriyorum" kampanyası, başta Dilara Koçak olmak üzere ülke çapında aralarında Gülben Ergen, Şevval Sam, Özge Uzun ve Tanju Çolak'ın da bulunduğu grubun da desteğini aldı.

Sosyal Medya kampanyasını destekleyen birçok kişi ise, 'Güzel ama bu önemli kampanya neden Türkiye'nin en pahalı otellerinden birinde yapıldı. Yapılan masrafa günah değil mi?' dediler.

Duvarsız okullar ders başı yapıyor  

Uygulamalı Çiftçi Okulları öğrencileriyle buluşuyor.

Okullarda, Türkiye'deki Suriyeliler ve kırılgan ev sahiplerine yeniiklim dostu akıllı tarım teknikleri ile yatırımcılık dersleri de verilecek.  

AB tarafından fonlanan, FAO önderliğinde uygulanan en büyük tarım projelerinden biri olan projede, Türkiye'de yeni denenmeye başlayan ve 'Duvarsız Okul' olarak da bilinen Uygulamalı Çiftçi Okulları öğrencileriyle buluştu.

İzmir'de başladı

AB tarafından fonlanan "Sosyo-ekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye'de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler (GKAS) ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi Projesi" İzmir'de düzenlenen ilk eğitim ile başladı.

İzmir'deki okul açılışına projenin finansal desteğini sağlayan Avrupa Birliği'nin Türkiye Delegasyon Başkanı ve Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, FAO Orta Asya Bölge Koordinatörü ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu; Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan ve Tarım ve orman bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkan Vekili Sürur Kır katıldı.

Kilometre taşı

FAO Orta Asya Alt Bölgeler Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu açılışta yaptığı konuşmada projenin Türkiye'de tarım-gıda sektöründe istihdam olanakları yaratmak amacıyla Geçici Koruma altındaki Suriyeliler (GKAS) ile mültecilerin ve savunmasız ev sahibi toplumların dayanıklılığının inşasında önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği'ne GKAS'lere ve yerel toplululara verdiği cömert destek için teşekkür ederek, geçim kaynaklarını iyileştirmenin uzun vadeli bir hedef olduğunu vurguladı.

İşbirliği içinde

Suriye krizi boyunca Türkiye'ye verdiği desteği hatırlatan Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da 'AB, mülteciler ve ev sahibi toplumlar için daha iyi bir gelecek sağlamak ve kalifiye işgücü olmalarını sağlamak için tüm taraflarla ve FAO ile yakın işbirliği içinde çalışıyor' dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, "AB, Türk hükümetinin istihdam alanındaki etkileyici çabalarına ve özellikle de eğitim, sağlık ve iş güvenliği ilgili diğer kritik çalışmalarla birlikte tesis için öncelikli bir alan olan mültecilerin tarımsal istihdamına katkıda bulunmaktan gurur duymaktayız' diye konuştu.

DİP EKSPRES

Ege Mahallesi'nde dönüşüm başlıyor

İzmir'de kentsel dönüşüm için gözlerin çevrildiği en önemli bölgelerden biri olan Ege Mahallesi'nin birinci etabı için açılan kat karşılığı anahtar teslim yapım ihalesi sonuçlandı. Üç firmanın teklif verdiği ihaleyi Aslanoğlu Altyapı ve Üst Yapı A.Ş. ve Baykan Otomobil A.Ş. kazandı.

Yüzde 100 uzlaşı ve yerinde dönüşüm anlayışıyla kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Ege Mahallesi'nde birinci etap için açtığı ihale sonuçlandı.

Üç firmanın teklif verdiği kat karşılığı anahtar teslim yapım ihalesini Aslanoğlu Altyapı ve Üst Yapı A.Ş. ve Baykan Otomobil A.Ş. kazandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütün kentsel dönüşüm projelerinde olduğu gibi Ege Mahallesi'nde de yerinde dönüşüm yaparak mahallenin kültürel zenginliğini ve renkliliğini koruyan bir projeyi hayata geçirecek.