Bir okuyucum anlattı:

‘Yılarca çalıştım, bir kuruş biriktiremedim. Sadece karnımı doyurdum ve üzerimdeki giysiler var!’

Sanıyorum; bu açıklamayı yapacak yüzlerce ve binlerce emeklimiz var.

Bir başkası şöyle diyor:

‘Anneden, babadan, karıdan (eşten) kalan (gelen) eski evden aldığımız kira ile geçiniyoruz.  Ama şimdi korona virüsü bahane eden kiracımız ödeme yapmıyor.!’

Ben ilave edeyim:

Bu tipler, iki üç ya da koronavirüs salgını kontrol altına alınınca ‘Hadi eyvallah!’ diyecekler, su, elekrik, doğalgaz başta olmak üzere tüm borçlarını da bir şekilde çaresiz kalan bu insanlarımızın üzerine yıkacaklar.

Olur mu?

İleri yaştaki insanlarımızın feryatlarını duyunca bana hak vereceksiniz.

Yaşar Eyice Karşıyaka merkezinin yıllarcı muhltarlığını yaptıktan sonra görevini kızına devreden Sevim Hanım’ın söylediklerini anlattı:

‘Karşıyaka yalısı dahil çevredeki birçok insanımızın çok varlıklı olduklarına dair bir düşünce yani kanı var.

Halbuki çoğu ileri yaştadır.

Annelerinden babalarından kalmıştır.

Ölüleri sayesinde yaşamaktadırlar.

Bunları biz muhtarlar biliriz.

Bu nedenle gece yarıları hiç kimse görmeden, kendilerini incitmeden hayırseverler sayesinde onlara destek olmaya çalışıyoruz’

Yani her görünen ya da bilinen gerçek değildir.

İçimizde ‘Çalışmasam faturaları kim ödeyecek?’ diyenler de var, daha ilk günden fırsatçılık yapan sahtekarlar da.

Patron da haklı!

Yine bir bilgilendirme yapayım:
Büyük patronlar her yılbaşında genel müdür ve üst yöneticilerine ceo denilen kişilere şu talimatı verir:
‘Ben bu yıl sonunda senden şu kadar dolar kâr bekliyorum.’
Yani temiz para.
Masraflar, yenilemeler, giderler onu hiç ama hiç ilgilendirmez.
Yine Yaşar Eyice’den öğrendim:
Büyük patronlardan biri, örneğin 50 değişik sektördeki fabrikalarının yöneticilerine gönderdiği özel yeni yıl mesajında şunları da söylemiştir, söylemektedir:
‘Benim yakınım, kızım ve oğlum bile olsa, kar- zarar işine karışamaz. İsterseniz onlar gibi birçok kişiye iş verirsiniz, isterseniz bekleneni veremiyorlarsa işlerindan çıkarırsınız...’

Abartı değil, gerçek.
Tabii ki ben bu satırları mealen yazıyorum.
Gerçekleri anlatmaya çalışıyorum.
Yani işinsanının düşündüğünü Ajda Pekkan şarkı sözü yapmıştır:
‘Para... Para ... Para...’
Napolyon da öyle dememiş mi?
Neden bazı insanımız paraya ‘Napolyon!’ demektedir?
Şimdi bir de piyasaya bakalım, açıklamalara.

Destek istiyorlar

Örneğin Erkanlı Holding Genel Müdürü Evrim Karayel, ‘Vergi ertelenmesi kararı başka kararlarla da desteklenmeli’ diyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgınının etkilerini azaltmak adına açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında 16 sektörün 6 ay vergi ertelemesinden yararlanmasına karar verilmişti. İnşaat sektörünün de bunların arasında yer almasının son derece önemli olduğunu söyleyen Erkanlı Holding Genel Müdürü Evrim Karayel, “İnşaat şirketlerinin nakde maksimum ihtiyaç duyduğu bu dönemde alınan kararı yerinde ve doğru buluyoruz.
Bu karar, inşaat şantiyelerinin devamı için önemli bir destek olacak. Şirketlerimize kısa bir soluk yaratacak olan kararın başka kararlarla da desteklenmesi gerekli” dedi.

Karayel, kararın 6 ayın sonunda yeniden değerlendirilmesi ve şartlara göre tekrar uygulanması gerektiğine de dikkat çekti.
Yaraların sarılarak sektörün tekrar harekete geçmesi için zamana ihtiyaç olacak.
Bunu biliyoruz.
Sonrası için söylenen ise şu:
Bu zaman diliminde firmalarımıza başta vergi avantajları ve personel giderleri için SGK teşviklerinin artırılması büyük önem arz ediyor. Ayrıca vatandaşın yatırım psikolojisinin tekrar artması için KDV indirimlerinin yeniden gündeme alınmasının da son derece önemli olduğu kanaatindeyiz...

DİP EKSPRES

Korunmanın yolu

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, dünyanın ve Türkiye’nin dengesini alt üst eden COVID-19’la ilgili kritik uyarısını yineledi:
Bu virüsten korunmanın en önemli yollarından biri ambalajlı ürünler. Fabrikalarımızın üretime devam etmesi, ülkemizin ve yaşadığımız dünyanın bu zor zamanları atlatmasına yardımcı olacak.

Normal seyir için

ASD Başkanı Zeki Sarıbekir’e göre yaşanan bu özel dönemde hayatta kalmanın anahtarı hijyen diyerek şöyle devam ediyor:
Ambalaj üreticileri olarak sadece gıda ve içecek değil sağlık ve temizlik ürünleri başta olmak üzere tüm sektörlere hizmet veriyoruz. Fabrikalarımızın üretime devam etmesi, ülkemizin ve yaşadığımız dünyanın bu zor zamanları atlatmasına yardımcı olacak.
Sağduyulu bir şekilde, hep beraber; gerekli önlemleri alarak işlerimize devam etmeliyiz. Hepimiz bu dönemde daha duyarlı olmalıyız.
Sağlık Bakanlığımız tarafından açıklanan önlemler doğrultusunda fabrikalarımızda ve ofislerimizde uyduğumuz hijyen kurallarını artırmalıyız. Çalışanlarımızı kişisel hijyen konusunda bilgilendirmeli ve gerekli sosyal izolasyonu sağlayarak yaşamın normal seyrini devam ettirmeliyiz.