Özkan Pekçalışkan- İzmir Bornova Barışgücü Spor Kulübü, Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol 1. Ligi'nde, Ege'nin tek takımı olarak İzmir'i temsil etmenin gururunu yaşıyor. Takım ligdeki inişleri-çıkışları ve tarzıyla, tüm engellere rağmen mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor.
 
Engellilerin hem fiziksel sağlıkları, hem de sosyal rehabilitasyonun en etkin çalışmalardan biri olan engellilere spor yaptırabilmek amacıyla; Bornova Barışgücü Spor Kulübü 1998 yılında "Engelliler, Engelinizi Sporla Aşın" sloganıyla engellilerin rehabilitasyonu ve toplumla olan bağlarını kuvvetlendirmek amacıyla kuruldu. Kulüp kurulduğu günden bugüne temel ilkelerinden hiçbir şekilde taviz vermeden, Türkiye koşullarındaki kısıtlı imkanlarla başladığı faaliyetlerini, varolan engelli kulüplerin çizgisinden farklı; salt başarı değil, engellilerin psikolojik ve fiziksel rehabilitelerini sağlayarak, toplumun kazanımlarını önde tutarak, yeni bir bakış açısı getirdi.

"Daha yukarılara çıkacağız"

Amatör bir işi, profesyonel bir bakış açısıyla gerçekleştirdiklerini belirten kulübün Başkanı Vedat Başer, kulübün 1998 yılında kurulduğunu ve kurulduğu günden bu yana inişli çıkışlı grafikleriyle ligde bir yer ettiklerini ifade ediyor. Başer, "İki sene bölgesel ligde mücadele ettik. Üçüncü sene bazı transferlerimizle birlikte şu anki süper lig olan birinci lige çıktık. Birinci ligde bir yıl mücadele ettikten sonra ertesi yıl düştük. 2000 yılında tekrar birinci ligdeydik. 2001 yılında malesef tekrar ikinci lige düştük. Ne yazık ki bu iniş çıkışlarda maddi yetersizlikler etkili oldu" diye konuştu. 2006-2007 sezonunda şu anda bulundukları birinci lige çıktıklarını 2007'de birtakım ekonomik sıkıntılar ve antrenörün yarıda bırakması nedeniyle ligden düştüklerini ifade eden Başkan Başer, "2009'da playoff'larda tekrar birinci lige çıktık. Hala birinci ligdeki mücadelemize devam ediyoruz. İnşallah bir daha düşmeyeceğiz. Şu anda 12 takımın mücadele ettiği 1. ligde 3. sıradayız. Buradan daha da yukarılara çıkmaya çalışacağız" diyerek takımın hedeflerini de ifade ediyor.

"İdmanları hiç kaçırmıyorlar"


Takımın antrenörlüğünü yapan Ali Arda Öztürk ise çalışmaların çok iyi gittiğini belirterek hiçbir takım oyuncusunun idmanları kaçırmadığını belirtiyor. Oyuncuların hayatlarını idame ettirebilmek adına çeşitli iş kollarında çalıştıklarına değinen Antrenör Öztürk, "Bu durumun sıkıntısını yaşıyoruz ama diğer kulüplerde sistem böyle yürümüyor. Oradaki oyuncular sadece basketbolla uğraşıyorlar. Çocuklar kendi yaşamlarını sürdürebilmek adına 8 saat çalışıp ondan sonra akşam antrenmana geliyorlar. Bir oyuncumuz günde 8 saat mesai yapıyor. Antrenmanlara gidip gelirken 4 saati yolda geçiyor ve 1.5 saatte idman yapıyor. Ertesi gün de kalkıp tekrar işe gidiyor. Bu durumdan da hiç şikayet etmiyor. Aksine hiçbir antrenmanı kaçırmıyorlar. Bunları herkesin bilmesi gerekir ve bu oyuncuların da desteklenmesi gerekir" diyerek engelsiz insanların spor yapmak için bu kadar fedakarlık göstermediklerini özellikle belirtiyor.

İki oyuncu Genç Milli Takım'a gidecek


Kulüp olarak eksiklerinin her zaman olduğunu belirten Başkan Başer ise, özellikle tekerlekli sandalye konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor. Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi'nin takıma çeşitli konularda destek olduklarını belirten Başer, "Büyükşehir Belediyesi deplasman giderlerimizi karşılıyor. Bornova Belediyesi de deplasmanlarda konaklama ve yeme-içme giderlerimizi karşılıyor. Bu desteklerle kendi çarkımızı çevirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuşarak sporcuların gelişimi için sosyal desteğin sağlanması gerektiğini belirtiyor. Engelli arkadaşların hayatına sürekli bir artı koyduklarını ifade eden Antrenör Öztürk de, "Caner adında bir oyuncumuz var. O kendini bize geldiğinden beri çok geliştirdi. Bu duruma fizyoterapisti bile inanamadı. Ehliyet dahi aldı. Bize geldiğinde bir kolu yüzde 100, diğer kolu ise sadece yüzde 10 çalışıyordu ve çok içine kapanıktı. Ama tüm bu problemleri spor sayesinde aştı, kolunu da artık basket oynarken destek amaçlı kullanıyor. Ayrıca bu yıl iki oyuncumuzu, Can Tenekeci ve Caner Türkseven'i Genç Milli Takım Kampı'na göndereceğiz. Bu da bizim için çok sevindirici bir durum ve iyi yolda olduğumuzu gösteren bir gelişme diye düşünüyorum" dedi.