Galatasaray Kulübü'nde başkan yardımcılığı görevini sürdürdüğü 2006 yılında 'hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanmak' suçunu işlediği gerekçesiyle hakkında 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Adnan Polat, ilk duruşmada beraat etti. Şike soruşturmasıyla ilgili olarak ise Polat, "2008 yılından 2011 Mayıs ayına kadar başkanlık yaptım. Bıraktıktan bir süre sonra şike olayı patlak verdi. Burada bir çok kulübün ismi geçmesine rağmen Galatasaray'ın adı karışmamıştır" ifadelerini kullandı.

İstanbul 40. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Adnan Polat ile avukatları Deniz Ketenci, Volga Gökçe ile Fenerbahçe Kulübü'nün avukatları Abdullah Kaya, Özge Tokarlı ve Metin Çaylar hazır bulundu. Polat koridordan salona bir grup taraftarın alkışları ve 'büyük başkan' şeklindeki tezahüratları eşliğinde girdi. Duruşmada kimlik tespiti yapılan Polat aylık gelirinin 50 bin TL olduğunu ifade etti. Savunması sorulan Adnan Polat, yazılı olarak hazırladığı 5 sayfalık savunmasını mahkemeye sundu. Polat sözlü olarak ise "Nereden burada olduğumu dahi bilmiyorum. Suçlamaları asla kabul etmiyorum" dedi.

FENERBAHÇE'NİN TALEBİNE RET

Duruşmanın başında Fenerbahçe avukatları müdahillik talebinde bulundu. Avukat Abdullah Kaya, Fenerbahçe'nin suçtan zarar gördüğünü belirterek davaya müdahil olmak istediklerini söyledi. Hakim de kulübün suçtan zarar gördüğüne ilişkin delil olmadığını belirterek, müdahillik talebini kabul etmedi. Duruşmada kimlik tespiti yapılan Polat, sanayici olduğunu ifade ederek, aylık 50 bin lira geliri olduğunu söyledi. Polat ve avukatları, FB’nin iddialarla ilgisi bulunmadığı gerekçesiyle talebin reddedilmesini istedi. Hakim Erdoğan Ayata, müdahillik talebinin reddine karar verdi.

"ASLAN GETİRMİŞTİK ONDANDIR"

Hakim Ayata, Polat’a sabıkası olup olmadığını sordu. Polat’ın “Bildiğim kadarıyla yok" cevabı üzerine hakim Ayata, “1999 yılından sabıkanız var ve ertelenmiş" dedi. İzleyicilerin “Kafesten" şeklindeki hatırlatması üzerine Polat, “Stada aslan getirmiştik ondandır" dedi. Polat’ın bu ifadesi salonda gülüşmelere neden oldu.

"NEDEN BURADAYIM ANLAMIYORUM"


Polat’a hakkındaki suçlamaları hatırlattan hakim Ayata, 2006 yılında futbolcu Song’a ödendiği belirtilen 1 milyon doların makbuzlandırılamadığını söyledi. 5 sayfalık yazılı savunmasını mahkemeye veren Polat, 1992-1996 yılları arasında kulüpte başkan yardımcılığı yaptığını belirtti. O dönemde kulübün maddi sıkıntıda olduğunu ifade eden Polat, daha sonra bu durumu düzelttiklerini söyledi. 2006 yılında merhum Özhan Canaydın’ın talebi üzerine tekrar yönetime girdiğini anlatan Polat, “Kulüp yine maddi sıkıntıdaydı. Hacizler ve icra takipleri vardı. Fenerbahçe ile yarış vardı. 14 Mayıs’ta şampiyon olduk. Bir ay dinlendim. O dönemde Canaydın başkan ben yardımcıydım. Tek başıma kulüpten para almaya yetkili değildim. Neden buradayım anlamıyorum" dedi. O dönemde GS’de oynayan Song ile sözleşme yaptıklarını belirten Polat, “Bu anlaşmanın dışında bilgim yok. Maliye, İçişleri Bakanlığı, uluslararası kuruluşlarca denetimler yapıldı. Eksiklik olsaydı görülürdü. Genel kurulda da ibra edildik" diye konuştu. Polat, Bülent Tulun tarafından yazıldığı belirtilen mektubun da kendisine ulaşmadığını savundu.

"ŞİKEYE ADIMIZ KARIŞMADI"

Şike soruşturmasıyla ilgili olarak ise Polat, “2008 yılından 2011 Mayıs ayına kadar başkanlık yaptım. Bıraktıktan bir süre sonra şike olayı patlak verdi. Burada bir çok kulübün ismi geçmesine rağmen Galatasaray’ın adı karışmamıştır" ifadelerini kullandı.

"1 MİLYON DOLARLA İLGİLİ BİLGİM YOK"


Duruşmada tanık olarak dinlenen Bülent Tulun ise 1 milyon dolarla ilgili bilgisi olmadığını anlattı. Tulun, söz konusu paranın ödendiği iddia edilen Song’un geldiği günden itibaren kulübe mali yönden problem olan bir oyuncu olduğunu belirtti. Daha önceki 1,5 milyon dolar ile ilgili Polat’a mektup yazarak serzenişte bulunduğunu ifade eden Tulun, “Bu paranın da makbuzları çıktı zaten. Muhasebeden duymuştum, bu parayı elden Polat’ın şoförü almış. Paranın başka amaçla kullanıldığını düşünmüyorum. Sadece usule ilişkin tepkim oldu. Futbolculara ödendiğini daha sonra öğrendim, makbuzu da gördüm ama incelemedim" diye konuştu. Polat’ın şoförü Mustafa Karasakal da tanık olarak dinlendi. Muhasebeden elden para aldığı bilgisinin doğru olmadığını belirten Karasakal, “Parasal konularda bilgim yok, yetkili de değilim" diye konuştu. Tanık olarak dinlenen Erdal Aslan, Polat’ın kendisini mali işler koordinatörü olarak görevlendirdiğini söyledi. Polat’ın kendisine 2006 yılından itibaren kulübün mali işlerini denetimden geçirmesini istediğini anlatan Aslan, “Kulüp ve bağlı şirketlerin hesaplarını denetimden geçirdik. Denetimlerde dava konusu suçlamayla ilgili bir aksaklık tespit edilmedi. Zaten diğer denetimlerden de geçti. Yine herhangi bir tespitte bulunulmadı" dedi.

"ORASI BAKKAL DÜKKANI DEĞİL"

Mahkemeye gelen evrakları okuyan Hakim Ayata, GS’den istenen evrakların geldiğini belirterek, Song’un sözleşmesinde imzası olanların Canaydın ve Polat olduğunun belirtildiğini söyledi. Ayata, kulübün İçişleri Bakanlığı’na gönderilen mali raporunun da gönderildiğini gelen cevapta, “GS’nin 2006-2008 yıllarına ait denetim raporunda suça konu paraya ilişkin herhangi bir değerlendirmeye yer verilmediği görüldü" dedi. Polat’ın avukatları da tanık ve gelen raporlara katıldıklarını, müvekkillerinin ifadelerini doğruladığını söyledi. Polat’ın mağdur olması gerektiğini ifade eden avukatlar, “Dosyada hiçbir delil yok. Tüm denetimlerden geçmiş bir dernek orası. Bakal dükkanı değil" dedi.

POLAT'A İLK DURUŞMADA BERAAT

Avukatlar ve Polat beraat talebinde bulundu. Hakim Ayata, Adnan Polat'ın gerekçesi sonra açıklanmak üzere beraatine karar verdi. Polat'ın beraat etmesinin ardından salon dışında bulunan taraftarların alkış sesleri duyuldu. Polat'ı adliyeye gelen eski Galatasaray Kulübü yöneticileri tebrik etti.

"YALNIZ OLMADIĞIMI GÖRDÜM"


Adliye çıkışında açıklama yapan Polat, “Bugün hem çok üzüntülü hem de çok sevinçli bir gün yaşadım. Neden yargılandım bilmiyorum. Ama yüce Türk adaleti kararını verdi. Burada yalnız olmadığımı gördüm. Galatasaray taraftarına ve buraya gelen herkese teşekkür ediyorum. Galatasaray ‘ın ihtiyacı olan şey iç barışın sağlanması" şeklinde konuştu. Adliye Sarayı önünde Polat'a destek vermek için toplanan taraftarları, Polat'ın açıklama yaptığı sırada "Bülent Tulun istifa" tezahüratarı yaptı.

"BÜYÜK BAŞKAN" GERGİNLİĞİ


Bu arada Polat'ın mübaşir tarafından duruşma salonuna çağrıldığı sırada, salonun dışında bekleyen bir grup taraftar 'Büyük Başkan' diye slogan attı. Bunun üzerine güvenlik görevlileri "Burası stat değil, mahkeme" diyerek müdahale etti. Salona alınmayan taraftarlar ile güvenlik görevlileri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

ŞİKE SORUŞTURMASINDAN AYRILMIŞTI


Polat hakkındaki iddialar özel yetkili savcılıkça yürütülen şike soruşturmadan ayrılmıştı. Dosyadaki suç iddiaları örgüt kapsamında olmadığı gerekçesiyle görevsizlikle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti. Galataray’ın şampiyon olduğu 2006 yılında ligin son haftasında Denizlispor-Fenerbahçe maçında Denizlispor’a 1 milyon dolar teşvik gönderildiği iddia edilmişti. Düzenlenen iddianamede Polat hakkında "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanmak" suçalamasıyla 7 yıl hapis talebiyle dava açılmıştı.