Konak Belediye Başkanı CHP’li Hakan Tartan, ilçesindeki amatör spor kulüplerinin yöneticileriyle biraraya gelip sorularını dinledi. Amatör spora destek vererek gençlere sahip çıktıklarını hatırlatan Başkan Tartan, İzmir’de 5 binden fazla gence kucak açtıklarını söyledi. Bu gençlerin büyük bir kısmının kentin dış çeperlerinde yaşayan ve suça meyilli gençler olduğunu, onların 'ele güne muhtaç olmadan ceplerinde harçlık olmasını sağlayan' bir yapılanmayı gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Tartan, şunları söyledi:

"Bu arada onları spora yönlendirdik. Bırakırsanız sokaklarda olacak, kendilerine yanlış bir yol çizecek bu pırlanta gibi geç kızlarımız ve delikanlılarımız şu anda şampiyonluğa oynuyor. Gençleri kötü alışkanlıklar edinmekten spor sayesinde kurtardık. Biz sporda başarıya hasret kalmış bir kentte amatör kulüplerimizin de eski günlerine dönmesi için çaba harcıyoruz. Ama şimdi karşımıza Bütünşehir Yasası çıktı. İlçe ve il belediyeleri yatırım bütçelerinin ancak binde 7’si kadar spora pay ayırabilecek. Ve maalesef kimsenin bu yasayla birlikte ilçe belediyelerin spora verdiği desteği en aza çektiğinden haberi yok. Bunu ilk dile getiren de biz olduk."

Başkan Tartan, yeni yıl ile birlikte yürürlüğe giren bütünşehir yasasının amatör spor kulüplerine yapılacak desteği yatırım bütçesinin binde yedisiyle sınırlandırılmasıyla kulüplerin kapılarına kilit vuracağını söyledi. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, amatör sporların gelişmesi için çalıştığını, Bütünşehir yasası çıkarken, kimin tarafından ne amaçla konulduğu bilinmeyen bir maddenin Türkiye’deki tüm amatör spor kulüplerine ciddi bir darbe vurduğunu dile getirdi. Tartan, "İl ve ilçe belediyeleri için ancak yatırım bütçesinin binde yedisi kadar aktarma yapılabilir denilmiş. Biz sadece geçtiğimiz yıl 25 ayrı branştaki dallara 3 milyon lira ayırdık ve tümünü onlar için harcadık. Belediyenin kasasında para var ama yasa nedeniyle aktaramıyoruz. Aktarılan para sadece 300 bin TL’ye denk geliyor. Geçen senenin bütçesinin onda biri olarak gözüküyor. Bu para sadece malzeme almaya yeter. Federasyon Başkanlığına başvurdum, girişimlerde bulundum. Gerekenin yapılması için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor" dedi.

Amatör spor kulüplerin başkanlarının da girişimlerde bulunması gerektiğini vurgulayan Tartan, yaşanan sıkıntıları Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a aktardığını hatırlattı. Tartan, bakanın konudan bilgisinin olmadığını üzülerek öğrendiğini söyledi. Bakanın ilgili birimler ile irtibata geçerek gereğinin yapılacağı sözünü verdiğini dile getiren Başkan Tartan, şöyle devam etti:

"Devletten istediğimiz yok. Eğer ben bu bütçeyi harcamazsam, gençlere, çocuklara değil gelecek yıllara aktarılacak. Kulüp başkanlarına rica ediyorum; etkili olduğunuz milletvekilleri, bakanlara ulaşıp durumu anlatmanız. Belediyenin kendi parasını kullanma hakkı geri verilsin. Kendi bütçemizdeki parayı yasalar öngördüğü şekilde harcamak istiyoruz. Dar gelirli ailelerin çocukları yerel yönetimlerin katkıları ile spor yapıyor. Spor yaparak enerjilerini atıyor ve toplumsal katkıların içinde yer alıyor. Bazılarının bir masada bahşiş olarak bıraktığı 150-200 lira beslenme parası hayat kurtarıcı oluyor. Çünkü kendini rahat hissetmesini sağlıyor. Bu çocukların en doğal hakkı ve toplumsal çatışmayı önlüyor. Yasanın değişmemesi durumunda kısa bir süre sonra bütün amatör spor kulüpleri kapanacak. Çünkü onlara malzeme yardımından başka bir destek verme şansımız kalmayacak."

Başkan Hakan Tartan, amatör spor kulüpleri başkanlarını "CHP, AK Parti ve MHP, tanıdığınız herkes ile irtibata geçin. Bu madde verilecek bir önerge ile on dakikada düzelir" diyerek uyardı.