Futbolda şike iddianamesi, başsavcılığa sunuldu. 401 sayfalık iddianame özel yetkili İstanbul 16. Ağır ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 83 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi...

İddianamede F.Bahçe, Beşiktaş, Trabzon, İstanbul B.B., Sivas, Giresun ve Mersin İ.Y. ve Manisaspor futbol kulüpleri yer alıyor...

Başsavcılığın onaylamasının ardından mahkemenin iddianameyi kabulü için 15 günlük süresi bulunuyor...

Eski Giresunspor Başkanı Peker ve Fenerbahçe Başkanı Yıldırım’ın iki ayrı örgüt kurarak şike suçunu işledikleri iddia edildi. İddianamede örgütün 1 numaralı şüphelisi Peker, 2 numaralı şüphelisi ise Yıldırım olarak yer aldığı öne sürüldü.

İddianamede Aziz Yıldırım'a bağlı faaliyet gösteren 19 kişi anlatılıyor, Olgun Peker'e bağlı ise 13 şüpheliden bahsediliyor...

14 yeni futbolcu iddianamede

Emre Belözoğlu, Melih Gökçek, Mahmut Özgener, Sinan Engin, ve Yılmaz Vural'ın da aralarında bulunduğu 83 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.

14 yeni futbolcu şike girişiminde bulunmakla, Aziz Yıldırım ise "haksız ekonomik çıkar sağlamak"la (dolandırıcılık, şike ve teşvik) suçlanıyor...

İddianamede bir numaralı isim Olgun Peker, silahlı suç örgütü kurmak iddiasıyla suçlanıyor...

Serdar Adalı ve Tayfur Havutçu şikeden, Sadri Şener ile Nevzat Şakar teşvikten suçlanıyor...

OPERASYONLARIN GEÇMİŞİ


Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında Temmuz ayında 100’ün üzerinde futbol adamı gözaltına alınmış, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 31 kişi tutuklanmıştı. Geçtiğimiz günlerde şike suçunu düzenleyen yasada sanıklarına lehine yapılan değişiklik, TBMM’de kabul edilmiş ve 20 tutuklu sanık bu gerekçeyle tahliyesini talep etmişti.

Savcı Mehmet Berk ise, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istemişti. Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu şüpheliler Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Mehmet Şekip Mosturoğlu, İbrahim Akın, Abdullah Karakuz, İskender Alın, Korcan Çelikay, Ahmet Ateş, Tayfur Havutçu, Ali Kıratlı, Serdal Adalı, Ümit Karan, Cemil Turhan, Mecnun Otyakmaz, Bülent Uygun, Ahmet Çelebi, Tamer Yelkovan, İbrahim Bülent İşçen, Haldun Şenman ve Talat Emre Koçak’ın tahliye talebinin reddine karar vermişti.

31’i tutuklu 93 şüpheli


Savcı Berk, soruşturmayı tamamlayıp iddianameyi hazırladı. 31’i tutuklu 93 şüphelinin yer aldığı iddianamede Eski Giresunspor Kulübü Başkanı Olgun Peker’in, “şike yapmak için kurulduğu öne sürülen örgütün lideri” olduğu iddiasıyla 1 numaralı şüpheli olarak yer aldığı öğrenildi. İddianamede 2 numaralı şüphelinin Aziz Yıldırım olduğu, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili Göksel Gümüşdağ’ın da şüpheliler arasında yer aldığı ileri sürüldü. Yıldırım ve Peker’in, iki ayrı örgüt kurarak şike suçunu işledikleri öne sürüldü.

15 günde karar verecek

Berk, iddianameyi İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen’e gönderdi. Seçen’in onaylaması durumunda iddianame mahkemeye gönderilecek. Mahkeme de 15 günlük incelemenin ardından iddianamenin kabulü ya da reddi yönünde karar verecek.

‘Savcı nasıl uygun görürse’

Avukatlar, iddianamede ‘1 numaralı sanık’ olmanın dava kapsamında ne anlama geldiğini şöyle anlattı:
Hasan Gürbüz: Bu işin yazılı olmayan bir kuralı var. Lider bir numara olarak, yardımcısı ise iki numara olarak yazılır. Ancak bunun aksini de gördüm. CMK’ta örgüt liderinin hangi sırada olacağı ile bir madde yok. Bu nedenle savcılar sanıkları nasıl uygun görürlerse iddianameye öyle yazıyor.

Tolga Akalın: Sanık sıralaması itibariyle örgüt lideri 1’de ya da diğer sıralarda olabilir. İddianamenin teknik açısından örgütün yönetim şemasına uygun yapılması mahkemenin iddianameyi anlamasını kolaylaştırır. Ancak CMK’da örgüt lideri 1. sırada olur diye bir kısıtlama yok.