Geçtiğimiz hafta İzmir statları için yine çeşitli açıklamalar yapıldı. Atatürk Stadı'nın neden yıkılmadığı ve neler yapılacağı, Alsancak Stadı'nın tasarruf genelgesine takılmadığı, 2020'de açılacağı; Karşıyaka Stadı için mahkemeden gelen yeni kararlar ile ihale tarihi ve Göztepe Stadı'nın çimleri konuşuldu.
2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın İzmir'e yaptığı ziyaret sonrasında "2 yeni stat" müjdesinden bugünlere kadar ne duruma gelmişiz, bunu değerlendirme fırsatı da bulmuş olduk.

Göztepe'nin zemini yeşillendi

8 yılda yaptığımız en büyük aşama, Göztepe yönetiminin üst düzey çabalarıyla, satadın geldiği durum. Bitti bitiyor tesisin inşası. Gün geçmiyor, sona doğru yaşanan gelişmelerden yeni kareler görmediğimiz Göztepe Stadı'nda. Kulüp sayesinde adım adım izledik stadın yükselişini. Ardından da koltuklarının takılmasından yeşil zeminine kadar. Görüntü apaçık ortada. Büyük ihtimalle de ikinci yarının 2. maçı, 19. haftada oynanacak olan Göztepe-Beşiktaş Karşılaşmasında açacak kapılarını bu stat. Göztepe yönetimini ve özellikle Başkan Mehmet Sepil'i, sadece kulübüne yaptıkları için değil, İzmir'den Ankara'ya gönderdiği "Nasıl yapılır?" mesajları için de tebrik etmek lazım. Nadide bir çiçek gibi yükselen tesisleri açılıştan önce de gezme imkanı buluruz diye düşünüyorum.

Diğerleri yine başka bahara

Alsancak Stadı, 2014 yılında depreme dayanıksız olduğu için yıkılmıştı. Geçen 5 yıl içinde ödenek sıkıntısı yaşandığı için tesis fazla bir yol katedemedi. Yapımı geciken Alsancak Stadı ile ilgili olarak eski Başbakan ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım 14 Kasım tarihinde tesiste yaptığı incelemeden sonra, "Statta çalışmalar büyük hızla devam ediyor. Önümüzdeki sezona inşallah yetişmiş olacak" dedi.
Yani; 2020-21 sezonunu işaret eden Yıldırım, 7 yıl sonra için önümüze yeni bir hedef daha koydu. Umarız, işler milletvekilimiz Binali Yıldırım'ın tahmin ettiği gibi gider de, Altay'a verileceği belirtilen stat İzmir'e kazandırılır.

Karşıyaka Stadı'nın işi çok zor

 Eski ilçe stadı ve Karşıyaka Yalı Tesisleri'nin yerine yapılması planlanan stat projesine çevre sakinleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sosyal tesis ve stadyum alanıyla ilgili olarak 2017 yılında nazım ve uygulama planlarına yaptığı değişikliklerin iptali hakkında dava açmıştı. Dava, bakanlık ve kulüp lehine sonuçlandı. Daha önce davacıların yürütmeyi durdurma kararını kabul etmeyen İzmir 3. İdare Mahkemesi, davacıların iptal isteğini reddetti. Ocak 2014 ve Haziran 2017'de yapılan iki ihalesi de dava süreçleriyle iptal edilen, projesi tekrar tekrar çizilen stadın TOKİ tarafından 2020 yılında yeniden ihaleye çıkması bekleniyor.
Yapımı planlanan diğer statlardan önce ihale edilmesine rağmen, hala yerinde sayan Karşıyaka Stadı projesi kolay kolay da bitmeyeceğe benziyor. Aradan geçen 10 yıl gibi bir sürede zaten ekonomik anlamda büyük sıkıntılar çeken Karşıyaka Kulübü, büyük mağduriyet yaşadı. İhale süreçleri, yapım süresi de düşünüldüğünde 3-5 yıl daha Karşıyaka Stadı için kolay geçmeyecek. Umarım, bu süreçler geçerken de yeni itirazlar gelmesin. Yoksa, tesisin açılışı olmaza girer.

Atatürk Stadı ve hayaller

İzmir'de Ticaret Odası'nın meclis toplantısına katılan Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, Atatürk Stadı için inanılmaz bir çıkış yapmıştı. Özdemir, "Önümüzde 30 Mayıs 2020'deki UEFA Şampiyonlar Ligi Finali var. Bugün bir final 70 bin kişilik statlarda oynanıyor ama Türkiye'de buna tek uygun stat 64 bin kişilik Atatürk Olimpiyat Stadı. Onun da kapasite artırma çalışmaları sürüyor. Işıklandırma sistemini, zemini tamamen yeniliyoruz. 2020'nin Mart ayında hazır hale getirmeyi ve aynı ayda bir milli maçı da burada oynayıp stadı denemeyi planlıyoruz" demişti.
İzmir'deki diğer statların inşasının ilerleme hızına bakarak, bunun kolay olmayacağını düşündüğümü önceki yazımda belirtmiştim.
Yıkmadan, üzerinde çalışmalar yapılan Atatürk Stadı'nın 2020 Mart ayında bir milli maça hazır olacağına gerçekten inanmıyorum. Nihat Özdemir'in bu açıklaması bana göre "ütopya" gibi geliyor ama, bekleyip göreceğiz.
Ne kaldı ki, süre olarak. Topu topu 4.5 ay.
1970'lerden bugüne, "Alaşehir tımarı" yapılmış, her salonu, her kanalı, her yolu, sapır sapır dökülen Atatürk Stadı ve tesisleri, 4.5 ay gibi bir süre içinde milli maç oynamaya hazır hale gelecekmiş.
Ne diyelim.
Yapın da görelim.
Yanılan biz olalım.