‘Yavaş yavaş incitmeden!’ derler ya Amerika’da öyle yapıyor…

Kötü ya da acı haber tez yetişiyor.
Şimdi de ABD’den Türk alüminyum ithalatına ek vergi geliyor.
ABD Ticaret Bakanlığı, aralarında Türkiye’nin de olduğu alüminyum alaşımı levha ithal ettiği 16 ülkeye yönelik anti- damping gümrük vergisi emri çıkarılacağını açıkladı.
Uluslararası Ticaret Komisyonu, ABD’nin 16 ülkeden ithal ettiği alüminyum alaşımı levha ürününün ABD’de değerinden daha azına satıldığını ve ülkenin bu ithalattan maddi olarak zarar gördüğünü belirtti.
‘Sadık dost!’ ya da ‘Aslan Amerika’ diyen bazı Anadolu aslanları var ya onlara duyurayım:
ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Bahreyn, Hindistan ve Türkiye’den bu ürünün ithalatına durumu  dengelemek üzere telafi vergisi getireceği belirtildi.
Bu adamların, yani Amerikalıların başka işleri sanki yok…
Bizimle uğraşmadan duramıyorlar mı?
Ama şu var, artık gözümüz açıldı, koyu koyuya Amerika hayranları da köşeye sıkıştılar…
Şimdi de ABD’nin ticaret raporunda Türkiye’ye yolsuzluk ve reform uyarısı yapıldı…
Ben de ‘Size ne?’ diyorum…
Haber şöyle:
‘ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu ve iki taraf arasında gerçekleşen temasla aynı gün, ABD’nin 65 ülkeyle ticari ilişkilerinin ele alındığı 2021 Ulusal Ticaret Öngörü Raporu açıklandı.
Raporun Türkiye bölümünde, Türkiye’de son yıllarda ekonomik ve demokratik reformlarda ilerleme sağlanamadığı ve bazı durumlarda gerilediği ve yabancı yatırımcıların daha ihtiyatlı davranmaya başladığına dikkat çekildi.
Türkiye Merkez Bankası’nın ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye’nin 2019 yılında 5,6 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektiği ve bu rakamın 2018’de 6,7 milyar dolar olduğu ve 2019 rakamlarının 2004 yılından bu yana en düşük seviye olduğu vurgulandı.
İş çevrelerinin bunun sebepleri olarak hükümetin karar alma süreçlerinde şeffaf olmamasını, yatırımcıda Merkez Bankası’nın bağımsızlığına duyduğu güven eksikliğini gösterdiği belirtildi.
Türkiye’nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün rüşvetle mücadele sözleşmesini onayladığı ve yerli ve yabancı yetkililere rüşvet verilmesini yasa dışı hale getiren yasayı kabul ettiği hatırlatıldı.
Ancak bu adımlara rağmen, ‘Türkiye’de iş yapan çok sayıda yabancı firmanın bazı hükümet yetkilileri ve siyasetçilerin yolsuzluklarını ciddi bir sorun olarak algıladığı’ kaydedildi.
Ben burada bir laf daha edeceğim;
Eyy Amerika!
Siz de bazı siyasetçiler ya da suçüstü yakalananlar gibi ‘Bildiklerini söylersem yanarlar!’ diyeceğinize bildiğiniz varsa açıklayın da herkes bilsin…
Yoksa arada sırada hep aynı taktikle karşımıza çıkmayın…
Amerikalılar daha laf etmişler, ben dayanamadığım için reklamları olmasın diye yazmıyorum…
Bunlar bizim iç işlerimiz…