Göztepe, kadrosuna 1. Lig'de top koşturan ön libero ve orta saha oyuncusu Taşkın Çalış'ı kattı. Onu özellikle Menemenspor'dayken tanıyorum. Detaylı olarak odaklanarak izlemiş değilim ama gördüğüm kadarıyla anlatmaya çalışayım.

***
Almanya'nın Bonn şehrinde dünyaya gelen Taşkın Çalış, futbola Fortuna Bonn altyapısında başladı. Sırasıyla Bonner SC, Alemannia Aachen ve Borussia Mönchengladbach genç takımlarında forma giydi. Hem burada hem de genç Türk Milli Takımı'nda başarılı bir performans sergileyince, Gaziantepspor tarafından transfer edildi. İlk kez profesyonel lige adım attığı sezonda, Süper Lig'de sadece 1 maçta, 45 dakika süre alabildi. İkinci sezonunda ise aldığı süre oldukça arttı. Lig ve kupada toplam 23 maça çıktı, 2 asist yaptı ve 1032 dakika sahada kaldı.
1 ay kadar sonra 28 yaşına girecek oyuncu, 2013-2014 sezonuna iyi başlasa da sık sık sakatlanması sebebiyle gözden çıkarıldı. Sezon ortasında Bursaspor forması giymeye başladı. Ancak umduğunu burada da bulamadı ve kadroya girmekte bile zorlandı, yeterince süre alamadı.
Yolu Akhisarspor'a düştü, performansı da tamamen düştü. A Takım yerine U21'de değerlendirilmeye çalışıldı.
Kulübü tarafından serbest bırakılınca, 2. Lig'de mücadele eden Gümüşhanespor'un kapısı kendisine açıldı. Yavaş yavaş aldığı süreler arttı, sonra takımın as oyuncusu haline geldi. Takımına 7 gollük katkı verdi. Sonraki sezon gol sayısını 8'e çıkardı.
***
2017 yılında yolu İzmir'e düştü. 2. Lig'de mücadele eden Menemenspor'da başarılı bir performans sergiledi. Yine 8 golle sezonu tamamladı. 2. sezonunda takımın vazgeçilmezi oldu ve 31 maçta 90'ar dakika boyunca sahada kaldı. Bu sefer 7 gol attı ama yanına 1 tane de asist ekledi. Artık 1. Lig'e yükselmişti. Ve de takımının da kaptanı olmayı başarmıştı. Eski performansından biraz uzak kaldı, kadro dışı bırakıldı.
Geçtiğimiz sezonun yarısını Menemenspor'da, diğer yarısını Balıkesirspor'da geçirdi. Yine kadronun vazgeçilmezi oldu. 5 gol 2 asistlik performansla sezonu tamamladı.

Özellikleri

Artık geleyim saha içinde yaptıklarına ve yapabileceklerine. Genellikle defansın önünde oynar. Eğer defans top çıkarmakta zorlanırsa, bu görevi rahatlıkla yerine getirir. Savunma ile hücum arasında köprü görevi görür. Topu iyi saklar. Tekniktir. Bu konuda oldukça başarılıdır. Ama bir sorunu var, o da kendine aşırı güveni. Nadir de olsa tehlikeli bölgede ayağında gereğinden fazla top tuttuğu olur. Yürekler ağıza gelebilir. Gerçi bunu Süper Lig'de yapacağını pek sanmıyorum.
Uzun paslarda iyidir. Alpaslan’ı aratacağını hiç sanmıyorum. Ayağa paslarda da teknik olmasından ötürü bu konuda olumlu not verebilirim.
***
Çok değişik şutları vardır. Mesafe tanımadan kaleye şut çeker. Top düz bir çizgi şeklinde gitmez, sağa sola, yukarı aşağı dalgalanır. Topu yüksekten gönderir, birden aşağı inebilir. Bu da kalecileri çok şaşırtır. Çektiği şutlar ağlarla fazla buluşmasa da ne kadar uzak olursa olsun, kaleciler kontrol edemez, zorlukla çelerler. Daha çok çalışırsa, gol sayısını o kadar arttırabilir. Balıkesirspor'da oynarken, frikikten Akhisarspor'a 3 gol birden atmıştı. O gününde olmasından kaynaklandı. Bunu da ayrıca belirtmiş olayım da çok gol attığını düşünmeyin.
Rakip marke ettiği zamanlar da oldu. Görev verildiğinde yerine getirebiliyor.
Hızlı değil, çeviklik de üst düzey değil. Güç olarak Süper Lig için biraz alt seviyede olabilir ama çalışarak onu da sorun olmaktan çıkarabilir.
***
Göztepe Taşkın Çalış'ı almakla hata etmedi. Çok çalışır ve çabuk uyum sağlarsa, takımına çok şey katabilir.