Kartal'da 3 katı kaçak çıkılan 8 katlı bir binanın çökmesiyle 21 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu acı olay sonrası imar barışı tekrar sorgulanır oldu. İmar barışı düzenlemesi sözde vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedefiyle hayata geçirilmişti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 8 Haziran 2018'den itibaren uygulamaya konulan ve 31 Aralık 2018'de başvuru süresi 6 ay daha uzatılan düzenleme kapsamında, milyonlarca kişi kaçak çıktığı katları yasal hale getirmek için başvuru yaptı. Bu barış devletin kasasına milyarlarca lira ek gelir getirdi.

'Barış' gelir getirdi getirmesine de götüreceklerini kimse hesaba katmamıştı. Para karşılığı zorla barıştırılan binalar da bu barışa daha fazla dayanamadı. Birer birer kendi içine çökmeye başladı. Çünkü temelleri zayıf.
Düşünün! Siz 40 katlı bir bina için ruhsat alıyorsunuz, temelini, taşıyıcı sistemlerini 40 kata göre yapıyorsunuz. Ama daha fazlasını istediğiniz için binayı 60 kat yapıyorsunuz. Binanın 20 katı kaçak. Sonra devlet geliyor ve kaçak çıktığınız 20 kat için 'Gel barışalım. Kaçak çıktığın 20 kat için bana şu kadar ödeme yap, ben de seni affedeyim' diyor.

Peki bu binanın 40 kata göre yapılan temeli 60 katı nasıl taşıyacak? Gönülsüz barıştırılan binalar depremde ya da geçtiğimiz günlerde olduğu gibi depreme bile gerek kalmadan aniden yıkılırsa ne olacak? Sorumluluk kimde olacak? Vatandaşta mı yoksa onu affedende mi?

Önceki gün Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel de konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Yüksel, imar barışı uygulaması kapsamında Yapı Kayıt Belgesi verilen binalar veya konutlar için yenileme ya da güçlendirme imkanı getirilmediğini belirterek, "İmar barışı kanunundaki eksiklikler için güçlendirme, bir çıkış yolu olabilir. Yapıların çökerek veya yıkılarak can ve mal kaybına yol açmaması için imar barışından yararlanan hak sahiplerine güçlendirme izni verilmeli" diyor. Peki nasıl olacak bu? İş işten geçtikten sonra nasıl güçlendirme yapılacak? Binanın güçlendirmesi mi olur?
Sorulacak, söylenecek çok şey var aslında ama çıkmaz sokağa girdik ve buradan çıkış yok.