26 Kasım 2020, Perşembe günü İstanbul Sanayi Odası tarafından yine çok önemli bir 'Online Etkinlik' var.

Kısa bir anımsatma yapayım:

Bir zamanlar İzmir'den bir uçak dolusu bedavacının götürüldüğü Tayvan, kısa bir sürede hızlı ve şaşırtıcı bir büyüme ile günümüzde dünyanın önemli ekonomilerinden biri olmayı başarmış bir ülke,

Öyle ki, son 30 yıllık büyüme hızı ortalama %8 civarındadır.

Toplam ihracatı, ithalatından daha fazla olan Tayvan, 2019 yılı verilerine göre, yaklaşık 615 milyar dolarlık ticaret hacmi ile G20 seviyesinin hemen altında yer alıyor.

Uzak Asya'nın büyük ekonomilerinden Tayvan ile ikili ticari ilişkilerimiz önemli bir seviyede ve endüstrilerimiz birbirini tamamlayıcı niteliktedir.

Bu kapsamda, Uzak Asya'nın önemli bir inovasyon adası konumundaki Tayvan pazarı hakkında firmalarımızı bilgilendirmek üzere, 26 Kasım 2020 Perşembe Günü 14:30 - 16:00 saatleri arasında, Zoom uygulaması üzerinden 'Tayvan Ülke Günü & Ticaret ve Yatırım Fırsatları' konulu bir seminer düzenlenecek.

İstanbul Sanayi Odası Tayvan'ın ekonomik durumu, dış ticareti, pazar yapısı, yatırım ve iş fırsatları, iş kültüründe dikkat edilmesi gereken konular ve Türk firmalarının bu ülkedeki deneyimleri aktarılacak.

Üye olmasalar da İzmir ve Egeli girişimcilere, sanayicilere, ithalat ve ihracatçılara önerimiz; etkinliğin detaylarını öğrenmek ve kayıt yaptırmak için İstanbul Sanayi Odası AB ve Uluslararası İlişkiler Şubesi ile bir girişimde bulunmanız.

Ne düşünüyorlar?

Biliyorsunuz bazı dernekler var son zamanlarda yani AKP iktidarı ile birlikte yaşama geçen ve parlayan,,,

Ya da büyümeye çalışan...

Daha önceleri belirtmiştik;

Bunlar AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan de derse inandıkları için olsa gerek hemen destekleme mesajları yayınlar...

Şimdi bir örneğini daha gördük...

Ekonomistler ve dernekler yine ağırlıklarını bildiklerinin üzerine yaptılar.

Ekonominin tepesindeki son değişiklikleri ve atamaları biliyoruz.

Perşembe günü yapılacak açıklamayı da...

Beklenen de oldu, faiz arttırıldı.

Ama anımsatayım;

Piyasanın ve birçok ekonomistin beklediği faiz artırımı için Cumhurbaşkanı Erdoğan bir gün önce TOBB 'nin toplantısında fikrini yeniledi, mealen ve özetle şöyle dedi:

'Faizin artması girişimi önler!'

Ama belki de ilk kez söylediği gibi yapmadı, atanan yeni yöneticiler...

Tabii herkes bu konuda görüşlerini değişik mecralarda değişik olarak yorumluyor.

Ben de isim vermeden, son zamanlarda büyük atırım yapan derneğin açıklamasını paylaşayım:

Önce söylediklerinin özeti:

'Yüksek faiz ortamında yatırımdan bahsetmek zor!'

Okuyunca 'haklılar' da diyeceklerin olacağını sanıyorum...

Ya da 'siyaset yapıyorlar' diyenler de...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini 475 baz puan artışla yüzde 15 seviyesine çıkarmasını değerlendirmeleri şöyle:.

'Türk Lirası, krediler ve iç talep büyümesinde normalleşme eğiliminin görüldüğü bir ortamda Merkez Bankası covid-19'un ekonomiye etkilerini düşünerek enflasyonu dizginlemeyi öncelemiştir.

Kararın temelinde bu kaygı vardır.

Lakin yüksek faiz yatırımı, üretimi dolayısıyla istihdamı olumsuz yönde etkiler.

Yüksek faizin olduğu bir ortamda yatırımdan bahsetmek zor.

Faiz artışının bu zamana kadar kısa vadeden öte ekonomimize olumlu bir yansımasını şu ana kadar göremedik.

Uzun vadeli yatırıma, üretime ve dolayısıyla istihdama katkı sağlayacak mikro reformlara odaklanılarak yatırım ve üretim odaklı politikalara odaklanılması gerektiği kanaatini taşımaktayız.'

Kira desteği 38 milyonu aştı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin depremzedeler için başlattığı dayanışma kampanyası sürüyor. "Bir Kira Bir Yuva" kampanyası kapsamında kira desteği 38 milyon 89 bine ulaştı. Halkın Bakkalı ve Biz İzmir dijital platformu üzerinden satın alınan destek paketlerindeki toplam tutar ise 21 milyonu geçti.

DİP EKSRES

Sanayi esnafı ile bir araya geldi

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Bergama sanayi esnafına bir ziyaret gerçekleştirdi.

Esnafın öneri ve taleplerini dinleyen Başkan Koştu, 'Her zaman esnafımızın yanındayız' dedi.

Bergama Demirciler Odası Başkanı Özcan Ala ve Belediye Meclis Üyesi Mehmet Balcı ile Bergama 2. Sanayi Sitesi esnaflarını ziyaret eden Belediye Başkanı Hakan Koştu, esnafın taleplerini not aldı.

Başkan Koştu, 'Esnafımızın her zaman yanındayız. Bugün sanayi esnafımızın öneri ve taleplerini dinledik. Tek tek not aldık. Hayırlı ve bereketli işler diledik. Bergama'mız için çalışmaya devam ediyoruz' dedi.