2017/18 sezonunda 3. Lig 2. Grup'ta mücadele eden Tire 1922 Spor, lige beraberliklerle başladı. Tam tamına 6 hafta boyunca ne yenebildi ne de sahadan mağlup ayrıldı. 6. hafta sonunda 13. sırayı gördü. Bu göreceği en alt sıra idi.

Galibiyetle 7. haftada, mağlubiyetle ise hemen ardındaki 8. haftada tanıştı. Bu noktadan itibaren zikzaklı bir grafik çizdi. Bir galibiyet bir beraberlik, bir galibiyet bir beraberlik, arada bir mağlubiyet... Bu sayede yavaş yavaş üst sıralara tırmanmaya başladı. Ta ki 30. haftaya kadar. Bu hafta dönüm noktasıydı. Ligin bitmesine 5 hafta kala üst üste galibiyetler alınmaya başlandı.
Play off hattı olan ilk 5'in içine 31. haftada ilk kez girdi. Ancak sonrasında galibiyete rağmen averaj yüzünden bir alt sıraya geriledi. Üst üste gelen galibiyetlerle, lig sonunda 4. sıraya kadar çıktı. Bu ligde gördüğü en üst seviye idi.
Play offlarda Diyarbekirspor ile eşleşti. Ligde ilk maçta 4-0 yenmiş, deplasmanda oynadığı maçta 0-0 berabere kalmıştı. Ama ilk maçta, Diyarbakır'da hiç akla gelmeyen bir sonuçla sahadan ayrıldı ve maçı 4-0 kaybetti. Bundan sonra elemesi çok zordu. Ligde, kendi sahasında, rakibini aynı skorla yenmiş olsa da, bir daha aynı skoru elde etmesi mucize gibi bir şeydi. 1 gol atabildi ve lig de 2. Lig hayali de bitmiş oldu.
Türkiye Kupasına 2. Tur'dan başladı. Önce Turgutluspor'u ve ardından Gaziantepspor'u eleyip, 4. Tur'a çıkmayı başardı. Karşısına Süper Lig'e çıkma mücadelesi veren güçlü BB Erzurumspor çıktı ve 2-0'lık mağlubiyet neticesinde kupaya havlu attı.

Lig istatistiği

En farklı galibiyet: Kayseri Erciyesspor (2 kere) (5-0)
En farklı mağlubiyet: Darıca GB (3-0)
Kadroya en çok alınan oyuncu: Fatih Gülmez - Furkan Tuşik - Cemal Şener (33)
En çok maçta görev yapan oyuncu: Fatih Gülmez (33)
Dakika olarak en çok formasını terleten oyuncu: Fatih Gülmez (2970 dk.)
En çok gol atan oyuncu: Gökhan Erdöl (18)
En çok sarı kart gören oyuncu: Mümin Talip Pazarlı (11)
En çok çift sarı kart gören oyuncu: Ersin Aslantoğ - Nihat Yılmaz - Mümin Talip Pazarlı (1)
En çok kırmızı kart gören oyuncu: Güner Okay - Hasan Akdemir - Veysel Aksu (1)

Bisiklet yolları

Yıllar önce birçok yerde moda olan bisikletler artan araç trafiğinin bisiklet kullanımını zorlaştırması ve çeşitli tehlikeler doğurması sebebiyle, tercih edilmemeye başlanmıştı. En sonunda belediyeler bu işe el attı ve araç trafiğinden uzak, özel yollar yapmaya başladı. Bu yollar her geçen gün de artmaya başladı.
2 haftadır halkın spor yaptığı yerlerin eksiklerinden bahsediyorum. Bu hafta da bisiklet yollarına değinmek istedim. Bu konuda ilk aklıma gelen sorun cam kırıkları. Bu cam kırıkları şişelerden kaynaklanıyor. Ve bu şişelerin hepsi de alkollü içecek şişesi. Genellikle, hareket halindeki araçlardan, yolun kenarına atılıyor. Araçtan atıldığı için de süratle betona çarpan şişeler kırılıyor. Bunlar da bisikletlerin lastikleri için büyük tehlike yaratıyor. Yol kenarında yürüyenler için de ayağa batma tehlikesi bulunuyor. Bu konuya bir an evvel el atılması gerekiyor. Aklımda 2 fikir var. Ya şişe depozitelerini 10 lira 20 lira yapacaklar (ki içki fiyatları arttıkça artıyor, içenler azalmıyor) ve pahalı olduğu için atmak yerine markete verip depozitosunu alacaklar ya da şişeler plastikten yapılacak.
Yol güzel yapılmış. Güzel güzel de sürerken birden yolda boydan boya bir çukura denk gelebiliyorsun. Bu çukurların içine su dolması ve çukuru görünmez kılması ihtimali de var. Çok ama çok dikkat etmek gerekiyor. Çukurlar, yapılan bir çalışma sonucunda oluşuyor. Ancak hiç bir uyarı işareti koymaya gerek görmüyorlar genellikle. Az da olsa değişik cisimlerle dikkat çekmeye çalışılabiliyor, örneğin hortum koyarak. Çok etkili bir yöntem!
Yanyana, sallana sallana bisiklet sürüp, arkadan gelenlerin geçmesini zorlaştıran kişiler de var. Yol kendilerinmişçesine sürmeye ve yanındaki arkadaşıyla muhabbet etmeye bayılıyorlar. Şimdiye kadar görmedim ama ileride hem bisiklet sürüp hem de çiğdem yiyenlere de rastlayabiliriz.
Bisiklet yolunda, bisikletlilerden çok yayalara rastlanabiliyor. Yayalar için geniş yollar varken bisiklet yolunun bir çekiciliği olsa gerek, illa oradan yürümeyi tercih ediyorlar. Hatta kimi yerde deniz kenarı yaya, denizden uzak yerlere bisiklet yolu yapmalarına rağmen, yine bisiklet yollarını tercih edenler çıkıyor.
Bisiklet yollarının hemen yanında çim alan varsa, buralarda piknik yapanlar da mevcut. Ancak tüplerini bisiklet yollarına koyabiliyorlar. Çocuklar koşuşturuyor. Çim alana oturup, ayaklarını yola uzatabiliyorlar.
Sorunlar saymakla bitmiyor. Bu sorunların ortadan kaldırmak için eğitim şart. Nerede nasıl davranılması gerekli olduğunun öğrenilmesi için okullarda ders verilmeli, müfredata dâhil edilmeli. Bilinçli ve düşünebilen bir toplum yaratılmalı. Bir ülkenin ileri seviyelere yükselmesi için de bu şart.

Bir öneri daha

Futbolda 3 oyuncu değişikliği yapılıyor. Bunu 4'e çıkarıp, o 1 fazlalık değişiklik alt yapıdan gelen ve örneğin 20 ya da 21 yaşını geçmemiş oyuncular için kullandırılabilir. Büyük ihtimalle bunu önerenler çok olmuştur. Faydasının çok olacağına inanıyorum.