Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilmeden önce projelerini 11 başlık altında toplamış ve açıklamıştı. Sosyal projeler, demokrasi, kentin planlanması ve yenilenmesi, sürdürülebilir ulaşım, doğa, kentin altyapısı, enerji, çocuk ve gençlik, kültür sanat, dünya kenti İzmir, Kemeraltı'na UNESCO Kültür Mirası statüsü kazandırmak, EXPO başvurusu ve spora destek gibi önemli başlıklar taşıyan bu projeler, halkın önemli bölümü tarafından kabul gördü ki Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi.
Ben bu projeler arasından sporu cımbızlayarak, önce Tunç Soyer'in "Yapacağım" dediklerini aktarıp, sonra da kendi düşüncelerimi ileteceğim.
Soyer, "Uluslararası organizasyonlarla spor altyapısını geliştireceğiz. Amatör spor kulüplerini destekleyeceğiz. İzmir kulüplerine destek vereceğiz. Olimpik ve yarı olimpik yüzme havuzları inşa edeceğiz. Bütün çocuklarımızı sporla buluşturacağız. Alternatif spor ve doğa sporlarına öncelik vereceğiz. Doğa-çocuk keşif parkı ve kuşaklar arası etkileşim merkezi kuracağız" diyerek, spor başlığı altında projelerini sıralamıştı.
Ardından 28 Mart tarihinde İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu'na yaptığı ziyarette de, "Ben altyapılara destek vererek ve sporu büyütmemiz gerektiğini düşünüyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumda, hiç zaman kaybetmeden Nisan'dan itibaren bu konuya yoğunlaşacağız. İzmir'de uyuşturucu yaşının 11-12 yaşlara düştüğünü belirten bir rapor var. Anne ve babalarımızın bin bir emeğiyle yetişen çocuklarımızı bu alışkanlıklardan uzak tutmanın en önemli yollarından biri onları spora teşvik etmek. Kulüplerimizin altyapılarına destek vereceğiz. Çocuklarımıza spor yapabilecekleri daha çok tesis yapacağız, imkanlar tanıyacağız, formalar, spor malzemeleri vereceğiz. Kulüplerimizle birlikte sporun ilke ve değerlerini geliştireceğiz ve bunları hep birlikte yayacağız. Gençlerimiz için daha mutlu, daha özgür ve neşeli bir gelecek inşa etmek en temel önceliklerimizden biri" demişti.

Söylenenler çabuk unutuldu

Buraya kadar her şey güzel. Soyer'in projeleri de. Şimdi 5 yıl boyunca İzmir'i yönetecek ve dediklerini aynen uygulayacak diye umuyorum. Çünkü, yıllardır bu sözleri çok duyduk. Ama spor yatırımları ve yardımlar, belediyenin hep arka planına ittiği, seçim döneminde hatırlanan konular olarak kaldı.
Söylenenlerin çoğu çabuk unutuldu. Spor, İzmir'in sorunlarının altında hep ezildi. Profesyonel sporları desteklemenin belediyelerin görev ve sorumluluklarından biri olduğuna inanmayanlardanım. Bu nedenle belediyenin tüm derdinin, amatör spor dalları, kulüpleri ve sporcuları olması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle futbol, ne kadar cazip görünse de profesyonel futbol kulüplerine yapılan parasal yardımlar, hep havanda su dövmekten ileri gitmedi.
Amaçları sadece spor yapmak, geleceğinin temellerini kurmak için spor yapan gençlere verilecek destekler, belediyenin asli görevi olmalıdır. Amatör spor, kentsel projeler, enerji ve ulaşım kadar önemlidir. Kentli bu sorunları ne kadar büyük oranda yaşıyorsa, spor yapan çocuklar, gençler, aileleri ve onlara kapılarını açmış olan amatör kulüpler de içsel sorunlarını o kadar büyük yaşamaktadır.
Başta da dediğim gibi, umarım, Tunç Soyer de söylediklerini unutmaz, 11 başlık altında sunduğu projelerinden biri olan sporu desteklemeyi, torbanın en dibinde bırakmaz.

Bir hatırlatma yapalım

İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun bir yıl önce başlattığı 50 metrelik olimpik havuz projesi vardı. Zemin kat üzeri 3 kat ve 2 bodrum olmak üzere toplam 6 kattan oluşacak Kemer Tam Olimpik Yüzme Havuzu projesinin ilk adımları tam bir yıl önce atılmıştı. Belediye, ön projeyi hazırlamış, uygulama projesi için de ihaleye çıkmıştı. Danışmanlık hizmet alımı ihalesinin de o tarihlerde sonuçlanması gerekiyordu. Uygulama alanı; Kemer İZBAN ve otobüs aktarma merkezi ile Mustafa Kemal Atatürk Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi arasındaki 13 bin 175 metrekarelik arsaydı. (Daha önce Ülküspor'un kulüp binasının olduğu ve amatör maçların oynandığı arsa, "Langar" ismiyle de biliniyor.)
O tarihten bu yana ısrarlı sorularıma rağmen, aldığım yanıtlarda (CİMER ve belediye yetkililerinden) bir arpa boyu yol gidilmediğini aktarmıştım.
İzmir'de bir ilk olacak olan yüzme kompleksinin çalışmaları seçim girdabı içinde kaybolup, gitti. Mükemmel proje, belli ki askıda kaldı.

Tunç Soyer'e fırsat

Sayın Tunç Soyer... İzmir'e son tesis 70'li yıllarda açık olimpik havuz olarak yapılmış. Siz bakmayın, bir sürü havuz var diyenlere. Spor Bakanlığı'na ait tek olimpik havuz, yaz aylarında binlerce çocuğu ağırlayan, kış aylarında 25 metreye sıkıştırılmış olan Alsancak Atatürk Yüzme Havuzu'dur.
Proje önünüzde... İzmir'in en büyük eksiklerinden biri olan bu yüzme kompleksini kısa zamanda bitirip, kapılarını açmak sizin için de çok önemli olmalı. "İzmir'e olimpik ve yarı olimpik yüzme havuzları inşa edeceğiz" demiştiniz.
İşte size fırsat. İnandırıcılığınız açısından da büyük fırsat. Her şey hazır. Sadece amatör spora gerçek anlamda inanan bir başkanın, "Getirin o dosyayı" demesini bekliyor.
Alın önünüze o dosyayı Sayın Tunç Soyer.