Hani derler ya, mutluluklar paylaşıldıkça çoğalır, üzüntüler paylaşıldıkça azalır. Maalesef ülkemizin gündeminde üzüntüler çoğunlukta. Hele ard arda gelmeye başlayan şehit haberleri ile de azalacak gibi değil kederlerimiz. Hepimizin başı sağ olsun. Öyle böyle bir acı değil ölüm. Hele evlat kaybetmek. Tüm duamız ve ümidimiz siyasette "Yurtta sulh, cihanda sulh" ilkesine dönülmesi.
***
Bugün paylaşmak istediğim konu mutluluğun çoğalması ile ilgili. Okuduğum zaman her şeyin ötesinde uzun yıllardır derneklerde hizmet veren bir birey, bir Türk , bir İzmirli olarak gurur duyduğum TÜRGÖK ile ilgili şu haberdi: "2019 da NATO Bağış Ekibi tarafından kabul edilen projemizin çekini almak üzere davet edildiğimiz törene katılmak üzere Brüksel'e geldik. Brüksel'deki NATO karargahındaki törende bugüne kadar hibe kazanan ilk Türk derneği olmak bizleri gururlandırdı."
İnanılarak çıkılan bir yolda tüm emeklerin takdir edilmesi ödüllendirilmesi hem de uluslararası ne büyük gurur.
***
Ben TÜRGÖK ile kurucu başkanı olduğum Ege İnnerwheel Derneği'yle hem onları tanımak hem de katkıda bulunmak için gittiğimizde tanışmıştım.
Varoluşlarının hikayesini de bizzat Tülay hanımdan dinledik, şöyle: "2003 yılında İzmir'de Gültekin Yazgan önderliğinde kurulan "İzmir Görme Engelliler Kitaplığı Derneği", İzmir görme engelliler kitaplığı olarak 2004 yılında faaliyete geçti. Kuruluşumuz bizzat Altı nokta körler derneği ile Türgök kurucusu Gültekin Yazgan'ın hayalinin gerçekleşen hikayesi. 11 yaşında geçirdiği bir kaza sonucu görme yetisini kaybeder. O dönemde bir destek alınması imkansızlıklarına rağmen mücadeleye başlar. Kabartma kitap ve İngilizce kurslarına gider. Bu arayışlar sonucunda Londra National Library for the Blinds (Körler için Londra ulusal kitaplığı) dan İngilizce kitaplar gelmeye başlar. Yaşamı boyunca çok etkilendiği İngiltere'deki bu kitaplıktan ödünç kitap almayı sürdürür. Hayallerine sıkı sıkı sarılarak böyle bir kitaplığı Türkiye'ye kazandırmak için emek verir. Kendisi gibi olan kişiler adına neler yapabileceğini düşünüp, onların önünde bir yol açıp başarılarına hizmet etmeyi amaç edinir."
***
Kitaplığı kurduktan sonra ikinci büyük hayali "Ödünç kabartma yazılı kitap" projesine Aralık 2011 de başlanır. Ayrıca 2010 yılı itibariyle her yıl bahar aylarında görme engelliler arasında bir öykü yarışması düzenlenmekte. Yetişkinler ve çocuklar olarak iki kategoride.
Konularında uzman ve tanınmış yazarlardan oluşan bir jüri eşliğinde sonuçlar belirlenir. Gültekin Yazgan Hukukçu ve öğretmen. Çok değer verdiği İngilizce sayesinde birçok kitabı Türkçeye çevirmiştir. Görme engelli olarak körlerin yaşamını dile getirdiği "Kör Uçuş" adlı kitabı kaleme almış, kendi yaşamına sığdırdığı büyük başarıları mücadeleleri ve diğer insanların yaşamına katkılarını paylaşmıştır.
29 Ocak 2012'de kaybettiğimiz Gültekin Yazgan'ın ışığı bugün tüm Türkiye'de ve dünyada insanları aydınlatmaya devam etmekte. Sevgili eşi Tülay Yazgan değerli kadroları gönüllüleri ve dostları misyonunun en büyük destekçisi. Aslında bu ömür ve konu için kitaplar yazılmış. Ben köşemin sınırlarında hem anmak hem de paylaşmak istedim.
Günümüzde sayıları hızla artan gönül gözü kapalı, görmeyenleri hüzünle düşünerek...