Dokuz günlük bayram tatilini fırsat bilen yüz binlerce insan sahil beldelerini ve turistik mekanları yine hınca hınç doldurdu. Ben de ailemle birlikte bu tatili dinlenmek için fırsata çevirerek, Bodrum'da yeni açılan Rebis Otel'e misafir oldum. Geçtiğimiz bayramlarda ve her fırsatta Yunan adalarına ziyareti bir gelenek hakline getirmiş biri olarak Rebis Otel'de sunulan hizmet, geçmiş tercihlerimi tekrar düşünmeye ve ileride yapacağım tatilleri tekrar değerlendirmeye beni sevk etti.

Türkiye, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi turizmi yüzyıllar öncesinden keşfetmiş ülkelere göre, turizmin oluşturduğu değerin farkına varmada çok yeni. Ama biz Türklerin inanılmaz hızlı öğrenme adaptasyonu var. Belki de bu hızlı adapte olabilme yeteneği tarih boyunca her alanda Türklerin kendilerine yer bulmalarına ve devletlerinin süreklilik göstermesini sağlamıştır. Turizmde de inanılmaz bir atılım, başka ülkelere örnek olabilecek yenilikleri oluşturabilen girişimci Türkler mevcut. Türkiye'de yer alan otellerdeki hizmet kalitesini aynı fiyatla yabancı ülkelerle kıyasladığınızda inanılmaz Türk otellerin üstünlüğünü kabul edebilirsiniz. Hele ki dövizin bu kadar sıradışı yükselişi ile Türkiye'deki yüksek yıldızlı otellerin Avrupa'daki sıradan otellerle aynı fiyata gelmesi tatili yurtdışında geçirmeyi anlamsız hale getiriyor. Tatil satan bazı web sitelerinde fiyat/fayda oranı diye bir değerlendirme mevcut. Bu oranda Türk işletmelerin Avrupa'nın tümünden kat ve kat ilerde olduğunu rahatça ifade edebiliriz.

Yine aynı kıyaslama sabitini kullanarak değerlendirelim. Yurtdışında büyük keyifle yenilen deniz ürünlerini döviz üzerinden Türk Lirası'na dönüştürdüğünüzde, aynı ücretle Türkiye'de de en az oralardaki kadar iyi lezzete ve çeşitliliğe hem de çok daha iyi hizmet avantajıyla ulaşabiliyorsunuz. O her tatil sonrası yurtdışı ziyafetler için anlatılan lezzetler ülkemizde yanıbaşımızda bulunan lokantalarda mevcut. Belki de o yüzden dünyada yabancı turistlerin giderek artan tercihi Türk işletmeleri.

Bu arada 'Türkiye'yi parası olmayan turistler tercih ediyor' mitinden ve kendimize yaptığımız haksızlıktan da bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Tatilimi geçirdiğim Rebis Otel'de konaklayan yabancıların kesinlikle üst düzey misafirler olduğunu ifade etmeliyim. Benim burada şahit olduğum hepimizin tanıdığı ve Türk takımlarının rakip olmaya çekindiği Avrupalı yabancı takım başkanından tutun, dünyada bilinen zincir marketlerin Avrupa satış müdürlerine kadar yüksek gelirli insanlar artık ülkemizde tatil fırsatlarını değerlendiriyor.
Evet, bayramdı her yer kalabalıktı. Ama bayramlarda biz Türkler sayesinde yakın Yunan adalarının plajlarında da iğne atsan yere düşmez hale geldiğini çok iyi biliyoruz. Ülkemizde yaşamanın çok zorlukları var. Bu zorlukların belki de temel kaynağı, dünyanın en güzel ve zenginlikler sunan coğrafyasında yaşamamız. Belki bu saptama paradoks görünüyor. Bu coğrafyada hakim kalabilmek için bedeller ödüyoruz. Ama en azından ödediğimiz bedelin karşılığını, ülkemizin bize sunduğu zenginliklerin farkına varıp, bundan faydalanmalıyız.