Biliyorum, şimdi yazacaklarımı okuduktan sonra yine mi "Havuz" diyeceksiniz.

Ben bıkmadan usanmadan yazacağım, umarım siz de yazdıklarımdan sıkılmazsınız.

İzmir'e bir olimpik yüzme tesisi kazandırıncaya kadar elde ettiğim her veriyi sizle paylaşmaya devam edeceğim.

Bu nedenle, "Affola."

Geçtiğimiz 15 gün içinde üç önemli konuyu yaşadı İzmir yüzme camiası.

Birincisi; İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Havuzu'nda yaşanan boğulma olayıydı.

İkincisi; 52 yıldır yüzme sporuna hizmet veren İzmir Alsancak Atatürk Yüzme Havuzu'nun bitişiğine yapılan Dünya Göz Hastanesi inşaatının yaratacağı tehlikeler nedeniyle kapatılması.

Üçüncüsü ise; İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kemer mevkiine yapmayı planladığı 6 katlı süper olimpik yüzme tesisinin ağustos ayında ihaleye çıkacağı haberiydi.

Cankurtaran olmayınca

İlki çok üzücüydü. 37 yaşındaki mimar Serdar Ölmez, sağlıklı yaşam için gittiği havuzda ne yazık ki boğularak öldü. Tedbirsizlik bir canı daha aldı. Serdar Ölmez'i o sırada antrenman yapmakta olan bir kulübün 10 yaşındaki sporcularından biri havuzun dibinde yatarken gördü.

Devletin üniversitesine ait bir tesiste, kurallar sadece yazılanlarda kaldığı ve maalesef uygulanmadığı için 37 yaşındaki bir genci toprağa verdik.

Yapılan otopside ilk bulgular boğulma olarak kayda geçse de, önümüzdeki günlerde rapor tamamlandıktan sonra gerçekler ortaya çıkacak.

Konu adli vaka olduğu için savcılık takibini sürdürüyor. Aile de savcılığın açtığı davaya müşteki olarak katıldı. Kamu davası açıldığı için ikinci bir davayı açamıyorlar.

Ancak, Serdar Ölmez'in babası Mehmet Akif Ölmez, suçluların cezalandırılması için olay anındaki video görüntüleri ve olaya şahit olanların isimlerini avukatları aracılığıyla dosyaya ekletti.

Havuzda cankurtaran olmadığı ve boğulmanın gerekli önlemlerin alınmadığı için vuku bulduğuna dair iddialar sonuçlanınca, sizlere dava hakkında daha detaylı bilgi aktaracağım.

Spor mabedi kapatıldı

İzmir Alsancak Atatürk Yüzme Havuzu, 1967 yılından beri hizmet veriyordu. 50 metrelik açık havuza, 1971 yılındaki Akdeniz Oyunları'nda 25 metrelik kapalı havuz da eklenmişti.

İzmir yüzmedeki tüm ağırlığını çeken bu spor mabedi ne yazık ki kapatıldı.

Neden mi?

Çünkü, havuzun bitişiğinde bulunan ve Spor Genel Müdürlüğü'ne ait arazide inşaat başladı. 99 yıllığına Altınordu Spor Kulübü Derneği'nin kiracısı olduğu arazi, kiracı tarafından 33 yıllığına Dünya Göz Hastanesi'ne verildi.

Daha önce Altınordu Hastanesi'nin bulunduğu alana şimdi Dünya Göz Hastanesi yapılacak.

Şirket inşaata başlama iznini aldığı için ağır makinelerini de havuzun duvarına dayadı ve çalışmalara başladı.

Ancak, yapılan dayanıklılık testlerine göre tesisin gücü yoktu. Yılların yükünü çeken kompleks, otapark inşaatı ve ağır çalışmalar nedeniyle yıkılma tehlikesi yaşıyordu. Açık kalması büyük tehlike yaratacaktı.

Kapatılmasına karar verildi.

Önceden düşünülmedi

İnşaata izin verilirken, bu tesisin dayanmayacağını bilinmezmiş gibi hareket edilerek, yeni bir çözüm bulmak yerine, kapatılma cihetine gidildi.

Onlarca kulüp, binlerce çocuk, yaz sezonu başlarken sokakta kaldı. Yıllık program içindeki turnuvalar, başka tesislere aktarıldı.

Hesapsızlık diz boyuydu.

Güzelim tesis, kapatılacağına inşaatın başlaması ertelenebilirdi.

Spor Genel Müdürlüğü buna nasıl izin vermişti.

Asıl amacı spor yaptırmak olan bir kurum, 52 yıllık tesisin kapatılmasına göz yummuştu.

Karar, tam bir fiyaskoydu.

Şimdi bu kararı yumuşatmak için 25 metrelik kapalı havuzda çalışmaları devam ettirmeyi düşünüyorlar.

Yaptıkları yanlışın farkındalar. Çünkü tepkiler çok büyük.

Bu tepkilerin de altında kolay kolay kalkamayacaklar. Çünkü adı geçen Alsancak Atatürk Yüzme Havuzu'nda bir tarih yatıyor.

Kapatmak en büyük kolaycılıktı.

Yapılması gereken, inşaat sürerken, tehlike arz ettiğini düşündükleri tesisi de yıkıp, aynı yere daha modern bir tesis kazandırmaktı.

Madem inşaat var ve havuzu tehlikeli duruma getiriyor.

Çözüm belli. Siz de yenisini yapın. Başka çareniz de yok.

İzmir Büyükşehir'den havuz

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden gelen haber biraz içimizi rahatlattı. 2018 yılında yer tespiti yapılan, zemin kat üzeri 3 kat ve 2 bodrum olmak üzere toplam 6 kattan oluşacak Kemer Tam Olimpik Yüzme Havuzu projesinin ağustos ayında ihalesi yapılacak.

Kemer İZBAN ve otobüs aktarma merkezi ile Mustafa Kemal Atatürk Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi arasındaki olan ve daha önce Ülküspor’un kulüp binasının olduğu ve amatör maçların oynandığı 5 bin 200 metrekarelik arsa, “Langar” ismiyle de biliniyor. Otobüs aktarma merkezi ve İZBAN durağına yakınlığı nedeniyle seçilen spor alanına yapılacak olan yüzme kompleksi, İzmir’in tüm yükünü kaldırabilecek özelliklere ve kapasiteye sahip olacak.

6 kattan oluşacak süper tesiste 25 metre eninde ve 50 metre boyunda kapalı havuzun yanı sıra, 10 metre yüksekliğinde atlama kulesi, 4 adet atölye, 1 adet seminer salonu, sporcularla birlikte halkın da kullanımına açık olarak spor salonu, dans salonu, pilates salonu, basın odası ve merkezi çepeçevre saran 250 metre uzunluğunda koşu parkuru yer alacak. Tesisin içinde kafeterya ve servis birimleri hizmet verirken, araştırmalar için bir de laboratuvar bulunacak.

Merkez, engelli vatandaşların kullanımına uygun olarak özel olarak tasarlanıyor. İhtiyacı olan elektrik enerjisinin bir bölümünü çatısına yerleştirilecek olan güneş enerjisi panelleri ile sağlayacak. Ayrıca merkezde kullanılan gri su (atık su),toplanıp arıtılarak tekrar kazanımı sağlanacak.

Muhteşem bir kompleks olacak.

Dileriz ki, iki üzücü haberden sonra yüzümüz biraz güler de Ağustos ayında yapılacak ihale öncesinde engel çıkmaz. İzmir de hak ettiği tesislere bir an önce kavuşur.