Cumhurbaşkanı seçimi için başlatılan kampanyada adaylar bir yandan dini görüşlerini ön plana çıkartırken bir yandan da Atatürk dönemi hakkında suçlayıcı ifadelerde bulunuyorlar.

Adaylardan biri Kürt sorunundan söz ederken şöyle diyor: "Biz bin yıldır beraber yaşıyorduk. Ama biz ne zaman ulus devlet kurduk o zaman insanları falakaya yatırdık."

Bu sözler Atatürk 'ün en önemli eserlerinden biri olan ulus devlete yönelik çok haksız bir suçlamadır.

Gerçekte Atatürk milliyetçiliği din ve ırk ayrımından uzak, ortak yurttaşlık temelindedir. Ortak mazi, lisan, ahlak, kültür ve hukuk Türk Milletini oluşturan temellerdir. Atatürk'e göre, milli hudutlar içindeki "Türk Milleti'ni, etnik kökenlerine göre ayrıştırmak birkaç düşman aleti beyinsiz, mürteciden başka hiçbir millet ferdi üzerinde üzüntüden başka bir tesir bırakmamıştır".

Başka bir Cumhurbaşkanı adayı seçim kampanyasını bilinçli olarak Samsun'dan başlattığını söylüyor ve Atatürk'ün Samsun'a çıkışıyla bu defaki Cumhurbaşkanı seçimini kıyaslıyor. Ayrıca 1930'lu yılların başında CHP'ye karşı muhalefeti temsil eden Serbest Fırka adayına o zamanki seçimde Samsun'da çok oy çıktığını söyleyerek Cumhuriyetin ilk yıllarındaki rejime karşıtlığını hatırlatıyor ve kampanyayı Samsun'dan başlatmasının başka bir gerekçesini açıklıyor.
Atatürk'ün Samsun'a çıkışı Milli Mücadele'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilk adımıdır. Bunu şimdiki cumhurbaşkanlığı seçimiyle kıyaslamak mümkün değildir.

Serbest Fırka Atatürk'ün Fethi Okyar'a yaptığı öneri üzerine çok partili rejime geçme arzusuyla kurulmuştur. Atatürk kardeşini o partiye üye kaydettirerek bir muhalefet partisinin kurulmasına verdiği önemi göstermiştir. Bu, eleştirilmesi değil, övünülmesi gereken bir davranıştır.

Cumhurbaşkanlığı adayları kendi seçim şanslarını arttırmak için Cumhuriyet tarihinden malzeme çıkartmaya kalkışmamalı ve halkı yanıltıcı sözlerle tarihimizi suçlamaktan kaçınmalıdırlar.

Çatı adayını öneren muhalefet partileri de bu adayın söylemlerinin kendi partilerinin ilke ve programlarıyla uyuşmadığı durumlarda o konulardaki farklı görüşlerini ortaya koymalıdırlar. Özellikle ulus devlet gibi cumhuriyetimizin temelini oluşturan konularda gerekli duyarlılık gösterilmelidir.