Okullar açıldı... Yine binlerce öğrenci bir inat uğruna karanlıkta evlerinden çıkıp sınıflarına gitmek zorunda...
Bu arada tatil sonrası velilere altın değerinde tavsiyelerde bulunanlar var. Bunlardan biri de, Türkiye Okul Öncesi Birliği Derneği Başkanı Dilek Soylu... Dilek Soylu, velilere çocukların eğitim hayatına yönelik önemli tavsiyelerde bulundu, çocukların yetenek ve ilgi alanlarının bu dönemde şekillendiğine dikkat çekti.

Anadilimizi iyi öğrenmeliyiz

Son yıllarda sosyal medya başta olmak üzere birçok alanda gençlerin kelimeleri dahi düzgün yazamadığını bilmeyenimiz yok gibi... Henüz Türkçeyi kurallarına uygun konuşamayıp, yazamıyorken, yabancı dile olan ilgi kendi dilimize olan önemin kaybolmasına yol açıyor. Velilerimizin Türkçe dil eğitimini sağlıklı veren aynı zamanda diğer dilleri temelinden eksiksiz öğreten eğitim kurumlarına yönelmeleri çocuklarımızın ileri ki aşamada hem konuşma hem de yazma konularında daha sağlıklı sonuçlar elde etmesine destek olacaktır.

Şiddete yönelim uzmanlarla çözülmeli

Okullarda eğitim öğretim yılının başından bu yana yaşanan şiddet olaylarının en aza indirilmesi için psikolojik danışmanlık hizmetinin daha etkin hale getirilmesi gerektiğini de hatırlamalıyız.  Böylece; okullarda öğretmenlere ve öğrencilere yönelik artan şiddet olaylarının zamanla azalabileceği belirtiliyor. Çocukların özellikle sınav dönemlerinde agresif davranışlar sergileyebileceğini de göz ardı edemeyiz. Eğitimciler de aynen veliler gibi, ülkemizin her evladının zeki ve akıllı bireyler olduğuna inanıyor. Ancak; velilerimiz özellikle sınav dönemlerinde çocuklarının üzerlerine gitmemeli ve onları telkin edici davranışlar sergilemelidir. Evde yaşanabilecek negatif tutumlar bazı çocuklarda şiddet olarak dışa vurulabiliyor. Özellikle sınav dönemlerinde okullarda psikolojik danışmanlık hizmetlerine ağırlık verilmeli ve öğrenci şiddet eğilimi gösteriyorsa uzman ekipler tarafından telkin edilmelidir.

Kitap okumakla olur...

Yazar Canan Tan geçenlerde İzmirlilerin konuğu idi. Tabii ki konuşmasında kadınlara bazı mesajlar verdi.
Hayatı ve Yazarlık serüveni üzerine konuşan Canan Tan asıl mesleği olan Eczacılık Fakültesini bitirmesinin hemen ardından evlenip Diyarbakır'a gitmesiyle başlayan hayat hikâyesini de paylaştı. 'Ailenin tek çocuğuydum, babam çok kitap okurdu ve başucunda hep Aziz Nesin kitapları olurdu. Ben de o kitapları okuyarak başladım ve okuduklarım o kadar birikti ki bir süre sonra yazmaya karar verdim' dedi. Mizah yazan kadın yazar sayısının az olmasına rağmen Aziz Nesin'in birinci ölüm yıldönümünü anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen Mizah Ödülleri Yarışmasına gönderdiği dosya sayesinde Türkiye'nin ilk ve tek kadın Mizah Yazarı Ödülü alarak bir ilke imza atan Canan Tan, ikinci mizah ödülünü de Rıfat Ilgaz Türkiye Birinciliği ile aldı. 1996 yılından 2002 yılına kadar yazdığı mizah öyküleri ve çocuk kitaplarının ardından, ilk kitabı Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından en çok okunan kitap ödülünü alan Piraye oldu. Yazar Canan Tan, bu arada en fazla sorulan bir sorunun yanıtını da, çok kitap yazmasının en büyük nedeninin çok kitap okuması olduğunu dile getirerek vermiş oldu.
Tan, kadınların sürekli sahnede olmasından yana olduğunu da belirtti.

Yapabiliriz, yapabilirim...

Belki tiryakiler yine omuz silkecektir ama Uzm. Dr. Gül Kitapçıoğlu, dünyada her yıl yaklaşık 14 milyon yeni kanser vakası görüldüğünü belirtirken, şu önemli açıklamayı da yaptı: Tütün ve sigara tek başına en büyük kanser nedeni!
Dünya Sağlık Örgütü 2018 için 'Yapabiliriz, Yapabilirim' sloganını kullanmaktadır.
Sigara içmeyerek, sağlıklı beslenerek, fiziksel aktiviteyi arttırarak herkes kanser riskini bireysel olarak azaltabilir.
Aktif ve pasif sigara ve tütün ürünlerinden kaçınmak, kişinin içiyorsa sigarayı bırakması hem kendisi hem de ailesi ve çevresi için en önemli korunma önlemidir. Hangi yaşta olursa olsun sigarayı bırakmak yaşam yılı beklentisini ve yaşam kalitesini arttırır.  Beslenmede bireyin yeme içme alışkanlıklarında yapacağı değişiklikler de çok önemlidir.
Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden biri besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasında doğru yöntemler kullanmaktır. Benzer şekilde bireylerin günlük yaşamlarında fiziksel aktiviteleri arttırması, sağlıklı kiloya ulaşmaları da en önemli risk azaltıcı önlemlerdir.


HAFTANIN HABERİ

İkiden fazla davetiye yok!


Çinliler Bahar Bayramı'nı İzmir'de de kutlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, konuk ülkenin en önemli kentlerinden Chengdu'dan gelen kültür ve sanat grubu, 'Mutlu Bahar Bayramı' programı ile sanatseverlere Çin Halk Müziği, Akrobasi, Sichuan Operası, Kukla Dansı ve Klasik Dans gibi görkemli performanslar sunacak. 20 kişilik sanat grubu, geleneksel "yüz değiştirme" tiyatrosunu da sahneleyecek.
10 Şubat Cumartesi akşamı saat 20.00'de başlayacak. AASSM gişelerinden temin edilecek ücretsiz davetiyelerden her sanatsever ancak 2 adet alabilecek.

Özel olduğunu hissettirin

İzmir esnafı yepyeni tasarım ve aksesuarlarla 14 Şubat'a hazır. Ünlü markalar bile, kişiselleştirmek isteyenler için harika alternatifler vaat ediyor. Şıklığın ince detaylarla buluştuğu mekanlarda, sevdiğine sürpriz yapmak isteyenler için farklı seçenekler sunuluyor. İsteyen yerle isteyen dünyada trend haline gelen her marka İzmirliler ile buluşmaya hazırlar.
Çok sayıdaki aksesuar çeşitleri, tasarlanabilir yapısıyla sevdiklerine sürpriz bir hediye arayanlara hitap edecek seçeneklere her an sahip olabilirsiniz.