Pandeminin +65 lere etkisi 1,5 yıllık ev hapsinde yalnız kapı dışı değil, televizyon izlemeye de mahkûmiyet oldu. Sizleri bilmem ama ben bu konuda bayağı bir bağımlılık kazandım. Ev içi dolaşımda ne yaparsanız yapın, neticede televizyonun karşısında son buluyorsunuz. Tercihinize göre kanal ve program seçiminiz var. Var da bana göre gündüz seyredilen programları da izlerken benim için kriter, bana gelişim adına ne verdi. Bu beklentimin karşılandığını kendi adıma pek söyleyemiyorum. Aksine uğradığım hayal kırıklığını çok büyük. Adeta ülkemi, insanlığımı sorgulamaya başladım. Yozlaşan değer ve törelerimizi üzüntü ile izleyerek.  

*

Akşamları dizileri bir nebze daha nefes aldırıcı, ders verici, tabii seçiminize göre. Bir yılın ardından fark ettim ki izlediğim diziler sosyal içerikli. Toplum katmanlarında oluşan her tür iyiliği ve kötülüğü ortaya koyuyor. Kendinizi, çevrenizi gözlemlememize ve sorgulamanıza sebep oluyor. Favorilerim dizilerim oldu; “Kırmızı oda”, “Doğduğun ev kaderindir”, “Akrep”, “Alev alev”, “Çukur”, “Kağıt ev” ve “Masumiyet”.  

*

Yazımı hazırladığım gece “Masumiyet” in finalini izledim. Birçok tanıdık ve arkadaşımın “negatif, fenalık geçirten, iç karartan bir dizi” yorumlarına rağmen; geldiğim yaş, yaşadığım, bildiğim, duyduğum birçok olaylar, sahnede, dizide can bulan karakterler benim için yaşama ayna oldu. Yineliyorum masumiyetin finali o kadar büyük derslerde doluydu ki… Hayatta hiçbir şeyin göründüğü bilindiği gibi olmadığının somut kanıtlar olarak yüzüme çarptı. Söylem ve eylemin insanların kullanımında ne kadar farklı olduğu da aile içi ve aile dışı şiddet. Sevgisizlik, yok olan hoşgörü, empati, samimiyetsizlik. Toplumda yer alan yükselen doğru yanlış her tür davranışın sadece izlediğiniz televizyonda dizisinde değil başınızı çevirdiğimizde, düşündüğünüzde gözlerinizin önüne gelmesi. İşlenen tema ne olursa olsun sonunda gerçeğin bir gün ortaya çıkma gibi bir özelliğinin olduğunu vurgulanması ise sevindirici. Sabrı ve ilgisi olanlar için ders alınacak, yaşama olumlu katkısı olabilecek o kadar çok şey var ki, her yaş, herkes için. Sonunda büyük düşünür Mevlana’nın söylediği bir deyimi değiştirerek kendime bu dönemde şiar edindim “ya olduğun gibi görün ya da gözüme görünme”. Sağlığımın isyanına, streslerim, ülserlerim, zaman zaman pik yapan tansiyonum adına…