İZSU Genel Müdürlüğü, kentin altyapısı açısından büyük önem taşıyan atık su ve yağmur suyu hatlarını ayırma çalışmalarına hız veriyor. Önümüzdeki aylardan itibaren Buca, Konak ve Bornova’nın yağışlarda sıkıntı yaşayan mahalle ve sokaklarında toplam 65 km’lik yağmursuyu çalışmalarına başlanacak. 

Yapılacak çalışmayla şiddetli yağışların neden olduğu sorunlar ortadan kalkacak.

İZSU Genel Müdürlüğü, şiddetli yağışların yarattığı sorunları yağmur suyu kanallarının ayrıştırması projesiyle son verecek. İlk etapta Konak, Buca ve Bornova’nın yağışlarda sıkıntı yaşayan bölgeleri ele alınacak. İZSU, proje çalışmaları tamamlanan bu yatırımların ihale süreçlerini önümüzdeki günlerde tamamlayacak. Bu bölgelerde yağmur suyu hatları yapılarak, yağmur suyu ile kanal sularının ayrı toplanması sağlanacak, yağışlarda su birikintilerinin önüne geçilecek.

Pandemi sonrası Balıkesir turizmi

Toplantıda Pandemi süreci ile girilen sezonda önlemlere uyularak, sektördeki işletmelerle ortak alınacak tedbirler konuşuldu. 

Paniğe kapılmadan sürecin sağlıklı yürütülmesi için ortak hareket etmenin önemi vurgulandı.

Toplantıda ayrıca Balıkesir'in çeşitli ilçeleri ve farklı özellikleri ile alternatif turizmin geliştirebilmesi, EDEN (Avrupalı Seçkin Destinasyonlar) konusunda Balıkesir'in Avrupa’daki yarışmada “En Seçkin Destinasyon” seçilmesi, ikinci konut sorunları, geliştirilebilir turizm, turizmde örgütlenme konuları tartışıldı.

Aynı gün 3 bin 700’den fazla kültürel miras etkinliği 

Bugün Çin’de Kültürel ve Doğal Miras Günü’nü kutlamak için ülke genelinde 3 bin 700’den fazla Maddi Olmayan Kültürel Miras (ICH) tanıtım etkinliği düzenleniyor ve bin 600’den fazla ICH belgeseli kamu yararına ve çevrim içi ortamda yayınlanıyor.

Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı ve e-ticaret platformları, Kültürel ve Doğal Miras Günü’nde ICH ürünlerini tanıtmak için bir çevrim içi alışveriş festivali düzenledi. 11 Haziran itibarıyla ülke genelinde ICH ürünlerinin çevrim içi alışveriş festivaline katılan mağazaların sayısı yaklaşık 6 bin 500’e ulaştı ve 4 bin 500 ICH projesi kapsamında geliştirilen 80 binden fazla ICH ürünü tanıtıldı. Öte yandan, Kültürel ve Doğal Miras Günü dolayısıyla Çin’in güneyindeki Guilin kentinde bir kutlama etkinliği düzenlendi.

Balık havuzuna düşen yavru pangolin

Bir süre önce yeni koronavirüsün pangolinlerden yayılmış olacağı iddiasının ardından gözler, bu ilginç hayvana çevrildi. 

Çin, pullarındaki değerli maddeler nedeniyle kaçak avcıların peşinde olduğu pangolinleri korumak için harekete geçti.

Geçtiğimiz hafta pangolinleri resmi farmakopesi’den çıkarılmasının ardından, Pekin Ormancılık İdaresi, dünyanın en çok ticareti yapılan memeleri, pandalar gibi koruma altına aldı. 

Bu kapsamda da geçtiğimiz hafta bir balık çiftliğinde havuza düşen yavru pangolin tedavi edilerek doğaya salındı. 

Kemeraltı sanatla buluştu

Kemeraltı Hayat Platformu tarafından hazırlanan “Kemeraltı Sanat Günleri” Ebru Camkıran küratörlüğünde Kemeraltı Sanatçıları Sergisi Tarihi Abacıoğlu Han’da açıldı.

Serginin açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Kemeraltı, sadece alış verişin değil sanatın da merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. 

Kemeraltı’na verdikleri öneme ve etkinlikleriyle en büyük katkıyı sunan Kemeraltı Hayat Platformu’na teşekkür ediyorum. Dünyanın en eski açık hava alışveriş merkezi olan Kemeraltı, böyle etkinlikler ve çalışmalarla İzmir’in her anlamda dışa yansıyan yüzü olmaya devam edecek” dedi.

Kemeraltı Hayat Platformu adına açıklamada bulunan Cem Ceylan

‘Kemeraltı Çarşısı'nın her alanda kalkınmasına , sanatın ve sanatçının esnafla buluşmasına öncülük yapabildiğimiz için mutluyuz. Kemeraltı Hayattır sözünü ; hayatın içinde yer alan her alanda çarşımızda yaşatmaya ve değerlerini korumaya Kemeraltı Hayat Platformu olarak devam edeceğiz." dedi.

'İki Oda Bir Kısa Film Yarışması’

İki Oda Bir Kısa, Evde Kısa Film Yarışması’nın finalistleri belirlendi. İzmir Sinema Ofisi tarafından düzenlenen yarışmada Türkiye’nin birçok farklı şehrinden 30 eser finale kaldı.

Mayıs ayı içerisinde başvuruların yapıldığı yarışmaya, pandemi sürecinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarında üretilmiş 186 film başvurdu. 

Finale kalan 30 film, senarist Işıl Özgentürk, yönetmen Vuslat Saraçoğlu, yönetmen Hilmi Etikan, sinema yazarı Vecdi Sayar ve İzmir Kısa Film Festivali Direktörü Yusuf Saygı’dan oluşan jüri tarafından değerlendirilecek.

İzmir artık ‘Turuncu Çember’ içinde

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunu yürüttüğü İzmir Turizm Hijyen Kurulu, küresel pandemi sonrasında kentteki turizm faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için Turuncu Çember uygulamasını başlattı. 

Turizm Hijyen Kurulu’nun belirlediği hijyen standartları, İzmir’deki belediye ruhsatlı konaklama ve yeme içme tesislerinde uygulanacak ve bu standartlara sahip işletmeler Turuncu Çember sertifikasıyla ödüllendirilecek.

Yeme içme tesislerinde asgari puan 100 üzerinden 75

Turuncu Çember hijyen kriterleri yeme içme tesisleri ve konaklama tesisleri olarak iki kategoride verilecek. 

Yeme içme tesisleri kategorisinde 100 üzerinden asgari 75, konaklama tesisleri kategorisinde ise 200  üzerinden asgari 150 puan alan işletmeler Turuncu Çember almaya hak kazanacak. 

Yeme içme tesisleri kategorisinde ekmeklerin ambalajlı olarak servis edilip edilmediği, suların ağzı kapalı şişelerde sunulup sunulmadığı, klima filtrelerinin yetkili şirket tarafından düzenli olarak temizlenip temizlenmediği gibi 52 kriter bulunuyor.

 Konaklama tesisleri kategorisinde ise otelde eldiven, maske, dezenfektan gibi koruyucu ekipman bulunup bulunmadığı, otele girişte misafirlerin vücut ısısının ölçülüp ölçülmediği gibi 101 kriter bulunuyor.

Turizm Hijyen Kurulu Nedir?

İzmir Turizm Hijyen Kurulu normalleşme sürecinde turizm faaliyetlerinin devam edebilmesi için belediyeye bağlı konaklama ve yeme-içme işletmelerinde uygulanacak hijyen ve güvenlik kriterlerini belirlemek amacıyla oluşturuldu. Kurul, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Vakfı eş güdümüyle faaliyetlerini sürdürüyor.

Satır arası gibi...

Bilgenin sesizce söylediği sözler;

Akılsızların arasındaki önderin bağrışlarından iyidir.

Bilgelik silahtan iyidir. 

Ama bir deli çıkar her şeyi berbat eder.

Yaşayanlar için ümit her zaman vardır.

Yaşayanlar öleceğini biliyor; ama ölüler hiç bir şey bilmiyor

Onlar için artık ödül yoktur..

Şimdi bu satırlara ‘tamam ama burada ne alaka?’ diyenler çıkacaktır.

Ben de bilmiyorum, beğendim aldım işte...

Satır aralarına serpiştirilir ya, ben de bölüm arası yaptım, düşünceleri dağıtmak için..

Üretim düşerse büyüme artar mı?

Enflasyon yüzde 2 ye düştü yıllık bazda . 

Tabi bu beklenen bir sonuçtu , faizler düştü ve Corana ile ilgili yapılan test sayısı çok arttı .

Açıklanan son verilere göre işsizlik çok düştü, bunu da bekliyordum doğrusu. 

Tuik müdürleri işten atılınca rahatlamıştım ve arkadaşlara ‘Bakın şimdi işsizlik nasıl düşecek?’ bile demiştim .

Büyüme hızı OECD içinde en çok artan ülke olduk resmi ağızlar açıkladı. Yani belki size ters gelecek ama bunu da tahmin etmiştim. 

Zira binlerce iş yeri kapanınca, ihracat falan düşünce büyüme hızı artar benim gibi iktisat okuyanlar bilir arada bir ters orantı vardır, üretim düşerse büyüme artar . 

Demokrasi paketi de yolda, dar bölge vs vs diyorlardı al sana dar bölge geliyor, ülke barajı yüzde 10 devam edecek ama dar bölge barajı yüzde 20 oluyor. 

Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan sorunu böylece çözülüyor ve parlemento dışı kalıyorlar, ayrıca bazı siyasi partiler de kapatılıyor ve bunun ekonomiye çok olumlu yansımaları olacak tabi.

 Z kuşağı denilen 20 li yaşlardakilerde bütün bu olumlu gelişmelere rağmen ittifakın oy oranı yüzde yirmilerde, belki milletvekili olabilme yaşı yine 18 de kalırken, oy kullanma yaşı 25 e çıkartılabilinir 

 Zincirler kırılacak Ayasofya açılacak kampanyası sonuçlandığında gelir dağılımı adaleti süratle sağlanacaktır mutlaka.

Bütün bu olumlu şartlar ışığında ülke yabancı sermaye ve turist akınına uğrayacaktır.

16 gün içinde salgın sıfırlanacağı için turistler için en güvenli ve tercih edilen ülke olacağımız kesindir. Sadece eğitime verilen ara biraz ( bir kaç yıl ) uzatıldığı vakit başka bir tedbire gerek kalmayacaktır .

 Her şey çok güzel olacak 2023 veya 2071 de. Amarika bizi kıskanacak ve biz haykıracağız eyyyyy Covid diyeceğiz misal ( dış güç ) sen kimsin?

Biriken faturalara ödeme kolaylığı

Koronavirüs salgınına yönelik tedbirler kapsamında sayaç okuma faaliyetlerini Mart ayı içinde durduran ve bu süreçte su tüketiminin en az olduğu Aralık, Ocak ve Şubat aylarının ortalama değerlerine göre faturalandırma yapan İZSU Genel Müdürlüğü, biriken toplam bedelli faturalar için ödeme rahatlığı sağlayacak yeni bir düzenlemeye gidiyor. Normalleşme dönemiyle birlikte 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle yeniden başlatılan sayaç okuma işlemleri sonucunda çıkacak faturalardaki su tüketimi dışında kalan bedellerin 6 taksite bölünerek sonraki aylara yansıtılmasına karar verildi.

Sosyal mesafeye uygun bank tasarımı

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kontrollü sosyal hayat düzenlemelerini hayata geçirmeye başladığını belirten Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Sosyal mesafenin korunmasına yardımcı olacak şekilde tasarladığımız bankları kendi imkanlarımızla ürettik. Öncelikle hastane personelimiz ve misafirlerimizin kullanımına sunduğumuz banklarımızı, kısa süre içerisinde tüm yerleşkelerimize dağıtacağız” dedi. 

Bayraklı ve Karşıyaka’ya da açıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in “Başka bir tarım mümkün” vizyonunun önemli bir ayağı olarak hayata geçirdiği Halkın Bakkalı, Kemeraltı Balıkçılar Meydanı ile Gültepe semtindeki Millet Mahallesi'nin ardından Bayraklı Özkanlar ve Karşıyaka’nın Girne semtinde hizmete alındı. 

Başkan Tunç Soyer, “Halkın Bakkalı, halkımıza sağlıklı, ucuz ve güvenilir gıda ulaştırma konusundaki gayretlerimizin bir örneği. Halkın Bakkalı’nı İzmir ve Türkiye geneline yayacağız” dedi.

Halkın Bakkalı nedir?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim dönemi vaatleri arasında yer alan Halkın Bakkalı, kooperatiflerin ürünlerini pazarlayabilmesi, tüketicilerin de sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmesini amaçlıyor. 

Böylece hem küçük üreticinin desteklenmesi hem de yurttaşın korunması hedefleniyor.

İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinden üretici kooperatiflerinin ürünleri aracısız olarak Halkın Bakkalı’nda satışa sunuluyor. Halkın Bakkalı şubelerinde meyve sebze, et, süt ürünleri, çeşitli kahvaltılıklar, bakliyat, zeytinyağı, baharat ve kozmetik gibi ürün gruplarından 300 farklı ürün bulunuyor. 

Ürün çeşitliliği, ülke genelinde kooperatiflerden temin edilen ürünlerle her geçen gün artıyor.

*-