Sosyal Demokrasi Vakfı'ndan aldığım mektupta, 'Ekonominin durumu oy tercihlerine etki ediyor!' deniliyordu. Bu arada mektuba eklenen not da, 'Araştırmanın tam metnine ulaşmak için bizlere ulaşabilirsiniz' deniliyor ve bir adres veriliyordu. Bilmeyenlere anımsatayım; Sosyal Demokrasi Vakfı, Türkiye genelinde gerçekleştirdiği anket çalışmasında hane halklarının ekonomik durumunu ve ekonomik kriz algısının seçmen davranışlarına etkisini inceledi.
7 Mart Perşembe günü Taksim Hill Otel'de gerçekleştirilen toplantıda SODEV Başkanı Ertan Aksoy yaptığı açıklamada 'vakfımızın yaptığı araştırmaya göre 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde seçmenlerin % 54,3'ü mevcut ekonomik durumların oy tercihlerinde etkili olacağını belirtiyor' dedi.

Kötü ve çok kötü!

Yerel seçimlere çok az bir süre kala ekonominin durumu ve seçmen davranışlarına olası etkilerine dair yapılan araştırmanın özet sonuçlarına bakıldığında;
Muhalif parti seçmenlerinin çoğunluğu şu andaki ekonomik durumlarını kötü veya çok kötü olarak tanımlamakla birlikte, MHP seçmeninin de %40,1'i kendi ekonomik durumunu kötü veya çok kötü olarak değerlendiriyor. Öte yandan AKP seçmenin de neredeyse üçte biri,  %27,9'u kendi ekonomik durumunu 'kötü veya çok kötü' olarak niteliyor.

AKP'lilerin yarısı

Başta CHP olmak üzere, muhalif partilere oy veren seçmenler çok büyük bir çoğunlukla son 1 yıl içinde ekonomik durumlarının daha da kötüleştiğini belirtiyor. Benzer eğilim, MHP ve Saadet tabanının üçte iki gibi bir çoğunluğunda da saptanıyor. Daha da çarpıcı olan, 2014'te AKP'ye oy vermiş olan seçmenlerin hemen hemen yarısının da, ekonomik durumlarının son bir yıl içinde kötüleşmiş olduğunu ifade etmesi.

Gider daha fazla

Ekonomik kriz ile birlikte genel olarak seçmenlerin yaklaşık yarısının gelir ve harcama denkliğine sahip olduğunu, yarısından biraz fazlasının ise geçimini ya borçlanarak, ya aile/yakın çevreden yardım alarak, ya da mevcut birikiminden harcayarak sağlayabildiği anlaşılmakta. Diğer seçmenlere göre görece daha iyi olduğunu ifade eden AKP seçmeninde bile gelir/harcama denkliğini sağlayamayanların oranı toplamda % 42'ye varıyor.

Hayat zorlaştı

Araştırmaya katılanlara son bir yılda 'artık alamıyoruz dediğiniz bir şey var mı?' diye sorulduğunda % 85'i 'var!' yanıtını vermiştir. Bu yanıtı verenlere 'Artık neyi alamıyorsunuz?' sorusu sorulduğunda %51'i kırmızı et, %23'ü giyim yanıtlarını vermekle birlikte hemen ardından gelen yanıtlar temel ihtiyaçlara erişimin zorlaştığını işaret ediyor. Yine araştırmaya katılanlar tarafından Türkiye'nin en büyük üç sorununun Ekonomi, İşsizlik ve Eğitim olduğu belirtiliyor.

İşleri çok zor

Ayrıca, araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer çarpıcı sonuç ise, kararsız seçmen oranının AKP ve CHP'den sonra 3. büyük grubu oluşturuyor olması. Toplam kararsız seçmenin % 44'ünün önceki yerel seçimlerde AKP seçmeni olduğu görülüyor. Cumhur İttifakı'nı oluşturan AKP ve MHP seçmenini bir arada düşündüğümüzde ise, kararsız seçmenlerin % 56'sının 2014 yerel seçimlerinde bu iki partiye oy veren seçmenlerden oluştuğu görülüyor. Türkiye'nin en büyük seçmen kitlesini oluşturan AKP seçmeninin % 69'u yine aynı partiye oy vereceğini belirtirken; 2014 Yerel Seçimlerinde AKP seçmeninin % 13 kadarı kararsız olduğunu ifade ediyor.

MHP'nin tabanı!

Benzer bir analizi MHP için yaptığımızda 2014'te MHP'ye oy verenlerin bu Pazar seçim olsa CHP'ye, AKP'den daha büyük oranda yöneleceği saptandı. Bu Pazar seçim olsa kendi partisine oy verecek olan 2014'teki MHP seçmeni, CHP'ye ve AKP'ye oy verecek olanlardan daha az.

DİP EKSPRES

Bu proje 'geleceğimiz' için

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan 'Dirençli Kentler İçin Bir Çerçeve Yeşil Odaklı Uyarlama' adlı proje tamamlandı. 2050 ve 2100 yıllarına ait iyimser ve kötümser iklim senaryoları ve önerileri içeren proje, 'Uluslararası İklim Değişikliği'ne Uyum Konferansı"nda kamuoyuna tanıtıldı.

İlk Eşit Ücret Sertifikalı şirket

Türkiye'nin önemli sanayi kuruluşlarından Philip Morris/Sabancı, adil ücretlendirme yaklaşımını temsil eden uluslararası 'EQUAL-SALARY' eşit ücret sertifikasını Türkiye'de alan ilk şirket oldu. Bu sertifikayla; şirket, eşit işe eşit ücret politikasını tescil ettirdi.