Kurumsal İletişimciler Derneği Başkanı Şule Yücebıyık, son yazısının başlığını şöyle atmış: 'İtibarın yeni imtihanı: Deep Fake!'
Şule Yücebıyık makalesinde özetle şöyle diyor:  'Sizlere verebileceğim iyi bir haber yok!
Gerçek şu ki 'sahte haberi' mumla arayacağınız günler kapıda, önleminizi alın.'
Bu sözler, dünyanın en ünlü siyasi düşünce ve strateji kuruluşu RAND Coorperation'un teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı Rand Waltzman'a ait. Geçtiğimiz ay Berlin'de gerçekleşen, Avrupa'nın önde gelen 500'ü aşkın şirketinin kurumsal iletişim direktörlerinin katıldığı Avrupa İletişim Zirvesi'nde (ECS) açılış konuşmasını yapan Waltzman'ın mesajları, hepimizin üzerinde bir 'Black Mirror' tedirginliği yarattı. Waltzman, son yıllarda kurumsal iletişimcilerin korkulu rüyası olan 'fake news' yani sahte haber fenomeninin bile masum kalacağı bir dönemin başlamak üzere olduğunun altını çizdi.
'Sahte haberi mumla aratacağı' söylenen yeni kabusun adı ise: Deep Fake. Deep Fake, halen var olan bir ileri teknoloji uygulaması. Bugüne dek, başta Hollywood olmak üzere sinema sektöründe tarihi kişilikleri canlandırmak üzere kullanıldı. Uygulama sayesinde, 30 – 60 adet arasında fotoğraf ve birkaç video ile herhangi bir insanın yüz, beden mimikleri ve sesi tanımlanıp, bir başka kişiye entegre edilebiliyor. Buraya kadar sorun yok. Ne olduysa geçtiğimiz birkaç ayda oluyor.
Yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi teknolojiler sayesinde gerçekçiliği ve inandırıcılığı hızla artan, üretimi kolaylaşan 'deep fake' teknolojisinin kötü maksatlı kullanımları da hızla artmaya başlıyor. Natalie Portman. Emma Watson,Taylor Swift başta bir çok ünlü ismin başı bir süredir 'Deep Fake' ile üretilmiş porno içerikli videolar ile dertte. Daha da kötüsü, 'deep fake' videoların sahteliği ise şimdilik sadece adli tıp ve siber güvenlik uzmanlarının yoğun mesaileri sonrasında kanıtlanabiliyor.

Şantaj tehlikesi

Deep Fake tehditine karşı kamuoyunu bilinçlendirmek için ilk aksiyon BuzzFeed'den geldi. Uyarı amaçlı hazırlanan bu videoda, eski ABD Başkanı Barack Obama şöyle diyor: 'Düşmanlarımızın herhangi birisine asla söylemeyeceği bir şeyi söylettirebileceği tehlikeli bir çağa girmiş durumdayız.'
Videonun ilerleyen kısmında konuşan kişinin Obama olmadığını görüyorsunuz!'
Konu yalnız iş adamlarımızı, sanatçılarımızı, ünlülerimizi, siyasilerimizi değil hepimiz ilgilendiriyor.
Yakında şantaj da başlar...
En başta Hükümet olmak üzere herkesin bu konuda ciddi önlem almasını öneriyoruz.

Başarılı olurlar

Bu arada güzel bir haber aldım...
Sanıyorum bunu da bilenler, okuyanlar vardır ama ben özetleyeyim:
EBSO ve ESBAŞ sürdürülebilir bir çevre için elele verdi. ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, 'ESBAŞ olarak çevre konusunda içinde bulunduğumuz topluma katkı sağlamak ve farkındalığını arttırabilmek amacıyla düzenlediğimiz bu toplantıda gündemdeki konuları ve yapılması gerekenleri konuşuyor ve uygulama için kararlar alıyoruz. Bu toplantıları yinelemek, bu kültürü gelecek nesillere aktarabilmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak çok önemli. ESBAŞ sürdürülebilir kalkınma modelinin en iyi örneklerinden biri olarak 1990 yılından bu yana Ege Serbest Bölgesindeki firmalara hizmet veriyor' dedi.
EBSO Meclis Üyesi ve Çevre Çalışma Grubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi  de 'EBSO Yönetimlerinin çevreyi daima birinci planda tutması nedeni ile çevre faaliyetlerini 16 yıldır sürdürülebilir çalışma temposu ile yürüttüklerini' ifade etti.


DİP EKSPRES

Bir tek 'Tek Sağlık!'


Küreselleşen dünyada artık yalnızca hayvan hareketleri değil insan hareketleri de hastalıkların geçişinde rol oynuyor. Dolayısıyla zoonotik hastalıklar yani hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar da dünyanın her yerinde herhangi bir zaman diliminde ortaya çıkabilmektedir. Yıllardır bölgesel olarak farklı ülkelere has görülen bazı hastalıklar artık ülkemizde de görülmekte. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Batı Nil Virüsü, Kuş Gribi ya da Deli Dana Hastalığı gibi. Aslında Louis Pasteur'ün kuduz aşısında elde ettiği başarının tarihi olan 6 temmuz 1885'den itibaren olması gereken 'Tek Sağlık'  kavramını kabullenmektir. Ancak ne yazık ki halen teoride ve tüm dünyada doğru uygulamanın 'Tek Sağlık"'uygulamaları olduğu ve koruyucu hekimlik uygulamalarının ön planda tutulması gerektiği bilinirken ülkemizde henüz buna dair düzenlemeler yapılamamıştır.
Dileriz ülke olarak gerek insanlarımız gerekse hayvanlarımız, gerek sağlığımız gerekse ekonomimiz ciddi kayıplar yaşamadan gerekli yasal düzenlemeleri yürürlüğe koyar, gerekli teşkilat yapılanmalarını gerçekleştiririz.'
Bu önemli açıklamayı H. Gökhan Özdemir  (İzmir Veteriner Hekimleri Odası) yaptı.