Son zamanlarda, gündeme sık gelen konulardan biri de sanayide dijital dönüşüm. Dijital dönüşüm, ürünlerinde ve üretim süreçlerinde değer yaratmak isteyen sanayi firmalarının gündemindeki en önemli konulardan birisi konumunda. Firmaların;  üretkenlik, ciro, kalite ve enerji verimliliklerinde artış, maliyetlerinde azalma ve süreçlerinde yalınlaşma hedefleyen 'dijital dönüşüm' konusunda ne iş yaptığını tam anlamıyla bir türlü bilemediğin İzmir  Kalkınma Ajansımızın da desteklediği "İSO Sanayide Dijital Dönüşüm Ofisi Programı" adlı önemli girişim yapılmalı. Böylece;Türkiye ve Dünyadaki dijital dönüşüm çalışmalarına dair en güncel değerlendirmeleri paylaşmak ve projelerin sanayi firmalarımıza sunacağı imkanları ele almak amacıyla yapılacak çalışmaların önemini belirtmemize herhalde gerek yok. Tabii ki, Sanayide Dijital Dönüşüm Ofisi Programı Lansman toplantısını yapmak, düzenlemek hiç zor değil...
Zor olan yöneticileri bu konuda harekete geçirmek ve inandırmak. Yoksa lüks makamlara oturmak daha güzel oluyor, bazıları için...

Bakan gibi düşünmüyorlar

2017 yılında % 7,4 büyüyen Türkiye ekonomisi, geçen yılda ancak % 2,7 oranında büyüme sağlayabildi. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, 2018'in ilk çeyreğinde 2017'nin son çeyreğinde olduğu gibi % 7,4 büyüdükten sonra düşüşe geçen ekonomi, 2018'in ikinci çeyreğinde % 5,3 ve üçüncü çeyreğinde % 1,8 büyümesinin ardından yılın son çeyreğinde % 3 küçüldü. Türk ekonomisi, en son 2009'un üçüncü çeyreğinde küçüldükten sonra geçen 10 yılda hiçbir çeyrekte küçülme yaşamamıştı.
Dördüncü çeyrek rakamlarına ayrıntılı bakıldığı zaman en büyük küçülmenin olduğu sektörünün inşaat sektörü olduğu görülüyor. % 8,7 küçülen inşaat sektörünü, % 6,4 daralmayla sanayi sektörü takip ediyor. Son dönemde soğan ve patates ithalat artışı nedeniyle dikkatlerin çevrildiği tarım sektöründeki toplam katma değer kaybı ise % 0,5 olarak gerçekleşti. TÜİK verileri, hane halkı tüketim harcamalarının da 2018 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %8,9 azaldığını gösteriyor.
Devletin nihai tüketim harcamaları % 0,5 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu % 12,9 azaldı.
Son çeyrekte % 3 küçülme hükümeti rahatsız etmiş görünmüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Türk ekonomisinin en kötüyü geride bıraktığını söyledi. Ancak ekonomistler 2018'in son çeyreğinde ortaya çıkan tablo sonrası 2019 yılına Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak kadar umutlu bakamıyor.

Sahibinden kasko ve trafik sigortası!

Sahibinden.com Telesure Sigorta ve Reasürans Brokerliği iş birliğiyle yepyeni bir hizmeti hayata geçirdi. Halihazırda 500 binden fazla otomobil ilanının yer aldığı sahibinden.com; uygun fiyatlı kasko ve trafik sigortası tekliflerini tek bir sayfada hızlı ve kolayca değerlendirme konforu sunuyor. sahibinden.com CEO'su Burak Ertaş, sigorta teklifi hizmetine dair bir değerlendirme yaparak yeni ürünün kullanıcılara sağlayacağı faydalara değindi.

Fiat Egea HB Street satışa sunuldu!

Tofaş'ın Bursa'daki fabrikasında üretilen Fiat Egea Ailesi, zenginleşen donanım seçenekleriyle 2019 yılında da iddialı olacka. Egea Hatchback, ürün yelpazesine yeni katılan 'Street' donanımıyla daha sportif bir görünüme kavuşuyor. 16 inç alaşımlı siyah jantlar, siyah ayna kapakları, kapı kolları, radyatör ızgarası ve karartılmış arka camlarıyla donatılan  Egea Hatchback 'Street' 77 bin 500 TL'den başlayan fiyatlarla Mart ayından itibaren satışa sunuldu.

'Yılın Traktörü' ödülü

AGCO'nun dünyaca ünlü Massey Ferguson markasının MF 7719 S traktör modeli, Fransa'da yapılan Paris SIMA Tarım Fuarı'nda '2019 Yılının Makinesi' seçildi. Fuarda orta güç segmenti traktörleri kapsayan 'L Kategorisinde' bulunan 190 hp'lik MF 7719 modeli, bu kategorinin en üst sırasında yer alarak bu ödüle layık görüldü.

Paris'te temsil etti!

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), küresel otomotiv sanayii dernekleri birliği International Organization of Motor Vehicle Manufacturers'ın (OICA) 100'üncü yıl kutlamalarına katıldı.
Paris'te gerçekleşen kutlamalar kapsamında, OICA'nın yeni Başkanı Christian Peugeot oldu.


DİP EKSPRES

Sürdürülebilirliği anlattı

Züccaciye sektörünün çatı derneği Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER), aile işletmelerinde sürdürülebilirlik kavramını masaya yatırdı. Kurumsallaşmanın ve kuşaklar arası geçişlerin deneyimlerle anlatıldığı seminer, Elite World Europe Hotels Halkalı'da gerçekleşti.
ZÜCDER Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Erdoğan, 'Sadece kendi sektörümüz değil, Türkiye'deki şirketlerin yüzde 95'i aile şirketlerinden oluşuyor ve aile şirketleri, milli gelirin yaklaşık yüzde 90'ını üretiyor. Ancak aile şirketlerinin yüzde 2-13 arası, 3. ve 4. nesillere aktarabiliyor. Biz de buradan hareketle, aile işletmeleri konumundaki üyelerimizin Türkiye'nin köklü aile şirketlerinden birine dönüşmeleri için bu semineri düzenlemeye karar verdik.' dedi.