Karabağlar Belediyesi'nin, kırsal kalkınmayı desteklemek ve sadece yörede yetiştirilen ‘Alphonse Lavallee’ üzüm türünü dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlediği Kavacık Üzüm Festivali renkli görüntülerle başladı. Karabağlar'da geçen ay yaşanan orman yangınına vurgu yapmak amacıyla ‘Yarınlarımız Umutla Yeşeriyor’ sloganıyla düzenlenen festivalin ilk gününde, yöresel lezzetler yarışması yapıldı, üretici stantları açıldı; konserler, halk oyunları gösterileri gerçekleştirildi. 

Eşi Fügen Selvitopu'yla birlikte tezgâhları tek tek gezen ve vatandaşlara ‘hayırlı işler’ dileyen Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, festivalin her geçen yıl daha fazla katılıma sahne olmasından mutluluk duyduğunu söyledi. 

Başkanı Selvitopu, ‘Nefes almak isteyen herkesi Kavacık'a bekliyoruz’ dedi.

‘Gün Balı’, ‘Gazete Tatlısı’ gibi çok sayıda yerel lezzetin değerlendirildiği yarışmada ‘kabak ucu’ yemeğiyle Cahide Çınar birinci, ‘ekmek içi böreğiyle’ Nahide Dündar ikinci ve höşmerim tatlısıyla Nurten Özkan üçüncü oldu. 

Pazar programı da dolu dolu

Kavacık Üzüm Festivali pazar günü de konuklarını dolu bir programla ağırlayacak. 

Stantlar gün boyu açık olacak. Ayrıca saat 13.00'teki halk oyunları gösterisinin ardından saat 13.15'te protokol konuşmaları yapılacak. 

Daha sonra Kavacık Üzüm Yarışması Ödül Töreni ve TRT İzmir Radyosu Türk Halk Müziği Sanatçısı Tuğba Ger konseri olacak. 

Çocuklara ve yetişkinlere yönelik atölyeler de gün boyu ziyaret edilebilecek.

5G eğitim merkezi kurdu

Huawei, İngiltere’de halihazırda kullanılan ve 5G iletişim teknolojisi gereksinimlerini karşılamak için Birmingham 5G Eğitim Merkezi’ni açtı. Merkez, aynı anda 20 kişinin eğitim alacağı şekilde tasarlandı. 

Beş gün sürecek olan kurslarda 5G teknolojisine giriş, modern ağ mühendisliği ilkeleri ve uygulamalı 5G ağ ekipmanlarının pratik kurulumu konusunda eğitim verilecek.

Huawei İngiltere Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Sir Andrew Cahn, eğitim merkezinde yılda bin mühendisin 5G teknolojisi konusunda eğitim alacağını söyledi. İngiltere’de 5G’nin önünde siyasi ve ticari bir sorun olmadığını belirten Cahn ‘Ancak bu alanda yetişmiş mühendis kıtlığı var, biz de bu boşluğu dolduracağız’ dedi.

Üniversitelerde mühendislik eğitimi alanların yeni teknolojiler konusunda özel becerilere sahip olması gerektiğini belirten Cahn, ‘Bu elbette hükümetlerin sorunu ancak şirketler de bu alanda yatırım yapmalı. Huawei de üst kalitede eğitim verecek bir merkez kurarak bu alandaki boşluğu gidermeyi hedefliyor’ şeklinde konuştu.

Aramco saldırısı objektif soruşturulmalı

Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefon görüşmesi yapan Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi, petrol tesislerine saldırı hakkında konuştu. 

Xi, saldırıyı şiddetle kınadığını söyleyerek olay hakkında objektif soruşturma yapılması ve bölgede gerginliği tırmandıracak adımlardan kaçınılması çağrısında bulundu.

Bilgi edinme kanununda değişiklik

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’nda değişiklik istedi. TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifle, 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’nun yedinci maddesinin ikinci fıkrasının kanundan tamamen çıkarılması önerildi.

Kanunun ‘Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler’ şeklindeki yedinci maddesinin ikinci fıkrasının tamamen kaldırılması gerektiğini belirten CHP’li Bakan, ‘Milletvekili olarak TBMM Başkanlığı aracılığıyla sorduğumuz sorulara Bakanlar aylar sonra cevap veriyor ya da hiç vermiyor. 

Acıdır ki, aynı konuda CİMER üzerinden yaptığımız bilgi edinme başvurularına çok hızlı yanıt alıyoruz.

‘Yanıt’ dediysem, ‘sorulara yanıt verildiği’ anlamı çıkmasın. Bilgi edinme başvurularımıza gelen cevaplarda en çok karşımıza çıkan, kanunun yedinci maddesine atıf yapılarak sorularımıza cevap verilmemesi. Kanunun yedinci maddesinin ikinci fıkrası bilgi edinme hakkını sınırlandırıyor ve kanunun amacıyla çelişiyor. 

Bu nedenle kanunda bir düzenleme istedik’ diye konuştu.

DİP EKSPRES

Afrika kapılarını açıyor

Ciddi bir değişim ve dönüşüm ekseninden geçen dünyada, ticaret savaşları, ayrılıkçı siyasi görüşler ve korumacı politikalar dikkat çekici bir şekilde yükselişe geçiyor. 

Bu  belirsizlik atmosferinde uluslararası işbirliği imkanları ve ülkemizin  pazar ağının genişletilmesi konusuna her fırsatta dikkat çeken  EBSO; 64 farklı sektördeki Meslek Komiteleri Üyelerine yönelik olarak, 24 Eylül Salı günü , ‘Afrika Pazarının Türkiye Açısından Önemi’ başlıklı bir toplantı düzenleyecek. 

Gabon, Zambiya ve Güney Afrika Büyükelçileri ile Güney Afrika İzmir Fahri Başkonsolosu ve DEİK Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın’ın da katılımlarıyla gerçekleştirilecek toplantıda, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ekonomiye Küresel ve Ulusal Bakış konulu sunum yapacak. Ardından Gabon Ankara Büyükelçisi Jean Bernard Avouma, Zambiya Ankara Büyükelçisi Joseph Chilengi ve Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane ülkelerine ilişkin tanıtım ve yatırım olanaklarına yönelik sunumlar yapacak, İzmirli sanayiciye iş fırsatları hakkında ayrıntılı bilgiler verecek.