En meşhur piyango bayii; herhalde İstanbul'daki Nimet Abla'dır...
Neredeyse bir aya yakın süredir Eminönü'ndeki bayinin önündeki kuyruk azalacağına uzadıkça uzuyor. Çevrede de kuyruktaki insanların yarısı kadar seyyar piyango bayii. Çoğunluğu ya bayan ya da engelli ve yaşlı...
Herhalde özellikle seçiliyor bu seyyarlar. 'Bizim biletlerimiz de çekilişe katılıyor!' gibi cümlelerle gelip geçene ya da kuyrukta saatlerce beklemeyi göze alanlara satış yapmaya çalışıyorlar.
Benim anımsadığım ve bildiğim kadarıyla sadece bir ya da en fazla iki kez yıllarca önce dünyadan ayrılan Nimet Abla'nın sattığı bilete büyük ikramiye çıkmıştı. O zamanlar İstiklal Caddesi'nde idi galiba. Şimdi bir de Sirkeci'de şubesi var, Cağaloğlu'na ve vilayete çıkan yokuşun hemen başında. Burada da kalabalık ve sıra var ama Eminönü'nde medyaya konu olacak kadar değil. Ama ihbar olsa, polis 'izinsiz toplantı' diye bu kalabalığı toplar, ya da dağıtır.
Bizim İzmir'de de ünlü satıcılarımız vardı.
Örneğin 'Uzun Apo!' Hisarönü'nün maskotu gibiydi. Osmanlı kıyafeti ile mesir macunu da satar ve turistlerle, meraklılarla fotoğraf çektirirdi.
Bir de Hasan Açıkel vardı. İkisi de Bornovalı idi...

Başkasına çıksın

Enver Kaya ile Muzaffer Tezel bir alıntıyı göndermiş.
Söylenen şu: 'Yaşıyorsanız. Seviliyorsanız. Sevdikleriniz de sağsa. Size yakınlarsa; onları sık görüyor, konuşuyor, koklaşıyorsanız. Çaresiz hastalığınız bulunmuyorsa. Aranızda kavga gürültü yoksa. Canınızı çekeni yiyebiliyorsanız; karnınız toksa. İki kadehle yaren sohbetiniz varsa...
Kahveye çağıran dostunuz bulunuyor, ödenmeyecek borcunuz bulunmuyorsa. Eviniz çatılıysa. Aracınız bozulmuyorsa. Kapıdaki bisikletinize binilebiliyor. Atlayıp, uzaklara gidebiliyor, dağarcığınıza yeni yer, yeni kültür katabiliyorsanız...
Okuduğunuz kitaba girebiliyor, ondan alabiliyorsanız.
Müzik ruhunuzu besleyebiliyorsa.
Kırları gördüğünüzde, dağlara baktığınızda, ufka daldığınızda, martı çığlığı duyduğunuzda, köpek başı okşadığınızda, çam kokusu aldığınızda çiçeklere dokunduğunuzda içinizde çiçekler açıyorsa...
Her aklınıza geldiğinde bunları yapıyor, yapabiliyorsanız.
Siz 'Piyango'yu tutturmuşsunuz demektir.
Yeni yıldan başka bir şey istemeyin!
Yeter ki eksilmeyin!
Bırakın Milli Piyango da başkasına çıksın!'

HAFTANIN HABERİ

Müzikle merhaba!

İzmir'i yeni yıl coşkusu sardı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen konserlerle sanatseverler eski yıla müzikle veda edip yeni yıla müzikle merhaba diyor.
Yeni yıl yaklaşırken İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kültür sanat etkinlikleri dikkat çekiyor.
İzmirliler kentin dört yanındaki konserlerle yeni yıl coşkusunu erkenden yaşamaya başladı.
İzmir Big Band Orkestrası 27 Aralık Cuma günü Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi'nde, Tranquillo Ensemble de Urla Belediyesi Zafer Caddesi Sanat Sokağı'nda 30 Aralık Pazartesi sahne alacak. Dört ilçede devam eden orkestra konserleri 20.00'de başlayacak. İzmir Show Band Orkestrası ise Bayraklı 75. Yıl Parkı'nda saat 18.00'de sanatseverlerle bir araya gelecek.
Müştemilat Kumpanya'nın son konseri Şirin Pancaroğlu tarafından Karaburun Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda 28 Aralık 2019 tarihinde saat 19.00'da verilecek.
Aynı gün Janet ve Jak Esim Ensemble topluluğu da İzmir'deki Aziz Vukolos Kilisesi Kültür Merkezi'nde bir konser verecek.
Konser saat 20.00'de ve ücretsiz. Kadifakele Pagos Üretici Pazarı da 2019 yılına iki konserle veda edecek. Ritim ve Sahne Project 11.30'da, Set grubu ise 14.30'da sahne alacak.