Herkese selam. Covid-19 dolu gündemin yavaş yavaş dışına çıkıyoruz. Ben de bu köşede yazmaya başladıktan sonra, RDDT ile ilgili verdiğim bilgilere devam etmek istiyorum.

RDDT’ nin tanımlanmış 12 adet alt amacı vardır. Bunları sırasıyla tanıtalım. Ancak buraya sığamayacağını düşünerek 6 adetini bu yazımda, diğer 6 adetini de diğer yazımda değerlendireceğimi belirteyim.

Kendiyle İlgilenme:
Teoriye göre, insan ilişkilerinde bireyler her zaman kendi ilgilerini, başkalarının ilgilerinden bir parça üstte tutmaya çalışmalıdırlar. Bu ne anlama gelmektedir? Çift terapisinde sık sık karşılaştığımız ve çoğu zaman kadınlar tarafından dile getirilen ‘Saçımı süpürge ettim.’ cümlesinin tam karşılığıdır. Yani bir ilişki yaşayan insanlar, sadece karşısındakilere ilgi gösterip, kendilerine özen göstermediklerinde, ilişki bir süre sonra kendisine ilgi gösterilenin odağına kayacak, temelde alış-verişe dayalı ilişkiler bir tarafa doğru negatif bir biçimde büyümeye başlayacaktır. Kadın sonunda ilişkide varlığını sorgulamaya başlayacak ve bu sorgulama erkeği de sarıp, kendi girdabının içine doğru çekecektir. (Tam tersi olması da mümkündür.)

Başkalarına İlgi Gösterme: Toplum içinde yaşamayı, izole bir şekilde yaşamaya tercih eden insanlar, içinde bulundukları toplumun normlarına uygun şekilde davranma ve başkalarının haklarını koruyacak biçimde hareket etmenin kendi yararlarına olduğunu fark edeceklerdir. İçinde yaşadığımız toplum için üretmek, toplumun ahlaki değerlerine saygılı olmak bizim için bunları yapmamaktan çok daha olumlu sonuçlara yol açar.

Kendini Yönlendirme: Sorumluluk her zaman bireydedir. Kişi yaşamının birincil sorumluluğunu alabilmeli ve buna göre davranışlarda bulunmalıdır. Osho’nun da dediği gibi: ‘Başıma gelenler her ne olursa olsun, tek sorumlusu benim!’ şeklinde düşünebilmek, yetişkin davranış özelliklerin sergileyebilmek için çok önemli bir varsayımdır.

Hoşgörü: Kimse hatasız değildir. Kendi hatalarımızı kabul etmek ve başkalarının hata yapmasına izin vermek, ruh sağlığımız açısından faydalı olacaktır.

Esneklik: Dogmatik düşünceler, katı inançlar, önyargılarımız mutlu bir yaşam kurgulamamızın önündeki en büyük engellerdir.

Belirsizliklere Karşı Tolerans Geliştirme: Her şeyi kontrol altına almak mümkün değildir. Kontrol altına alabileceğimiz tek şey, kendimizle ilgili olanlardır. Dolayısıyla, kontrol edemeyeceğimiz durumları kontrol etmeye çalışmak hem ruh sağlığımızı bozar hem de ilişkilerimizi.
Gelecek ay görüşmek umuduyla ve artık bu karantina günlerinin bir an önce bitmesi dileğiyle, sağlıcakla kalın!